Livet efter examen (II) - Tips inför ditt nästa äventyr utomlands

Om du har en övergångsperiod mellan ditt liv efter examen och drömmen om ett äventyr utomlands, har vi några goda råd till dig. Som du säkert vet kan en internationell arbetserfarenhet ha stor betydelse för din karriär och dina personliga mål. Det är dock normalt att känna dig överväldigad inför detta nya kapitel i ditt liv: du vet inte vad som väntar eller hur du får ut det mesta av upplevelsen. Men med lite insider-kunskap, beslutsamhet och följande tips är du mer än redo att ta dig an detta kapitel. Och kom ihåg: du har redan tagit det viktigaste steget!

man går i naturen1. Oroa dig inte för mycket om vad du lämnar

Efter examen går många vidare i nya riktningar och det kan vara utmanande att hålla kontakten med alla dina vänner om du flyttar till ett annat land. Många har blandade känslor inför ett äventyr utomlands, du är ivrig att starta ditt nya äventyr men samtidigt vill du inte missa fester eller andra händelser hemma. I dessa situationer är det viktigt att komma ihåg att goda vänner alltid kommer att finnas kvar, oavsett hur lång tid som går, och att du kommer dessutom ha chansen att träffa nya människor som kommer att vara en del av ditt nya liv. Efter några månader kommer du känna dig stolt över hur bra du klarar dig på egen hand och till och med känna dig stolt över hur bra du klarar dig utan dem! Men om du skulle få en släng av hemlängtan är det nuförtiden enkelt att skicka ett meddelande och hålla kontakten med familj och vänner. De är dessutom endast en 3-4 timmars resa bort (om du inte flyttar till en isolerad ö)...

2. Utveckla en rutin utomlands

I början av ditt äventyr utomlands kommer du ha många saker du behöver fixa och ha i åtanke. Försök att vara så flexibel som möjligt, och ge dig själv lite tid att sätta dig in i ditt nya dagliga liv. När du är klar med alla måsten och praktiska uppgifter kommer det vara enklare att slappna av och ha saker att se fram emot. Nu kan du fokusera på att vara produktiv, särskilt när det kommer till att bygga upp ditt sociala nätverk eller hur du kan skapa en bekväm rutin. Planera till exempel att städa din lägenhet under helgerna, gör en lista över de platser du vill besöka i din nya stad, gå till gymmet efter jobbet eller hitta en ny hobby! På det här sättet kommer du att känna dig trygg när andra aspekter fortfarande känns okända.

3. Försök lära dig språket så mycket som möjligt

Om du flyttar till ett icke-engelsktalande land är det lätt att söka upp andra svenskar eller andra emigranter som pratar engelska, till en början. Det kan kännas tryggt att kunna prata engelska eller till och med ditt modersmål och träffa människor som är i samma situation som du. Du kan dock träffa andra som är på samma resa som du genom att också anmäla dig till språkkurser och får då samtidigt lära dig det lokala språket! Att behärska ett språk kan ta flera års träning men att lära sig grundläggande fraser kommer redan att göra skillnad. Om du vet vad du ska säga i en livsmedelsbutik eller när du har ett läkarbesök kommer du att känna dig mindre isolerad och mer kopplad till andra i landet. Dessutom kommer lokalbefolkningen uppskatta att du som nykomling integrerar dig själv i samhället och är intresserad av deras kultur.

4. Utforska kulturen... och maten!

Många känner till följande narrativ: du kliver av planet, går in på flygplatsen i ett nytt land och det första du ser är de stora och välkända restaurangkedjorna som finns i hela världen. Det är lätt att dras till det bekanta när du börjar ditt äventyr utomlands och inte har koll på utbudet ännu, men försök att vara lite äventyrlig och utmana dig själv att besöka ett typisk ställe för ditt nya land. Maten i ett land är vanligtvis en stor del av dess kultur och tradition. Att lära känna ett land inkluderar också att prova specialiteterna. För att hitta dessa kan du till exempel observera vilka ställen som alltid verkar vara fullsatta: På restaurangerna som är fulla av lokalbefolkningen får du vanligtvis en god inblick i matkulturen. Dessutom kan du ta reda på vilka olika rätter och drycker som är populära i landet och testa på att laga vissa av dessa rätter på traditionellt sätt hemma!

5. Håll koll på din ekonomi och planera för framtiden

Om du redan tycker att det är lite knepigt att hantera pengar när du reser kan det vara en ekonomisk utmaning att börja ett äventyr utomlands, särskilt om du inte har haft möjlighet att arbeta och studera samtidigt. Att skapa en budget för den första månaden är ett bra sätt att undvika stress. Gör till exempel en lista över de viktigaste sakerna du kommer att behöva spendera pengar på (transport, mat, hyra, etc.) och tänk på vad du kan göra för att spara pengar. En möblerad lägenhet eller ett rum i en delad lägenhet kan till exempel vara det bästa alternativet när det kommer till boende, och du kan lämna utgifter likt medlemskap på gym till efter du fått din första lön. Vi rekommenderar också att du ser över din inkorg och ditt bankkonto för att upptäcka dolda kostnader som kanske dras automatiskt, likt prenumerationer som du har glömt att du fortfarande betalar för som dessutom inte är giltiga i ditt nya land. Planera i allmänhet så många detaljer som möjligt innan du lämnar ditt hemland så får du en smidig övergång. Att vara förberedd på att du kommer behöva fixa saker som transport, sjukförsäkring, registreringskrav eller bankkonto gör att du känner att du har saker under kontroll.

6. Nätverka med dina kollegor utomlands och hitta personer med liknande intressen

Som nämnt kommer dina första veckor utomlands att bli ganska hektiska, och det kommer att vara helt normalt att se fram emot de stunder där du bara kan koppla av hemma. Att vara social är dock avgörande om du vill skapa och utöka ditt sociala nätverk. Oavsett om du är introvert eller extrovert, vill du inte vara personen på jobbet som alltid tackar nej till aktiviteter efter jobbet. Även om du känner dig trött och energilös är det viktigt att ibland pusha dig själv att umgås med människor och lära känna dina arbetskamrater bättre. Du kan också delta i evenemang som intresserar dig och på så sätt träffa nya människor och samtidigt öppna dörren till nya upplevelser! Kom ihåg att det blir lättare med tiden, så länge du vågar ta det första steget. 

7. Håll dig positiv och ta hand om dig själv!

Sist men inte minst, ge dig själv tid att anpassa dig till din nya miljö. I de ögonblick när du känner dig frustrerad eller orolig, har hemlängtan eller är utmattad av alla nya intryck, kom ihåg att det är helt ok att gå igenom en känslomässig berg-och dalbana. Varje sekund av ditt äventyr utomlands är ett viktigt tillfälle att lära känna dig själv och få nya livsperspektiv. Att försöka hålla dig så positiv som möjlig kan hjälpa till att göra alla utmaningar lite enklare, och du kan hitta mer kreativa lösningar på vardagliga problem! Njut av lärandet som detta ger dig, fortsätt utforska och kom ihåg att både goda och dåliga historier i slutänden blir anekdoter att berätta för alla gamla och nya vänner i ditt liv!
Publiceringsdatum 27.07.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder