Hur du träffar nya vänner utomlands

Att söka ett jobb utomlands kan kännas både spännande och skrämmande, du lämnar ditt välbekanta hem och dina vänner i utbyte mot ett nytt äventyr. Just frågan om att hitta nya vänner i det nya landet är det många som funderar på och ofta känner en oro inför. När du flyttar utomlands krävs det engagemang av dig och att du tar initiativ för att hitta nya vänner. Det kan vara att följa med arbetskamraterna på afterwork, bli medlem på ett gym eller gå med i föreningar. Vi på Workwide har samlat våra bästa tips på hur du kan träffa nya vänner utomlands och hur du kan gå tillväga, både innan och under din vistelse. Att nätverka inför din flytt ger dig bättre förutsättningar för att träffa nya människor när du sedan är på plats. Om du på förhand kollar upp evenemang, föreningar, kurser och roliga saker att göra där du ska bo är du mer förberedd. Bor du i ett land där de pratar ett nytt språk rekommenderar vi att du tar en språkkurs tillsammans med andra inflyttade.

Nätverka

Vi förstår att ordet nätverka kan låta lite väl affärsmässigt men i grund och botten handlar det om att knyta nya kontakter. Det handlar om att introducera dig själv och berätta att du gärna hänger med på träffar och dylikt. Har du flyttat utomlands är givetvis jobbet ett perfekt ställe att nätverka. En stor fördel med att lära känna andra som flyttat till staden är att de kan ge tips om hur du bäst hittar lägenhet, hur du sköter det praktiska och de bästa ställena att socialisera efter jobbet. Oftast finns det ett par caféer, barer och klubbar som många inflyttade hänger på. Du kanske har vänner eller bekanta som bott eller rest i landet du ska till och som har några kontakter som de skulle kunna förmedla till dig. Känner du andra personer som bott och jobbat utomlands så tveka inte att kontakta dem för att få tips och råd. Var inte rädd för att ställa frågor, de flesta som någon gång rest utomlands för att jobba har brottats med samma funderingar och känslor som du. Glöm inte heller att förutom personer i din närhet har du hela internet tillgänglig där sociala medier är en guldgruva att hitta nya vänner och att få information.

Sociala medier

Chansen att du redan har ett konto på någon av de stora sociala kanalerna är förmodligen stor och nu är verkligen tiden inne för att använda det! På sociala medier kan du hitta massor av bra grupper på exempelvis Facebook om du ska arbeta utomlands. Många har skapat egna grupper för de städer och länder de bor i för att lättare kunna knyta kontakt med andra. Genom sökningar kan du få träffar på allt från specifika resultat som "Svenskar i Barcelona" till mer generella resultat som "Expats in Europe". Bra ställen att söka på är:
  • Instagram och hashtags
  • Facebook och dess grupper
  • LinkedIn och dess grupper

Få tips på grupper via resebloggar och resemagasin

De flesta som flyttar utomlands vill helst försöka lära känna lokalbefolkningen, för inte flyttar du utomlands för att umgås med svenskar. Men avfärda inte tanken på att lära känna svenskar på plats i landet du ska bo. Många gånger kan det leda till att du får värdefulla kontakter och genom dem träffar lokalbefolkningen. De som redan bott i landet länge har förmodligen skapat sig ett nätverk av vänner och bekanta som du kan lära känna. Det finns många grupper som fokuserar på svenskar utomlands. Här kan du skriva inlägg och lära känna nya vänner som finns på plats innan du ens har åkt. Du får veta om de i gruppen brukar samlas någon speciell dag i veckan eller om de anordnar andra aktiviteter. Nedan ger vi ett exempel på några av de grupper du hittar på Facebook.
  • Svenskar i Berlin
  • Svenskar i Torrevieja
  • Svenskar i London
  • Expats in Copenhagen
  • Expats in Prague

AW - lär känna dina kollegor

När du väl är på plats gäller det att ta alla chanser som finns för att skapa nya relationer, det gäller inte minst på arbetsplatsen. Det är en naturlig mötesplats där du redan har något gemensamt – jobbet. Du kanske inte vill umgås privat med dina kollegor, men det är en bra inkörsport för att träffa andra vänner med hjälp av dina arbetskamrater. Se därför till att hänga med på afterwork och luncher som anordnas. Prata med kollegorna och fråga om tips och råd på saker du kan göra, vad som är populära ställen att gå till och annat som du inte får missa där du bor.

Ta en kurs på universitet

Är du van vid högt tempo och är dessutom vetgirig? Då kan en kurs på universitetet vara ett bra sätt att lära känna nya personer. På universitetet är atmosfären ofta internationell och du lär träffa många människor från olika delar av landet och världen, allt från lokala stadsbor till utbytesstudenter. Det finns ofta universitetet olika studentföreningar du kan gå med i och det anordnas dessutom fester och sammankomster där du kan lära känna nya vänner. Detta är ett bra alternativ eftersom du lär känna nya personer samtidigt som du samlar på dig nya kunskaper.

Testa en språkkurs

Att lära sig ett nytt språk är en investering och kan bli en värdefull merit i ditt CV som kan öppna dörrar för spännande arbetstillfällen. Har du tänkt att tillbringa en längre tid i ett land är det en fördel att lära sig det lokala språket, även om det bara är för att kunna fråga om något i din kvartersbutik. Inlärningen ökar dessutom eftersom du har språket omkring dig hela tiden. Språk går att lära sig på många sätt och utbildningarna varierar med allt från enkla språkkurser via appar och intensivkurser till djupgående grammatikkurser på universitetet och privatledda utbildningar fokuserade på samtal i vardagen. Vill du passa på att träffa vänner är det såklart fördelaktigt om du väljer en utbildning som sker i grupp. Studiekamrater blir ofta vänner, speciellt om alla befinner sig i landet som besökare eller expats. Tillsammans kan ni planera in studieträffar eller ta en tur och utforska omgivningarna. Du får möjlighet att lära dig ett nytt språk, träffa nya vänner och upptäcka landet du bor i. Vissa språkkurser i utlandet är dessutom berättigade till CSN. Det bör du kolla upp när du anmäler dig.

Turista i din egen stad

För att lära känna din nya stad och träffa nya bekantskaper finns inget bättre sätt än att turista! Hotell, hostels, vandrarhem och resebyråer anordnar ofta dagsturer eller kan rekommendera något företag som anordnar detta. Här har du goda chanser att träffa personer som, precis som du, är nya och kanske är där för att stanna i mer än någon vecka. De flesta som är på resande fot och som stannar länge på nya platser, finner det naturligt att träffa och börja umgås. Via turistbyråerna kan du också få information om roliga event som är på gång i staden eller andra sammankomster där du kan lära känna folk. Passa dessutom på att fråga om stan, vilka uteställen som anses bäst och vilka restauranger som rekommenderas. I varje stad finns det ofta något kvarter som är mer populärt för internationella besökare. Gå dit och kolla sport, lyssna på musik eller ät något gott och ta chansen att småprata med folket som är där.

Samlas kring mat och dryck

Måltider är ett utmärkt tillfälle att umgås! Att föreslå en lunch eller middag på stan ger en av de bästa anledningarna till att träffas och lära känna varandra. En enkel sökning på nätet gör att du lätt hittar de populäraste och högst rankade matställena i staden som du kan föreslå. Där får du också reda på vilka rätter du inte bör missa och vilka restauranger som ger det där lilla extra. Ta varje tillfälle i akt att föreslå möten över en bit mat, antingen med en kollega eller affärsmässig nätverkskontakt för att fortsätta samtala om affärer. Det blir mer avslappnat och kan leda till att ni kanske bestämmer er för att träffas privat. Varför inte gå en matlagningskurs och lära dig laga till lite lokala rätter? Det ger inte bara tillfälle att träffa nya vänner, du får också en bra anledning att kanske bjuda hem några kollegor för att testa på dina färdigheter. Passa även på att gå på events där de erbjuder smakprovningar, det brukar locka många eftersom de oftast är gratis.

Nätverka professionellt

Utnyttja din professionella roll för att nätverka, inte bara för att skapa arbetskontakter inför framtiden utan även för att träffa nya vänner. Kolla upp vilka branschträffar som anordnas runt om i staden eller kontakta HR på din arbetsplats. Internationella nätverk så som exempelvis BNI, Business Network International, tar ofta emot gäster via inbjudan medan andra är fria att besöka. Det kan leda till värdefulla kontakter som blir användbara i framtiden.

Våga ta första steget

När det kommer till att lära känna nya människor utomlands handlar det framförallt om att våga ta dig utanför din bekvämlighetszon - att våga ta första steget. Långt ifrån alla har lätt för att skaffa nya vänner och de flesta måste anstränga sig lite. Var den personen som vågar fråga om ni ska luncha tillsammans, ta en svensk fika eller gå på museum tillsammans. Vem vet, det kanske är början på en livslång vänskap.
Publiceringsdatum 17.07.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons