Kulturchockens olika stadier

Genom att flytta till ett annat land och en främmande kultur så kommer du så småningom att få uppleva vad som kallas “kulturchock”, eller din reaktion till en ny och oförutsägbar miljö. Vare sig du snabbt tar dig igenom de olika faserna eller om du har svårt att ta dig ur tillståndet så är det värt att ta ett par minuter och ta en snabb titt på fenomenet så att du är till viss del förberedd när det väl händer.  

Kulturchockens 4 faser

Kort sammanfattat handlar det om fyra faser; “Smekmånaden”, “Frustration”, “Justering” och “Anpassning” - låt oss ta en titt på vad det kan innebära och ungefär när du kan vänta dig att få uppleva dessa i din egen resa. Hur märkligt det än kan låta så kan det vara så att du får uppleva en kulturchock på nytt när du besöker eller flyttar tillbaka till Sverige också!  

Smekmånaden

De första veckorna när du anländer till det nya landet så kommer allting att kännas spännande och romantiskt. Skillnaderna mellan svensk kultur och den nya kulturen kommer endast att ses i gott ljus och du välkomnar allt med vidöppna armar. Alla du kommer i kontakt med uppfattar ditt sinne som ett blankt ark eftersom du inte ännu har hunnit bilda en åsikt om normer och traditioner i det nya landet.  

Dessvärre kommer smekmånaden att ta slut men det sker först efter omkring två till tre månader.  

Frustration

Smekmånaden är över i det nya landet och beroende på hur du är som individ har det nu gått ett par månader och skillnaderna mellan den svenska kulturen du var van vid och det nya är alltför uppenbara, vilket nu leder till ångest. Den tidigare spänningen i att få uppleva den nya kulturen byts ut mot frustration när du hamnar i situationer som kan anses som märkliga eller kränkande med svenska ögon.   Den främsta barriären att ta sig över i denna fas är kommunikation, vilket huvudsakligen är språket men också ditt och andra människors kroppsspråk när du ska bygga upp en umgängeskrets. Det är lätt att vid det här stadiet börja få hemlängtan för att du börjar inse vad du har lämnat bakom dig i form av familj, vänner och social status vilket kan vara väldigt olikt hur din situation ser ut i den nya kulturen och landet.   Sist men inte minst kan din kropp börja bete sig märkligt i samband med att du ställs inför dessa svårigheter i form av en störd dygnsrytm eller magens kamp för att acklimatisera sig till den nya kosten bland annat.  

Justering

När det börjar närma sig mellan sex månader till ett år i det nya klimatet och den nya kulturen så återgår oftast livet till en rutin och du slipper många fler överraskningar i vad du ska förvänta dig från värdnationen. Situationer du tidigare ansåg vara märkliga är i nuläget vardagsmat och du har utvecklat ett eget sätt att hantera varje ny potentiell situation på ditt eget sätt.   Du har skapat dig din egen förståelse för kulturen och antalet negativa upplevelser samt dina egna negativa reaktioner till värdnationen har minskat kraftigt.

Anpassning

I den sista fasen har du anpassat dig till den nya kulturen till fullo och du är bekväm i varje aspekt i värdlandet. Att vara anpassat till fullo behöver inte betyda att du helt har konverterat dig till den nya kulturen, utan du behåller oftast flera element från den svenska kulturen. Framförallt behåller du språket och grundpelarna i en svensk kultur som oftast kännetecknas av individualism och jämlikhet.  

Kulturchock på nytt

Avslutningsvis kan det vara minst lika illa eller till och med värre att återvända till Sverige och dess kultur efter att ha anpassat sig till en helt annan kultur. Huvudsakligen beror det på att i dina erfarenheter med en ny kultur har tittat tillbaka på svensk kultur när den är som bäst och glömmer bort vilka saker du kanske störde dig på i Sverige. När du återvänder och presenteras med verkligheten kan det vara en obekväm väckarklocka när dina drömmar om Sverige ställs mot din uppfattning.   På en viss nivå kommer din nya livsinställning och dina åsikter vara en mix av två olika kulturer, vilket i sig kommer att vara en grundpelare för din karaktär i resten av ditt liv.

Publiceringsdatum 05.08.2017
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons