För- och nackdelar med att avskriva dig från Sverige
--- Uppdaterat: September 2021 ---
När du har hittat ett jobb på din drömplats utomlands och äntligen bestämt dig för att lämna vårt kalla avlånga land, är det, enligt Skatteverket, dags att avregistrera dig från Sverige. Den här processen kan te sig lite olika beroende på vilket land du flyttar till och hur länge du planerar att stanna utomlands, men det är i grunden en enkel process där du bara behöver fylla i och skicka in ett formulär. Att inte avregistrera dig från Sverige kan få vissa konsekvenser som du måste vara medveten om, då de offentliga myndigheterna måste upprätthålla en ordentlig befolkningsregistrering.
Avskriva dig från Sverige om du flyttar utomlands i ett år eller mer
Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands.
Flytta inom Norden - En annan procedur
Om du har fått ett jobb inom Norden (Finland, Norge, Danmark eller Island) och planerar att stanna där i sex månader eller mer, måste du rapportera din flytt till myndigheterna i det land du flyttar till. Om du till exempel hittar ett jobb i Oslo, Norge, måste du alltså rapportera din flytt till Skatteetaten (norska skatteverket). Men om du kommer vara borta i mer än ett år måste du också rapportera detta till svenska Skatteverket. Du kan läsa all uppdaterad information om detta på Skatteverkets hemsida, där du också hittar formuläret du behöver fylla i för denna flytt: Flytta inom Norden.
Är det nödvändigt att rapportera min flytt till andra offentliga myndigheter?
Om du flyttar utomlands i ett år eller mer räcker det att du rapporterar det till Skatteverket. När du har meddelat dem registrerar de dig som ”emigrerad” och bokför din nya utländska adress. Denna information vidarebefordras sedan till andra myndigheter, kommuner och landsting, samt till SPAR (Statens personadressregister), som också kommer att vidarebefordra informationen till sina kunder, till exempel banker, försäkringsbolag och föreningar. Om du vistas utomlands i mer än tre år kommer SPAR att avregistrera dig från deras system. Dock kommer din utländska adress fortfarande att vara tillgänglig för myndigheter, kommuner och landsting, även om du flyttar till en annan adress när du är utomlands och meddelar Skatteverket om detta. Du kan kontakta olika myndigheter, kommuner eller landsting i fråga för att ta reda på om de har korrekt information om din nya adress utomlands. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där du också kan hitta formuläret du behöver fylla i när du flyttar och byter adress utomlands: Ny adress för dig som bor utomlands.
Om du kommer tillbaka till Sverige innan förväntat
Det är svårt att förutse framtiden och planer förändras vanligtvis med tiden. Det kan hända att du har planerat att stanna utomlands i ett år eller mer, men av olika skäl måste komma tillbaka till Sverige innan dess. Om du rapporterade din flytt utomlands till Skatteverket men måste komma tillbaka tidigare, måste du besöka ett av Skatteverkets kontor igen och meddela att du har flyttat tillbaka. Vilka dokument du ska ha med dig beror på vilket medborgarskap du har. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida: Flytta till Sverige.
Rätt att rösta i svenska val efter du har flyttat utomlands
De som är svenska medborgare men bor utomlands har fortfarande rätt att rösta i de svenska riksdagsvalen och valet till Europaparlamentet. Även om du har flyttat utomlands kommer du att stå på den svenska röstlistan i tio år från den dag du flyttar från landet. Om du efter de tio åren vill vara kvar på röstlistan i ytterligare tio år måste du rapportera det till Skatteverket. Du hittar mer information här: Rösta i svenska val.
Avskriva dig från Sverige om du flyttar utomlands i mindre än ett år
Om du planerar att arbeta utomlands i mindre än ett år behöver du inte rapportera det till Skatteverket. Det rekommenderas dock att du anger en särskild postadress om du vill att din post ska skickas till en annan adress (i Sverige eller utomlands) än den som anges i folkbokföringen. Detta kan du utnyttja i minst sex månader. När du har ändrat din postadress kommer den distribueras automatiskt till de flesta statliga myndigheter och andra företag som hämtar information från folkbokföringen. Du kan läsa all uppdaterad information om detta på Skatteverkets hemsida, där du också hittar formuläret du behöver fylla i när du vill ange en tillfällig postadress: Särskild postadress.
Betala skatt när du bor och arbetar utomlands
Skatter är redan ett komplext ämne, även för dem som inte flyttar utomlands. Och även om du flyttar och arbetar utomlands kan du fortfarande behöva betala skatt i Sverige. Allt beror på din situation. På Workwide rekommenderar vi att du tittar på följande länkar för att få tillgång till uppdaterad information om detta ämne:
- Har du flyttat från Sverige?
- Arbeta utomlands
- Jag funderar på att arbeta utomlands. Vilka skatteregler gäller?
- Skattskyldighet
- Obegränsad skattskyldighet för fysiska personer
- Begränsad skattskyldighet för fysiska personer
Om du glömmer att avskriva dig från Sverige när du flyttar utomlands i ett år eller mer
Enligt Skatteverket måste alla som bor i Sverige vara registrerade på rätt adress, där de bor eller vistas för det mesta. Att vara felaktigt registrerad anses vara ett brott och den som avsiktligt avstår från att göra en avregistreringsrapport eller gör en felaktig eller ofullständig rapport, begår en olaglig handling. Om du skulle göra fel i rapporten eller glömma att avregistrera dig från Sverige av olika skäl, räknas det dock inte som ett brott, även om en utredning ibland är nödvändig. Regleringen som styr befolkningsregistrering förstärktes under 2018 när "registreringsbrottet" infördes. Detta betonar hur allvarligt det är att medvetet göra en felaktig eller ofullständig rapport eller inte göra det alls. Som konsekvens kan alla som döms för detta specifika brott behöva betala böter eller i värsta fall få ett fängelsestraff i upp till två år. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida: Folkbokförd på rätt adress.
Avregistrering från Sverige - Du behåller fortfarande dina rättigheter!
De flesta som flyttar utomlands och inte avskriva sig från Sverige är rädda för att förlora sitt personnummer eller andra rättigheter i landet om de gör det. Det är dock viktigt att veta att varken ditt svenska medborgarskap eller personnummer påverkas av att du flyttar utomlands och registrerar dig som utflyttad från Sverige. Å andra sidan avregistrerar vissa sig inte från Sverige eftersom de har rätt till dubbelboende, alltså att de har rätt att bo både i Sverige och utomlands. Hur mycket tid du spenderar i varje land avgör om du har dubbelbostad eller inte. Om du till exempel bor både i Sverige och utomlands, har du dubbelbostad om du tillbringar minst en sjundedel av din tid i Sverige och i ett annat land. Skatteverket tar dock hänsyn till alla omständigheter för varje specifikt fall när de bedömer var någon anses vara bosatt. Du kan läsa all uppdaterad information om dubbelboende på Skatteverkets hemsida: Bo både i Sverige och utomlands.