De tio bästa städerna och länderna att leva i

Att jobba och leva i en annan stad och ett annat land är en ofta livsomvälvande upplevelse. Det är något som är oerhört utvecklande för en som individ, en erfarenhet att bära med sig genom livet. Kort sammanfattat är det något som inte kan rekommenderas nog. Det du får av att flytta någon annanstans är en andra hemstad. Att få möta en annan kultur och ett annat sätt att leva kommer du ha stor nytta av. Förbered dig på ny mat, se nya saker, träffa nya vänner och kanske nya kärlekar. Kanske blir du kvar, kanske flyttar du hem efter ett tag. Oavsett vilket vill vi starkt rekommendera dig att testa. I den här artikeln listar vi några av de bästa och häftigaste ställena där det är värt att testa på att bo och verka.

1. New York, USA

New York, det stora äpplet, städernas stad. Här hittar du höga hus, ett oändligt myller av människor och ett utmanande yrkesliv i ett annat affärsklimat än det vi är vana vid hemifrån. Den som är beredd att jobba hårt och visa framfötterna har alla möjligheter att lyckas i New York. Här finns all världens företag och branscher representerade och det är lätt att få ett instegsjobb och avancera uppåt. Livsstilsmässigt finns här allt du kan begära, om du har råd. Du har sevärdheter, museer, teatrar, konserter och världens bästa shopping. Du hittar också den bästa maten från världens alla hörn. Detta oavsett om du är ute efter fine dining eller street food. Finns det inte att hitta i New York var det inte ens värt att finnas från första början. New York är kort och gott allt och lite till.

2. London, Storbritannien

London är en av världens mest kosmopolitiska städer. Tack vare att de både haft fri invandring från sina gamla kolonier och från resten av EU, och också haft en enorm dragningskraft, bor här idag människor från alla världens hörn. Det färgar av sig på kulturen i staden som är extremt dynamisk och stadd i ständig förvirring. London är både historia, dåtid, nutid och framtid på samma gång. Det är en stad som du aldrig kan bli trött på. Precis som i New York finns här gott om jobb i de flesta branscher. Och som svensk med gedigna språkkunskaper i bagaget kommer du snabbt att finna din plats bland Bobbys och dubbeldäckare. Ytterligare en fördel med London är att det är lätt att hitta bostad. Särskilt om du är beredd att dela lägenhet med andra människor.

3. Melbourne, Australien

I the Economist Intelligence Unit's "Global Liveability Report" rankades Melbourne som världens näst bästa stad, och år 2017 var staden nummer ett. Det naturliga när man tänker Australien är kanske annars att tänka Sydney, men även om det är ett fullgott alternativ för dig som vill flytta Down Under är ändå Melbourne snäppet vassare. Bara att staden ursprungligen hette Batmania (efter grundaren John Batman) gör att man vill flytta dit. Och om det inte räcker så har staden ett blomstrande affärsklimat, bra och rimligt prissatt boende och ett väder som gör en svensk grön av avund. Melbourne räknas generellt som Australiens kulturhuvudstad och här kan den som är kulturintresserad få sitt lystmäte av teater, konserter, konst och arkitektur i världsklass. Den som planerar att flytta till Australien för att jobba bör dock vara medveten om att arbetstillstånd är svåra att få och bör lösas hemifrån först.

4. Tokyo, Japan

Ingenting säger framtid så som Tokyo. Det är en stad som är fascinerande ren för sin storlek. Folk är artiga och ingen skulle ens komma på tanken att slänga något så litet som ett kolapapper på marken. Husen är höga och blinkar av neon, samtidigt som eran av samurajer och kejsartiden finns där i bakgrunden med sina historiska tempel och parker. Snabbtåget Shinkansen tar dig dessutom runt hela landet på ingen tid alls om du mot förmodan tröttnar på att utforska den här asiatiska staden. Det finner vi dock för osannolikt, Tokyo har alltid mer att erbjuda. Den som planerar att åka hit för att jobba bör dock vara medveten om att det kan bli svårt utan att fixa något lämpligt innan om de inte kan japanska. Japanernas engelska är inte den bästa och du får räkna på att ta dig runt med teckenspråk på de flesta ställen.

5. Calgary, Kanada

The Economist har rankat Calgary som världens femte bästa ställe att bo på sju år i rad. Vi gör samma bedömning. Även om det finns andra städer som det kanske är populärare att bo i, kommer man inte ifrån att Calgary är oerhört bra. Det är en stad som präglas av en stark internationell känsla, och det är en stad som också är ren och trevlig att bo i. Det är lätt att hitta jobb, det ligger i den engelskspråkiga delen av Kanada och boende- och levnadsomkostnaderna är rimliga. Som svensk kommer du känna dig hemma snabbt i Kanada i allmänhet och i Calgary i synnerhet. Det finns inget annat land eller annat folk som ligger så nära oss i internationella mätningar om levnadsstandard, värderingar och kultur. Inte ens våra närmsta grannar konstigt nog.

6. Barcelona, Spanien

Barcelona är ytterligare en tidlös stad, en riktig pärla vid medelhavet. I Barcelona har ingen någonsin bråttom. Stadens katedral La Sagrada Familia, ritad av mästerarkitekten Gaudi, påbörjades 1882 och är ännu inte klar. Men vad gör det? I Barcelona härskar mañana-attityden. Varför stressa ihjäl sig när du kan slå dig ner på en strandpromenad med en kall öl istället, och se folk flanera förbi? Det är många svenskar som väljer att flytta till Barcelona. Delvis eftersom det etablerats flera så kallade Shared Service Centers (SSC) här, där svenska företag servas med callcenter-tjänster och liknande. Löneläget är lägre än i Sverige vilket gör det attraktivt att anställa folk här. Samtidigt är kostnaderna för uppehälle och boende också lägre vilket gör det värt att flytta dit och jobba åtminstone ett tag. Varför inte flytta dit och jobba åt till exempel American Express?

7. Berlin, Tyskland

Berlin är Tyskland, Tyskland är Berlin. Det må finnas andra trevliga städer i landet, men Berlin är ändå ohotad etta. Det här är definitivt en av världens coolaste städer som förenar många bra egenskaper från andra städer på listan. Berlin har Londons coola atmosfär, Barcelonas avslappnade attityd och samma ruffiga charm som New York. I Berlin kan du gå på en punkspelning i en nerlagd tunnelbanestation på kvällen, fortsätta festa hela natten med internationella affärsresenärer i någon cool modern hotellbar och sen äta frukost i hipster-kvarteren dagen efter. För den som söker jobb finns här gott om storföretag representerade, som till exempel Mercedes Benz (givetvis). Men du hittar också gott om andra enklare jobb på caféer och i barer. Även om det är bra att kunna tyska för att ta sig fram börjar engelska bli mer och mer gångbart.

8. Dublin, Irland

Irland kallas för den gröna ön. Och nog är den grön allt, men också präglad av ett ruskväder som känns som svensk oktober året om. Även om vädret kanske inte är så lockande så finns det dock gott om anledningar till att se till att få kalla Dublin ditt nya hem. Gott om arbetsmöjligheter är en, där flera stora svenska företag har outsourcat sina kundtjänster och callcenters hit i så kallade BPO:s, Business Process Outcourcing. Du kan alltså jobba på svenska, tillsammans med andra svenskar. Se dock till att i så fall försöka hitta andra vänner ur ursprungsbefolkningen genom att till exempel nyttja möjligheterna till publiv för att träffa folk. Här samlas man för att ta en Guinness och lyssna på den traditionella irländska folkmusiken. Du kommer upptäcka att irländarna är ett glatt och trevligt folkslag när du väl tagit dig under skinnet på dem.

9. Wien, Österrike

Wien är kanske inte det första stället du tänker på att flytta till om du ska utomlands. Men att inte ens överväga det är dumt. Wien är en av de äldsta kulturhuvudstäderna i Europa och är strategiskt centralt placerat på ett sådant sätt att du enkelt tar dig nästan vart som helst. Du kan ta tåget till Venedig över en helg för att uppleva kanalerna, eller ta ett par dagar i Bratislava för att festa och äta stabbig östeuropeisk mat. Det är mycket som görs tillgängligt genom att bo i Wien. Och då har staden också mycket att erbjuda i sig självt med prisvärt boende, gott om jobbmöjligheter och en cafékultur du inte hittar någon annanstans i världen. Har du grundkunskaper i tyska kommer du klara dig bra. Det här är en världsvan stad som alltid svalt många icke-tyskar.

10. Stockholm, Sverige

Borta bra men hemma bäst. En bra sak att ha med dig när du flyttar utomlands är att hemma alltid finns kvar. Till skillnad från många andra som tvingas fly sina hemländer kan du alltid flytta tillbaka. Och när du väl gör det kommer du med stor sannolikhet inse att det här inte är ett så dåligt land att leva i. Saker fungerar, du behöver inte muta dig fram och lägenheterna håller hög standard. Vi har också låg kriminalitet, kostnadsfri skol- och sjukvård, föräldraledighet, betald semester och många andra positiva saker som inte är självskrivna överallt. Att Sverige konstant toppar listor över världens bästa ställen att leva på är ingen slump. Men låt nu inte det bli en förevändning för att stanna hemma. För ibland måste man se något nytt för att faktiskt uppskatta det man har.
Publiceringsdatum 09.01.2020
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder