Bo och jobba i Bukarest

Vill du arbeta utomlands är vackra Bukarest ett givet val. Huvudstaden ligger i sydöstra Rumänien och har länge varit en doldis bland Europas huvudstäder. Här kombineras en rik arbetsmarknad och ett mångfacetterat nöjesliv med låga levnadsomkostnader. Är du sugen på att lära dig det rumänska språket kan du kombinera arbete med språkstudier via någon av de många skolorna i staden. Eftersom Rumänien är medlem i EU har du rätt att arbeta och få sjukvård i landet. Bukarest är därmed ett tryggt och spännande val för dig som vill flytta utomlands.

Jobba i Bukarest

aerial view - bukarestArbetsmarknad och karriärmöjligheter

På senare år har Rumänien lidit av brist på arbetskraft. Detta har lett till att svensktalande personer har goda möjligheter att finna ett jobb i Rumänien, och främst i landets huvudstad Bukarest. För svensktalande personer är jobb inom IT och kundtjänst särskilt attraktiva. En typ av jobb är BPO vilket är en förkortning av Business Process Outsourcing. Du blir anställd av ett företag som sköter allt från administrativa uppgifter, kundtjänst och juridik åt ett annat företag. Företag som använder sig av BPO är ofta internationella företag som Zalando och Paypal. Via SSC, Shared Services Center, erbjuder företag jobb inom områden som HR, försäkringsärenden, IT, finans med mera. Om du talar fler språk än svenska kommer du att vara extra attraktiv för denna typ av jobb. I Bukarest kan du som svensk inte bara arbeta på stora internationella företag, det finns även goda möjligheter att få ett jobb på ett lokalt företag. Att leva och arbeta i Bukarest är en härlig möjlighet för dig som tycker om att ha ett rikt kultur- och nöjesliv kring knuten och samtidigt få värdefull arbetslivserfarenhet.

Att ansöka om jobb

När du ska söka ett jobb är det viktigt med ett bra CV, precis som det är här i Sverige. Berätta om dig själv, din utbildning och eventuell arbetslivserfarenhet. Framhäv dina positiva sidor och vad du kan bidra med. Ofta behöver du ha ett CV på engelska, men om du kan rumänska är det alltid en fördel att även skriva på landets officiella språk. Du kan komma att få utföra språktester om jobbet har vissa språkkrav. Till exempel kan du bli uppringd av en svensktalande anställd på företaget.

Arbetsplatsmiljö och kulturen på arbetsplatsen

I Rumänien värdesätter de kunskap och respekt högt på företagen. Rumänerna jobbar hårt och tar sina yrken på största allvar, samtidigt som de är trevliga och gästvänliga gentemot utländska arbetare. Många rumäner är dessutom tvåspråkiga och kan tala engelska, tyska eller franska. På arbetsplatsen är det viktigt att visa särskild respekt och du bör undvika att röka eller tugga tuggummi i närheten av dina arbetskamrater. Enkelt uttryckt är rumänerna mer traditionella och artiga på jobbet än svenskar som har en mer avslappnad attityd.

Arbetsrätt i Bukarest

En genomsnittlig arbetsdag i Bukarest börjar nio på morgonen och slutar fem på eftermiddagen. En normal arbetsdag är åtta timmar lång och en arbetsvecka är 40 timmar. Maximalt tillåten arbetstid per vecka är 48 timmar, och är du gravid eller under 18 år får du inte arbeta nattskift för din egen hälsas skull. Arbetar du mer än 6 timmar om dagen har du rätt till obetald lunchtid och du har rätt till 15-30 semesterdagar per kalenderår. Du har även rätt till lediga dagar i samband med bröllop eller andra familjeangelägenheter.
  • Uppsägningstiden varierar mellan 20 till 45 arbetsdagar beroende på vilken sektor du arbetar inom och din yrkesroll
  • Generell uppsägningstid: 20 dagar

Möjlighet att skapa kontakter

För att få ett så rikt och roligt liv som möjligt är det förstås viktigt att nätverka och skapa vänner. Förutom att använda dig av sociala medier och lokala Facebook-grupper kan du även besöka olika evenemang i Bukarest. Kolla anslagstavlor, tidningar och virtuella evenemangskalendrar för att hitta event som du vill besöka. Det finns även olika hemsidor som inriktar sig på vänskap, på vilka du kan söka nya kontakter. Om ditt företag anordnar jobbträffar, afterworks och arbetsmarknadsmässor är även dessa utmärkta tillfällen att träffa flera expats och utlandssvenskar på.

Att bo i Bukarest

streets in bucharestHitta ett boende

Att hitta ett boende i Rumänien är mycket enklare än i Sverige. Det är även enkelt i huvudstaden Bukarest, där hyrorna dock är något högre än i utkanten av huvudstaden. Om du vill ha normal standard är lägenheterna dessutom inte särskilt dyra. Du hittar enklast boende genom att kontakta en lokal fastighetsmäklare i området där du önskar ett bo. Som vanligt är det alltid bra att prata med nya kollegor och nya bekantskaper då de ofta vet om lediga lägenheter eller bra hyresvärdar. Det går även att titta i tidningar samt på internet. Kontrollera hyran noga då det vanligtvis inte ingår kostnad för el, uppvärmning och vatten. Kontrollera med din hyresvärd vad som ingår samt vilka kontrakt du behöver teckna själv. En genomsnittlig lägenhet kostar mellan 250 till 750 euro i månaden. Tänk på att det är vanligt att betala tre månadshyror i förväg i Rumänien. Ska du även studera i landet kan du ha rätt till en studentlägenhet. Detta kan du få hjälp med via tidningsannonser eller via ditt universitet.

Aktiviteter i Bukarest med omnejd

En gång i tiden kallades Bukarest för "lilla Paris", något som är föga förvånande med tanke på stadens vackra stenbyggnader och rika kultur- och nöjesliv. Att leva och arbeta i Bukarest ger dig möjlighet att uppleva allt från vackra plaster som parlamentsbyggnaden, gamla stan, Triumfbågen, uråldriga ruiner - du kan till och med få en guidad tour i greve Draculas slott. Bukarest är även fyllt av mysiga pubar, museum och restauranger. Här finns även populära nattklubbar för dig som gillar nattliv. Du har också tillgång till många live-spel och rollspel.

Communitys i Bukarest för svenskar och expats

Önskar du att komma i kontakt med andra expats eller svenskar i Bukarest finns flera alternativ. Om du använder Facebook kan du bli medlem i Facebook-gruppen "Svenskar i Rumänien", där du kan nätverka och knyta nya kontakter. Arbetar du på ett större internationellt företag i Bukarest så som Apple, Shell eller Mercedes kommer du troligen stöta på fler internationella arbetskamrater. Annars nätverkar du precis som i Sverige - gå på events och andra aktiviteter och prata med så många som du kan. Rumäner är generellt sett väldigt välkomnande och öppna.

Levnadskostnader i Bukarest

Att bo i Bukarest är relativt billigt, och jämfört med Stockholm klarar du dig på hälften så mycket i lön. Den levnadsstandard du skulle få för 43 000 kronor i Stockholm kostar enbart 20 000 kronor i Bukarest. Det är därför en billig stad att bo i även om lönen vid första anblick kan verka låg. I jämförelse kostar en brödlimpa i Stockholm omkring 20 kronor, men enbart 8 kronor i Bukarest. En bussbiljett kostar i Stockholm cirka 40 kronor, medan du i den rumänska huvudstaden bara betalar 2 kronor.

Att lära sig språket

Att lära sig språket i sin nya hemstad är en stor fördel. Att behärska rumänska öppnar fler karriärmöjligheter, och du kan skapa ännu fler intressanta kontakter ute i folkvimlet. Det finns både språkkurser på halvfart, omkring 10 timmar i veckan, men också sådana som kräver upp till 20 timmar i veckan. Du väljer själv vad som passar dig allra bäst. Det finns flera aktörer att vända sig till gällande språkkurser. Du kan läsa rumänska på universitetet i Bukarest, på kulturskolan eller via en privat aktör.

När du anländer till Bukarest

Bukarest centrum

Registrering & övrig administration

När du ansöker om jobb via Workwide så hjälper de flesta arbetsgivare dig med det du behöver för att kunna flytta till Bukarest. Du måste dock skaffa dig en ID-handling inom 3 månader efter din ankomst till Bukarest. Du kontaktar det rumänska Migrationsverket för detta - var ute i god tid! Det är även viktigt att skaffa ett 13-siffrigt ID-nummer som du ska använda hos skattemyndigheten. Detta nummer använder du även för avdrag på din privata sjukförsäkring. Ta även med dig EU:s blåa kort som är ett europeiskt sjukförsäkringskort.
  • Kontakta Migrationsverket för rumänsk ID-handling
  • Teckna en privat sjukvårdsförsäkring
  • Öppna ett bankkonto dit din lön kan sättas in

Öppna ett bankkonto

Att ha ett rumänskt bankkonto är en stor fördel och som tur är så är det en snabb process att öppna ett bankkonto i Rumänien. Det är dock viktigt att du har med dig alla dokument som krävs. Bland annat så behöver du en ID-handling, pass, arbetskontrakt och något som bevisar att du bor i landet - en räkning eller hyreskontrakt går bra. Om du vill ha hjälp med att öppna bankkonto har de flesta företag som använder sig av Workwide en så kallad flyttkoordinator. Flyttkoordinatorn kan hjälpa dig med detta.

Sjukvårdsförsäkring i Bukarest

I Rumänien har alla invånare som betalar skatt rätt till sjukvård. Det betyder att så fort som din första inkomstskatt har dragits från din lön har du rätt till akut sjukvård, mödravård, recept med mera. Det här betyder att du egentligen inte behöver en privat sjukvårdsförsäkring, men det kan ändå vara klokt att teckna en sådan. Detta är dock helt upp till dig själv. Ta dock alltid med ditt blåa kort från EU. Det berättigar dig till akutsjukvård även innan din första försäkringsavgift dragits från din lön.

Skatt & välfärdssystemet

För att leva och arbeta i Rumänien krävs att du har en rumänsk ID-handling samt ett skatteidentifikationsnummer på 13 siffror. Detta skatte-ID använder du exempelvis när du deklarerar, men även din arbetsgivare använder det när hen betalar in arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. Detta är viktigt att du har eftersom du annars inte heller har rätt till sjukvård i Rumänien. ID-handlingarna ansöker du om hos Migrationsverket och Skatteverket i ditt nya land. När det gäller skatt betalar arbetsgivaren det mesta, men du själv behöver betala en inkomstskatt på låga 10 %.

De främsta anledningarna att flytta till Bukarest

Om du vill uppleva en annan kultur och samtidigt ha möjligheten till intressanta och värdefulla arbetslivserfarenhet är Bukarest en stad du ska söka dig till. Här har du dessutom möjlighet att snabbt klättra på karriärstegen, och det finns många olika typer av yrken att välja bland. I Bukarest är kulturlivet och nöjeslivet rikt, samtidigt som levnadskostnaderna är låga. Här finns dessutom många företag, stora som små, som välkomnar svensk arbetskraft med öppna armar. Ta chansen till ditt livs äventyr och sök jobb via Workwide i Bukarest, Rumäniens "lilla Paris".  
Publiceringsdatum 06.11.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons