Bo och jobba i Bogota

Colombia tillhör fortfarande de länder som hamnar i periferin när det gäller semesterdestinationer och än mer när det kommer till karriärssteg. Oförtjänt så med tanke på allt som landet har att erbjuda inom både jobb och nöje, i synnerhet huvudstaden Bogota som är den främsta destinationen för expats. Har du väl tagit dig igenom den tidskrävande VISA-processen så är du redo att vaska fram just dina guldkorn.

Mat:

Vill du upptäcka Colombia via magen så ska du bege dig till marknaden Paloquemao, en av Bogotas största, som påminner något om Hötorgshallarna i Stockholm men med en viss twist. Här kan Bogotadu spendera timmar med att botanisera bland exotiska frukter och grönsaker eller varför inte våga dig på de mer sällsynta delikatesserna som rostade myror, orm eller grillad hamster? Bogotas hippaste restaurang just nu är "La Madre" som ligger väl dold i ett obskyrt litet köpcenter i stadsdelen "La Candelaria". I en läckert omgjord industrilokal serveras allt från grymt god hipsterpizza (tänk ruccola och torkade tomater) till charktallrik eller varför inte söta ner dig i deras glassbar. Hajpen med food trucks har nått även Bogota och på Food Truck Market som blivit ett populärt söndagsnöje, kan du hitta allt från mexikanskt till asiatiskt eller om nostalgin pockar på till och med unna dig lite skagen med flädersaft. En av Bogotas mest välbevarade hemligheter bland expats så även svenskar, är "La Quesería". Bakom titeln återfinns Gloria de Luque, en gråhårig liten tant som lagt sin läkarkarriär åt sidan för att ägna sig åt ostysteri. Saknar du din herrgård- eller prästost kommer du med all säkerhet bli stammis. De olika ostarna gör hon själv på sin gård och allt är organiskt och fantastiskt gott.

Shopping:

Är du shoppingsugen finns det många gigantiska köpcenter att välja bland men det är inte här du ska leta om du som svensk vill hålla trendfaktorn hög. I likhet med Sverige om än med mindre internationell framgång, har Colombia en förvånansvärt stark modeindustri med flera unga och spännande designers. Majoriteten av designbutikerna hittar du i den rosa stadsdelen "Chapinero" praktiskt uppradade vid huvudgatan "La Septima". Missa inte heller de populära loppmarknaderna som poppar upp varje söndag i stadsdelen "La Candelaria". Här kan du fynda retro-leksaker, antikviteter eller varför inte marijuanaplantor.

Bar & Nattliv:

Bogota har ett pulserande nattliv som vet hur man underhåller dess dryga tio miljoner invånare. Kolla in Theatron, något av huvudstadens motsvarighet till Berghain, där uppemot 4000 festgalna gäster får plats. Ursprungligen en gayklubb är klientelet lika brett som utbudet med 14 dansgolv och två imponerande terrasser. De svenskar som vill hålla det lite mer exklusivt åtminstone när det kommer till musik tar sig till klubben Baum i "La Macarena". Det bästa inom elektronisk musik med dj-akter som Carl Craig och Monoloc lockar en minst sagt medveten publik. Även klubbarna Le Coq och Billares Londres bjuder på grym fest. För ölälskande svenskar är Bogota Beer Company det självklara valet med ett brett utbud av ölsorter. Det givna stället för att uppleva den latinamerikanska fotbollseuforin där matcher visas på storskärmar. Se bara till att inte heja på motståndarlaget. På creddiga baren Ocus Pocus kan du njuta av en god bit mat men framför allt välkomponerade cocktails i den perfekta hipstermiljön. Här samsas de snygga och eleganta. Söker du något mer avslappnat kan språkbaren "Dame tu Lengua" vara något för dig. Över några öl lär du känna nya vänner samtidigt som du kan träna på din spanska, engelska, franska eller tyska. Språklektionerna övergår snart i dansant fest med livemusik. Vill du uppleva äkta latinorytmer ska du ta dig till den lilla salsabaren "El Rincon Cubano". Här kommer du med all säkerhet dansa dig svettig i famnen på en colombian till inpå småtimmarna.

Konst & Kultur:

Turistmagneten i Bogota är den gamla stadsdelen "La Candelaria", platsen där huvudstaden en gång grundades. Vandra vilse bland de färggranna husen i kolonial stil eller ännu bättre, upptäck staden från cykelsadeln med Bogota Bike Tours som du hittar på Carrera 3 #12-72. Har du tröttnat på museer och de vanliga turistattraktionerna kan du alltid anmäla dig till Bogota Graffiti Tour, en gratis två timmars rundvandring i all den gatukonst som förvandlar Bogota till ett enda stort galleri.

Svenskar i Bogota:

Det må vara få svenskar som bor och arbetar i Bogota men det är en tajt och aktiv klick. Anmäl dig till Facebook-gruppen "Skandinaver i Colombia" så kommer du garanterat bli inbjuden på fester, middagar och allsköns mingel där du enkelt kan skaffa dig ett socialt nätverk och få tips och råd. Glöm inte att anmäla dig till svenska ambassaden så du får information och inbjudningar till deras event. Bogota

Publiceringsdatum 10.12.2015
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder