Allt du behöver veta om internationella reseförsäkringar

Att resa världen runt är, precis som att bo utomlands, en fantastisk upplevelse som du kommer att minnas hela livet. Du kommer bland annat träffa nya människor, se nya platser, uppleva andra kulturer och mat. Oavsett vart du väljer att resa är det dock bra att överväga att teckna en internationell reseförsäkring för att se till att du är skyddad om oturen är framme. Oavsett om du vill att försäkringen ska täcka dina personliga tillhörigheter eller din hälsa är en internationell reseförsäkring ett perfekt sätt att vara trygg under din resa.

Vad är en internationell reseförsäkring och varför är det viktigt?

män i naturen reser och har kulEn internationell reseförsäkring är per definition en försäkring som erbjuder skydd för oförutsedda olyckor eller missöden när du reser bort en kortare period från landet du är bosatt i. Försäkringen kan skydda dig från vissa mindre förluster, såsom försenade resväskor, till större incidenter som flyg som ställs in i sista minuten. Det rekommenderas att du tecknar din internationella reseförsäkring direkt efter att du planerat din resa, eftersom du kan behöva avboka din resa efter bokningen, men innan du åker iväg (om du till exempel blir sjuk). Ta alltid med dig information om din reseförsäkring på resan, såsom försäkringsnumret och telefonnumret för akut hjälp som ditt försäkringsbolag försett dig med. Det finns olika internationella reseförsäkringar beroende på vilken typ av resa det gäller, vart du ska resa (Europa/övriga världen) och vilken flexibilitet du önskar:
 • Reseförsäkring för enkelresa: speciellt utformad för dig som är bosatt utomlands som behöver försäkring under resan till ditt nya land. När du har anlänt kommer du som försäkringstagare ha en viss tid på dig att hitta en alternativ försäkring.
 • Reseförsäkring för en resa: skyddar dig under en specifik resa
 • Årlig reseförsäkring: avsedd för personer som regelbundet reser under hela året och som behöver mer flexibilitet och frihet.
Som utlandsbosatt bör du känna till att en internationell reseförsäkring bara täcker dig under resorna, inte när du flyttar till ett nytt land. Om du flyttar utomlands täcker den här försäkringen bara din enkelresa och gäller inte under en längre tid (då behöver du istället teckna en internationell sjukvårdsförsäkring)

Vad täcker försäkringen?

Även om de internationella reseförsäkringarna kan skilja sig åt mellan olika alternativ och försäkringsbolag täcker de flesta av dem de viktigaste sakerna som akuta medicinska behandlingar, rättegångskostnader, förlust eller stöld av ägodelar samt störningar (förseningar/avbokningar/evakuering/hemtransport). De flesta försäkringsbolagen erbjuder dig också möjligheten att skräddarsy din försäkring genom olika tillägg för att garantera att alla dina behov täcks. Du kanske har sport- eller företagsutrustning att skydda eller så kanske ska du ska prova klättring eller någon annan aktivitet som kan vara exkluderad i en standardförsäkring.

Var medveten om undantag

Vi rekommenderar starkt att du läser försäkringsvillkoren i detalj för att se vad som inkluderas och inte, så att du vet med säkerhet vad som täcks under din resa. De flesta försäkringsbolagen brukar exkludera: förlust/stöld av obevakade eller oskyddade tillhörigheter, dolda tidigare medicinska tillstånd, riskabla aktiviteter, skador orsakade av vårdslöst beteende, resor till platser som strider mot myndigheternas rekommendationer eller att du ändrar dig (avbokar resan eftersom du inte njuter av din semestern eller inte känner för att åka längre).

Din internationella reseförsäkring och det europeiska sjukförsäkringskortet

Som medborgare i EU har du rätt att ansöka om det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) i det EU-land du har bosatt dig i. Kortet ger dig tillgång till statligt tillhandahållen hälso- och sjukvård under en tillfällig vistelse i EU/EES-länder och Schweiz, med samma villkor som personerna som är försäkrade i det landet. Dock är EHIC-kortet inte ett alternativ till din internationella sjukvårdsförsäkring eftersom det inte täcker privat sjukvård eller kostnader som uppstår vid olyckor eller missöden.  

Så väljer du en internationell reseförsäkring

Som vi nämnde tidigare finns det oändliga möjligheter när det kommer till internationella reseförsäkringar. När du väljer en försäkring måste du tänka över flera faktorer, utöver din budget, för att garanteras ett tillräckligt skydd för just dina resebehov:
 • Hur ofta du reser och hur länge: som utlandsbosatt tänker du kanske resa mer än en gång per år, så en reseförsäkring för en enkelresa är inte det mest kostnadseffektiva i din situation. Dessutom kan vissa årliga försäkringar ha begränsningar för antal dagar du reser under året.
 • Vart du ska resa: vissa försäkringar täcker bara destinationer inom Europa medan andra inkluderar hela världen.
 • Vad du ska göra: som vi nämnt ovan kräver vissa fritidsaktiviteter ett tillägg till din försäkring.
 • Vad du tar med dig på resan: kontrollera så att försäkringens begränsningar och självrisker är lämpliga för värdet på dina tillhörigheter som du tar med på din resa (inklusive dokumentation). Vid förlust eller stöld ska du rapportera det till polisen innan du gör ditt anspråk.
 • Personerna du reser med : du kan ha möjlighet att inkludera personerna som du reser med i din försäkring, dock kan det komma att påverka slutpriset eller försäkringsvillkoren.
 • Kostnad för avbokning: Läs igenom under vilka omständigheter avbokning täcks, kontrollera om det täcker hela kostnaden för din resa och håll utkik efter självrisker.
Andra faktorer du bör kolla upp och noggrant läsa om innan du väljer internationell reseförsäkring är exempelvis om du kan få support på ditt språk dygnet runt, hur krav på ersättning fungerar samt vilken dokumentation som behövs.

Hur mycket kostar en internationell reseförsäkring på ett ungefär?

kvinna som sitter i en hängmatta i naturenPriset på din internationella reseförsäkring varierar beroende på de faktorer vi nämnt tidigare, inklusive din ålder, tidigare medicinska tillstånd och vilka tillägg du önskar. Av den anledningen är det svårt att uppskatta ett genomsnittligt belopp som gäller för alla fall. En av de faktorer du måste kolla upp angående priset på din försäkring är dock självrisken. Självrisken är det belopp som kommer dras av från ersättningen som betalas ut. Om du till exempel får ett godkänt avdrag på 5 000 kronor för att ditt bagage stulits och din självrisk är 1 000 kronor, kommer 4 000 kronor att betalas ut eftersom du är ansvarig för den första tusenlappen (din självrisk).  

Internationella reseförsäkringar och Covid-19

Efter att Världshälsoorganisationen deklarerade att Coronaviruset var en global pandemi i februari 2020 meddelade många försäkringsbolag att de inte täcker anspråk relaterade till COVID-19. Dock har det ändrats 2021 och det är möjligt att hitta försäkringar som täcker sjukvårdskostnader för incidenter relaterade till COVID-19 (antingen inom försäkringen eller som ett tillägg), med vissa undantag som att det inte avråds från resor till din destination innan avgång. Det innebär att om du mot myndigheternas rekommendationer reser för nöjes skull kommer de flesta försäkringsbolagen inte täcka det. Om landet du ska resa till tas bort från listan över godkända resmål efter din bokning eller medan du är på semester (och försäkringen är tecknad innan dess) ska försäkringen fortfarande gälla. Det kan även inkludera en utökning av försäkringen om du tvingas stanna på destinationen på grund av anledningar du inte kan styra över (till exempel om du sätts i oväntad karantän). Hur som helst är det osannolikt att försäkringen täcker andra COVID-relaterade angelägenheter som inte är relaterade till sjukvård eller hemtransport (såsom flyg- eller hotellavbokningar) Dock rekommenderar Workwide att du kontrollerar hur olika försäkringsbolag i nuläget hanterar situationen innan du tecknar försäkringen eftersom situationen varierar från dag till dag. Försäkringsbolag modifierar eller ändrar sina försäkring och paketerbjudanden beroende på vad som händer i världen just nu.  

Workwides urval - Internationella reseförsäkringar från Expatriate Group

Reseförsäkringar är en av de aspekter vi ofta förbiser när vi planerar vår resa eller en kortare vistelse utomlands, trots att det är en av de viktigaste sakerna! På samma sätt som att du inte skulle köra din bil utan bilförsäkring borde du inte riskera att resa utomlands utan en internationell reseförsäkring. Det besparar dig inte bara en massa pengar utan även för att slippa känna dig osäker om en olycka eller ett missöde sker. För någon som bor utomlands och reser regelbundet kan den internationella reseförsäkringen från Expatriate Group vara ett utmärkt val. Oavsett om du vill att försäkringen täcker dig hela året för att du ska besöka din familj, en enkelresa till din nya destination eller bara för de välförtjänta semesterresorna kommer deras internationella reseförsäkring täcka nödfall och oplanerade medicinska behandlingar medan du är utomlands. De viktigaste förutsättningarna för deras försäkringar är:
 • Medicinsk nödevakuering
 • Akutvård och behandling vid olyckor
 • Ökat skydd
 • Täckning för avbokning och förkortad resa
Du kan även skräddarsy din reseförsäkring utifrån dina behov med tilläggsförsäkringar för exempelvis skid- eller golfutrustning. Expatriate Group finns vid din sida och ser till att du är trygg och säker så att du kan resa utomlands i lugn och ro utan att behöva oroa dig alltför mycket över vad som kan hända under dina resor! Begär en offert för att hitta den försäkring som passar dina resebehov!
Publiceringsdatum 29.08.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder