10 saker som för alltid kommer förändra dig när du flyttar utomlands

Att flytta utomlands, permanent eller för ett par år, är för många ett stort steg att ta. Det är för de allra flesta en väldigt givande upplevelse. Att få möjligheten att uppleva ett nytt land, en ny kultur, nya människor och i de flesta fall ett helt nytt språk kommer ge dig upplevelser du kommer ha nytta av för resten av ditt liv. Men, du ska också vara medveten om att det är en upplevelse som sannolikt kommer förändra dig i grunden. Det gäller särskilt dig som flyttar som ung. Det är då du påverkas som mest och har störst möjlighet att anpassa dig till ett nytt sammanhang. Du har inte hunnit fastna i några mönster vilket gör det lättare att vara mottaglig för andra influenser och nya vänner. Men det kan göra att det blir lite svårare att anpassa sig till umgänge med de gamla kompisarna som stannade hemma.

1. Du kommer tvingas bli självständig - på riktigt

Att flytta utomlands är för de flesta en omvälvande upplevelse. Det är både skrämmande och spännande på samma gång. Att flytta hemifrån till ett helt nytt land är en helt annan sak. Du kommer inte ha tillgång till stöd från föräldrar och andra släktingar på samma sätt. Det är ingen som kommer kunna hjälpa dig tvätta eller laga mat. Det är ofta så att du till och med behöver anpassa dig till helt andra strukturer än vad du blivit lärd hemma. Bara en så enkel sak som att ha tvättstugan blir mer komplicerad eftersom det är en typisk svensk sak att ha tillgång till. I många andra länder behöver du ha en massa småmynt tillgängliga och ta dig till en tvättomat när alla kläder är smutsiga. Vardagslivet blir en helt annan utmaning som du måste lösa på egen hand.

att flytta utomlands2. Du kommer bli mer världsvan

Att se sig om i världen är naturligt utvecklande. Du kommer tvingas anpassa dig och jobba lite för att skaffa nya vänner och kontakter. Du kommer behöva förstå saker på en helt annan nivå för att kunna flyta in i en ny kultur. Det som tidigare var självklart, oskrivna regler och sociala koder, är inte alls självklara längre. Du kommer sannolikt gå i en del fallgropar, kanske till och med förolämpa folk i det nya landet utan att mena det. Men när du väl kommit in i det kommer du också ha insett att bara för att vi gör på ett sätt i Sverige behöver det inte vara det rätta sättet. När du väl inser hur man gör i det nya landet och att det faktiskt också funkar, det är då du börjar bli hemma på riktigt.

3. Du kommer bli tuffare

Att leva utomlands kommer härda dig, om du inte ger upp. Upplevelsen att ha gått från att vara helt ny i ett land till att ha lärt känna det och klarat av alla utmaningar längs vägen är definitivt något som kommer göra dig tuffare. En sak som är ganska vanlig idag, och som kan göra övergången lättare, är att jobba för ett svenskt företag utomlands. Det finns gott om sådana möjligheter som kan vara värda att kolla upp. Några sådana exempel är SSC (Shared Services Center), ett center som ger service åt ett företag baserat i ett annat land än det där huvudkontoret finns. Eller ett BPO - Business Process Outsourcing - där ett företag säljer sådana tjänster till flera andra företag. Om du tar ett sådant jobb kan de också ofta hjälpa dig med det praktiska som att hitta boende och liknande. Ibland får du till och med ett startbidrag.

4. Du kommer vänja dig vid att leva mellan två språk

Kanske har du sett den klassiska intervjun med Dolph Lundgren som på frågan om vad han mest saknar med Sverige svarar "åh, äh, ja you know - food". Så illa behöver det inte bli, men när du bott utomlands ett tag kommer du märka att du gärna börjar tänka på två språk samtidigt. Och att du, särskilt när du kommer hem till ursprungslandet, ibland kommer ha svårt att hitta rätt ord. Det är fullt naturligt, och du behöver inte oroa dig för att det kommer bli så permanent. Om du beslutar dig för att flytta hem igen kommer du snabbt acklimatiseras tillbaka till ditt modersmål. Men så länge du lever utomlands kommer din hjärna behöva hantera minst två språk åt gången, vilket ibland kan komma att ge lustiga effekter när du försöker kommunicera med folk du känt länge.

5. Du kommer lära dig uppskatta ditt eget sällskap

Att komma till ett annat land med familj och gamla vänner kvar hemma kan ibland kännas som att bli luftlandsatt långt bakom fiendens linjer. Alla har redan väl utvecklade bekantskapskretsar och behöver inte leta efter nya vänner, så det är du som måste anstränga dig för att ta kontakt. Maten är konstig och alla myndighetskontakter är en röra av byråkrati. Att i det läget känna sig ensam är inte konstigt, och inget som är fel. Det är också något de flesta kommer göra så det är bra att förbereda dig mentalt på det. Men se det som en möjlighet att uppskatta att göra saker själv, att umgås med dig själv. Se sen till att jobba för nya relationer. Kanske har företaget du arbetar åt, eller skolan du går på, regelbundna AW:s eller andra träffar. Kanske kan du gå med i en förening eller börja med någon sport.

6. Du kommer få tid att reflektera över ditt liv

Att leva utomlands kommer få dig att ifrågasätta mycket av det du gjort tidigare på ren rutin. Det kommer också få dig att ändra perspektiv gällande vad som är viktigt i livet. Det är en av de saker som gör det till en så bra idé att åtminstone under en period byta land. Är du kvar med dina gamla kompisar så kommer det mesta rulla på. Träffar du nya vänner kommer du tvingas göra andra saker än vad du brukar, och få möjlighet till att testa på något nytt som mycket väl kan bli din nya favoritsak att göra. Att i det läget ta chansen att sätta dig ner och börja fundera igenom vem du egentligen är kan mycket väl ge helt nya insikter och få dig att lära känna dig själv bättre, vad du kan och vad du står för.

7. Du kommer få nya möjligheter att definiera dig själv

För dig som av någon anledning varit inne i något negativt i livet eller känner att du fastnat i gamla hjulspår innebär en utlandsflytt definitivt en möjlighet att börja om. Självklart bör du inte i första hand använda en utlandsflytt som en flyktväg, men däremot som en möjlighet att till att börja om. Ofta formas vår personlighet tidigt, och definieras sedan i umgänget med andra. Den som en gång blivit klassens clown kommer högst sannolikt fortsätta vara det, även om han eller hon kanske egentligen vill något annat. Att då hamna i ett nytt sammanhang innebär en möjlighet att börja om, att själv i vuxen ålder få möjlighet att bestämma vem du är och till vilka sammanhang du vill tillhöra. I det nya landet är det ingen som känner ditt förflutna. Däremot kommer de personer du träffar vara en stor del i att forma din framtid.

8. Du kommer upptäcka saker som du saknar

Olika länder fungerar olika, har olika kulturer och matkulturer. De flesta som lämnat sitt gamla land kommer ha minst ett par saker som de saknar hemifrån. Typiskt för svenskar är saker som Kalles kaviar, leverpastej, lösviktsgodis och snus. I de flesta större städer i Europa finns det svenska affärer, se till att hitta dem. För många utlandssvenskar har IKEA varit en livlina när det kommer till att fixa saker för att få det att kännas som hemma. Det blir trots allt ingen riktig midsommar utan sill och svenskt knäckebröd. Onlinehandel kan givetvis också vara ett bra alternativ eller att ordna med att någon där hemma skickar paket med de saker du suktar efter. Den välbekanta smaken i Ahlgrens bilar kan mycket väl vara det som gör att du står ut med en jobbig situation i ditt nya land. att träffa nya vänner när du flyttar utomlands

9. Du kommer inse att världen pågår även utan dig

En sak som de flesta som flyttar utomlands upplever när de kommer hem, antingen permanent eller på semester, är att världen rör sig även utan dig. Den rör sig bara mycket mera långsamt. Medan du har sett världen, provat nya saker och utvecklat dig har de andra gått hemma och gjort det de alltid gjort. De har förändrats, men inte lika radikalt och inte lika snabbt. Det kan vara lite knepigt att komma tillbaka till om du inte är förberedd på det. Du kanske upptäcker att du inte får ut samma sak av att umgås med vissa av dina gamla vänner. Andra kanske tycker du har förändrat mycket, och det har du med all sannolikhet gjort. Ett tips är att använda sociala media för att hålla kontakten och att göra de där hemma mer delaktiga i vad som händer.

10. Du kommer aldrig kunna gå tillbaka till hur det var

Att flytta utomlands kommer som sagt förändra dig. Och det är som det engelska ordspråket säger: "You can’t unsee the ocean". När du väl har gett dig ut i världen kommer du inte kunna ta dig tillbaka till den du var innan, på den plats du var innan. Och det är bra. Det är något du bör omfamna. Du är aldrig mer än summan av dina erfarenheter. En utlandsflytt kommer snabbt ge dig många nya sådana, både bra och dåliga. Oavsett så kommer de att utveckla dig. Att ha gjort något kul eller spännande, eller att ha gått på en nit, förlorat tid eller pengar för att du inte fattade hur något funkade i ett annat land - detta är erfarenheter som kommer vara ovärderliga för dig under resten av ditt liv. Och som du säkert kommer kunna berätta som en rolig historia för dina vänner hemma.
Publiceringsdatum 06.02.2020
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder