Utbildning – ett måste för ett internationellt jobb?

Många unga vill prova på att jobba utomlands, men det är inte alla som har en eftergymnasial utbildning. Bland de som inte har en utbildning är det många som tror att det inte går att hitta jobb utomlands. Det är en vanlig uppfattning att man måste vara väldigt specialiserad och högutbildad för att ett utländskt företag ska tycka att det är värt det att ordna med alla papper och tillstånd. I många fall har vi hört att man inte ens söker jobbet eftersom man anser att det inte finns en chans att ens bli kallad till intervju. Inget kunde vara mer fel och det finns massor med chanser till en karriär utomlands – även för den som inte har högskoleutbildning.

Fördel som svensk

Ett vanligt sätt är att söka jobb på svenska företag som har verksamhet utomlands. Då kanske din största merit är att du kan svenska språket och den svenska kulturen och marknaden. Utbildningen som du behöver för att göra jobbet kan du få på plats. Många stora svenska förtag har kontor över hela världen och vill dessutom expandera sin närvaro. Eftersom du besöker Workwide.se vet du förmodligen redan om att det är populärt bland de stora företagen att centralisera sina europeiska service- och supportcenter till en Europeisk stad. Därför rekryterar de svenskar (och andra nationaliteter och språkkompetenser) till dessa center på många olika orter. Med flytande svenska och kommunicerbar engelska öppnas möjligheterna till många spännande jobb av vilka du kan hitta många här på Workwide.se.

Många svenskar vill söka jobb i Storbritannien

I Storbritannien jobbar just nu 90 000 svenskar och de flesta är mellan 20 och 29 år. Många av dem ännu inte skaffat sig en eftergymnasial utbildning. Au Pair är ett vanligt sätt att få jobb här utan högre utbildning. Du kommer in i den brittiska kulturen och får öva på att prata engelska dagligen. Det är också väldigt populärt att plugga i Storbritannien för att förbättra sin engelska. Att söka ett extrajobb vid sidan av studierna är vanligt och en bra merit för framtiden. Efter att Storbritannien röstat för Brexit, det vill säga att träda ur EU, är det mer osäkert om hur framtiden för de som vill jobba här ser ut. Men troligtvis kommer inte svenskars möjligheter att arbeta i Storbritannien att påverkas särskilt mycket. Det finns även jobb inom HR/Rekrytering, försäljning och teknisk support där svenskkunskaper är ett måste och ger oss en fördel i rekryteringsprocessen!

Kundsupport och telemarketing

Ibland kan det vara en fördel för företag skattemässigt att bedriva hela eller delar av sin verksamhet utomlands, trots att de har Sverige som marknad. Många företag har av ekonomiska skäl sin kundsupport utomlands. De som arbetar där pratar svenska eftersom det är svenskar som ringer och vill ha hjälp. Men eftersom företaget har anställt dig i till exempel Malta eller Spanien, jobbar du billigare för dem än om du skulle ha suttit i Sverige och gjort samma jobb. Telemarketing är en annan bransch där det för svenskar finns goda möjligheter att få jobb utomlands. Din kunskap i svenska språket och om den svenska kulturen är precis vad som efterfrågas.

Genväg till jobb i USA

Är det just USA du helst vill jobba i så kan det vara knepigare utan utbildning. För att få ett green card det vill säga ett arbetsvisum, i USA krävs att du har en specialitet eller färdighet som inte finns i USA eller att det är en stor efterfrågan inom något yrke. Företaget som vill anställa dig ska stå för kostnaderna för visumansökan och kunna motivera inför myndigheter varför de måste anställa just dig som inte redan bor i landet. Däremot får du som pluggar på till exempel college i USA jobba för att klara dig ekonomiskt. Är du ändå mest intresserad av att jobba i USA, trots att du inte kan få ett green card, kan det alltså jobb vid sidan av studier vara ett alternativ för dig.

Karriär utomlands utan utbildning

Många som tagit sitt första jobb utomlands får ofta chanser att gå vidare i karriären – oavsett om de är utbildade eller ej. Den första utlandsmeriten på ditt CV kan vara precis den dörröppnaren som behövs för att sedan få drömjobbet. Därför ska du inte vara rädd för att ta ett första jobb som kanske inte motsvarar exakt vad du vill göra, för att sedan leta vidare när du är på plats. Har du väl en inkomst och ett jobb i landet där du vill bo kan du ta det lugnare med ditt sökande efter det perfekta jobbet. Allt blir lättare om du är på plats, du kan boka intervjuer med kort varsel och kommer redan med erfarenheter från arbetskulturen i landet. Vill du jobba utomlands kan du hitta jobb oavsett om du är högutbildad eller inte. Det finns massor av möjligheter för dig som är törstig på internationella erfarenheter.  
Publiceringsdatum 19.10.2016
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons