Svenska vattenhål: Malta

Malta är ett populärt land för oss svenskar. Redan år 1861 etablerade Sverige konsulära förbindelser med Malta. Uppskattningsvis bor det över 4000 svenskar där och det är inte så konstigt. Det finns många svenska jobb, vädret är strålande och miljön är exotisk. Men hur gör du för att träffa andra svenskar på ön? Vilka ställen är populära och var går svenskarna för att ta en afterwork?

Det är svårt att säga exakt hur många svenskar som jobbar och bor på Malta, de flesta åker under en kortare period och ser ingen anledning till att avskriva sig från Sverige. Det är en väldigt blandad skara person som samlas på den här Medelhavsön. Den ena kategorin är ungdomar som tagit studenten och som vill jobba och festa under ett eller ett par år. Den andra kategorin är välutbildade och målmedvetna karriärmänniskor som ser chansen att ta nästa steg i livet.

 

Här några svenska vattenhål på den soltorkade Medelhavsön:

Svenskklubben på Malta

Svenskklubben på Malta arrangerar många olika events för svenskar på ön. Det anordnas utflykter till grannön Gozo, vandringar i natur och de är även värdar för Svenska Malta-Mästerskapen i golf. Tyvärr rankas golfbanan på ön bland de sämre i Europa och är samtidigt bland de dyrare att spela på.

Afterwork

De yngre på ön drar sig ofta till Black Gold i stadsdelen Sliema för en afterwork. Här ligger ett par barer på rad intill hamnen och stället är placerat i närheten av många svenska kontor. Black Gold är inget som direktörerna eller företagsägarna hoppar jämfota över, men priserna är överkomliga och stämningen är god. De äldre värdesätter många gånger lite lugnare ställen med ett bredare utbud. Flera av Charles Grechs butiker är en blandning av systembolag och bar. Här finns de lite finare vinerna och den lite finare publiken. Varje fredag samlas även ett gäng svenskar på Fortizza Bar & restaurant, såväl nya som rutinerade maltasvenskar. Festen De mest populära ställena för ungdomarna finns i Paceville. Lounge-stället Bacco är väldigt populärt bland svenskarna inom spelbranschen, men även Hugos Terrace och Nordic Bar som mer liknar charterfest än något annat. Vill man slippa spyor på gatan och överberusade ungdomar är Level 22 ett bra substitut tillsammans med Bedouin Bar, båda ställena ligger en kort promenad utanför hjärtat av Paceville.

Lördagsgodis

Vad vore en lördag utan en påse dillchips och lite krämig dipp? Även om Malta ligger 4000 mil bort kan du gå förbi Little Sweden som ligger på gränsen mellan Sliema och St Julians och frossa bland svenska nödvändigheter. Här hittar du svenska chips, lösgodis och popcorn. Men det finns även andra delikatesser som falukorv, rostbiff och köttbullar. Du får dock räkna med att det kostar lite mer än på ICA.

Söndagshänget

För bad och avlappning är restaurangen/baren Surfside alltid fullt med svenskar. Det ligger precis intill havet och det är lätt att ta ett svalkande dopp mellan varven. Surfside brukar också vara värdar för stora svenska event så som fotbollsmatcher och Eurovision. Den mognare gruppen söker sig ofta lite lugnare ställen som Exiles. Även här finns medelhavet bara ett svandyk bort, men stämningen är lite mer avslappnad och lugn. Som ny på ön är det enkelt att integrera med svenskarna. Stämningen är ofta lättsam och människorna är öppna.

Ta chansen om du får den!

Publiceringsdatum 01.10.2015
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons