Precis som i Sverige finns det
klädkoder som är oskrivna regler, och i vissa sammanhang kan det även vara skriftligt regelfört hur man ska klä sig. Hur klädkoderna ser ut skiljer sig mellan olika länder och olika kulturer. Det gäller både vid officiella och inofficiella sammanhang, vid privata tillställningar, på arbetsplatser och större evenemang. Här får du några tips och råd kring vad som gäller med klädkoder i olika länder, men det är viktigt att du även på plats pratar med lokalbefolkningen om vad som gäller. Avvikelser kan alltid förekomma.
Det engelska order för klädkod, som ofta används i både Sverige och andra länder, är
dresscode eller
dress code. Det är mer eller mindre viktigt hur man följer klädkoden i olika sammanhang, men det kan vara avgörande för om du exempelvis ska komma in i ett socialt sammanhang eller bli korrekt uppfattad när du ska på anställningsintervju. Somliga tillställningar kräver en viss klädkod och där kommer du förmodligen inte ens att bli insläppt om du inte följer den. Om du blir bjuden på en fest eller annat arrangemang så kan det vara lämpligt att fråga värden i förväg om det förväntas någon speciell klädkod. Likaså om du har fått ett nytt arbete där den informationen inte framkommer tydligt.
Allmänt vedertaget på många platser
I allmänhet kan man säga att solglasögon inomhus inte är ok oavsett var man är. Undantaget om man har synskada eller liknande som kräver att man bär mörka glasögon. Huvudbonad bär inte användas inomhus om det inte är i en muslimsk kontext där håret bör skylas, och likaså damer som bär designerhattar kan vara acceptabelt vid speciella sammanhang. Jeans kan vara en godkänd klädsel i vissa sammanhang men i andra inte. Om man bär jeans ska de vara hela, rena och inte bäras genom så kallat ”häng”. Kortbyxor är i många tillfällen helt fel, likaså korta kjolar som slutar ovanför knäna, eller linnen och andra plagg som visar mycket, alternativt visar upp en stor urringning hos kvinnor.
Besök i kyrkor och på andra religiösa platser
När man besöker platser som förknippas med religion och liknande är det särskilt viktigt att man följer ovanstående råd, och att man inte går för bart klädd. Även färger på kläderna kan påverka hur man uppfattas. Allt för grälla färger är exempelvis inte acceptabelt i många sammanhang. Kortbyxor, kort kjol, bara axlar eller bar överkropp är inte acceptabelt. Vill man vara riktigt strikt och tänka på att visa respekt så kan även val av skor vara viktigt, exempelvis att undvika sandaler och sportskor.
Restauranger och klubbar
Vad man bör ha på sig när man besöker restauranger och klubbar beror till stor del på vilken typ av plats man ska gå till. De flesta restauranger har inte någon särskild klädkod om det inte är exklusiva ställen. Man får annars hålla sig till sunt förnuft, och dit hör exempelvis att du inte går in i bar överkropp eller i bikini på en restaurang.
I samhället
De flesta västerländska länder har inte några särskilda klädkoder när det handlar om vistelse i samhället, allmänna utrymmen, butiker och så vidare mer än det som vi anser vara ”sunt förnuft”. Det är inte uppskattat att gå med bar överkropp och liknande i affärer, på matställen och så vidare. I exempelvis vissa muslimska länder kan det vara större krav på restriktion kring klädsel, och även om man själv inte är troende eller praktiserande av den religion som råder så kan det finnas mer eller mindre stora krav på hur man klär sig. Om man besöker eller bor i ett annat land så bör man respektera de seder, regler om klädkod och så vidare som gäller i det landet. Trots att man vistas i ett varmt land är det inte självklart att man kan klä av sig, utan man bör i stället välja täckande men svala kläder. Ta reda på vad som gäller i det samhälle du ska besöka eller bo i för att kunna anpassa dig efter lokalbefolkningens klädkoder, seder och bruk.
På arbetsplatsen
När du flyttar till ett nytt land för att arbeta har du kanske redan arbetet färdigt, eller så har du tänkt att du ska söka jobb på plats. Innan du kommer till ditt nya arbete första dagen så är det bra om du pratat med din chef om vilken klädkod som gäller på det företaget. Även om det är företag där du inte träffar kunderna personligen, exempelvis på ett callcenter eller kundtjänst via telefon och mailkorrespondens, kan det finnas klädkoder som behöver följas. Att strunta i rådande klädkod kan skapa irritation och ligga dig till last i längden. Är det fri klädkod kan du titta på övriga kollegor för att bilda dig en uppfattning om det finns några oskrivna regler.
När du ska på intervju
Oavsett om du ska på ett personligt möte med en potentiell arbetsgivare, eller ska på ett digitalt möte (exempelvis via Skype) så är det viktigt att du
tänker på hur du klär dig. Din klädsel vid intervjun beror till stor del på vilket typ av arbete du ska söka. Handlar det om en tjänst på ett bankkontor så krävs förmodligen en mer strikt klädsel än om du ska söka jobb som underhållare för barn eller som ledare på ett hälsocenter vid resmål för turister. Anpassa helt enkelt din klädsel efter den typ av tjänst du söker, men se till att alltid vara hel och ren!
Andra sociala koder
Förutom klädsel finns det mängder av sociala koder i både Sverige och alla andra länder som handlar om hur man uppträder. Vad som är självklart artigt i Sverige kan vara precis tvärtom i andra länder, så du tjänar på att läsa på ordentligt om sociala koder i det land du ska flytta till. I Sverige bör du exempelvis hålla en ögonkontakt på en arbetsintervju eller annat möte. Annars uppfattas du som antingen osäker eller oartig och ointresserad. I vissa andra länder ses ögonkontakt som att du visar en stor brist på respekt, och man får absolut inte titta chefen i ögonen. Det är ett exempel på hur fel det kan bli om man inte känner till skillnaderna, och det finns förstås många andra exempel.