Praktisk checklista inför din flytt utomlands

Checklista flytta utomlandsNär du kommit så långt att du har bestämt dig för en flytt så är det plötsligt väldigt mycket att tänka på, både smådetaljer och större saker. Det är egentligen inte särskilt svårt att arrangera en flytt utomlands, men för att inte glömma bort något viktigt är det bra med en komplett checklista. Här får du en generell lista på saker som kan vara bra att tänka på när du ska flytta utomlands. Var man ska flytta och av vilken anledning kan förstås göra att helt andra saker tillkommer. Se checklistan som en bra, praktisk vägledning inför ett av ditt livs stora äventyr!
  1. Var ute i god tid

Det är aldrig roligt att stressa. Då ökar risken att man missar saker, och dessutom finns det vissa handlingar och liknande som kan ta tid att ordna med. Du vill inte stå en vecka innan flyttlasset går med insikten att hälften står ogjort! Även om mycket förstås går att ordna när du väl har kommit på plats så blir det bara onödigt merarbete. Så första tipset är att planera och genomföra sakerna i god tid, exempelvis med hjälp av den här checklistan!
  1. Kontrollera vad som behövs i landet som du ska flytta till

Behöver du ordna med pass och visum innan, och hur lång är handläggningstiden? Är det ett land som kräver någon form av uppehållstillstånd? Om du kontaktar den svenska ambassaden i det nya landet så kan du få viktig information och svar på dina frågor.
  1. Boende och försörjning

Beroende på vilket land du flyttar till varierar möjligheterna att hitta boende och sysselsättning på plats. Vissa länder, som England till exempel, får du vistas i hur länge som helst så länge du kan försörja dig. Du behöver alltså inte ha ett arbete eller liknande för att få uppehållstillstånd. Därför kan du, om du törs och har budget för en tid fram, resa för att söka arbete på plats. Andra länder, exempelvis USA och Australien, är hårdare när det gäller att få stanna permanent i landet.
  1. Vad behöver du göra i Sverige i samband med flytten?

När du flyttar utomlands och ska bosätta dig i ett år eller mer (eller kommer på efter en kortare vistelse att du ska stanna längre än ett år) så måste du meddela Skatteverket. Om barn under 18 år följer med i flytten så behöver flyttanmälan skrivas under av samtliga vårdnadshavare. Är barnet över 16 år så kan det själv göra en flyttanmälan som det skriver under. I de fall flytten går till ett av de andra nordiska länderna ska inflyttningen anmälas även där. Om du flyttar till ett land som ligger utanför Norden så kommer Skatteverket att registrera dig som utflyttad samma dag som du genomför flytten, om du gjort flyttanmälan senast den dagen. I annat fall sker registreringen den dag som din flyttanmälan kommer in till myndigheten. Hos Skatteverket finns all information som man behöver ha.
  1. Vad händer med personnumret och det svenska medborgarskapet?

När du genomför en flyttanmälan och far med ditt flyttlass till ett nytt land så kanske det dyker upp frågor om vad som händer med medborgarskap och så vidare. Det är ingenting du behöver bekymra dig om, utan både personnummer och medborgarskap ligger intakta för dig. Det innebär att du exempelvis kan flytta tillbaka till Sverige i framtiden, och du får även vara med i den demokratiska processen som politiska val och liknande.
  1. Svensk skatt och skatt i det nya landet

Det kan vara så att du är skyldig att betala skatt i Sverige även efter en flytt utomlands. Säkrast är att man tar kontakt med Skatteverket för att få fullständig information. Faktorer som att du äger fastigheter eller driver verksamhet i Sverige är självklara skäl för beskattning, men inom de första fem åren behöver du oavsett kunna visa upp att du inte har en väsentlig anknytning till Sverige. Det finns flera faktorer som visar om du är begränsat eller obegränsat skatteskyldig i Sverige. Några exempel är om du är svensk medborgare, har din familj kvar i Sverige, vistas utomlands för studier eller av hälsoskäl, har en bostad som räknas som året-runt boende i Sverige och så vidare. Hur du ska skatta i det nya landet beror på deras skatteregler. Du behöver vända dig till det aktuella landets myndigheter för att få svar på den frågan, och det kan vara smart att göra innan du flyttar för att ha det mesta klart för dig från början.
  1. Vad vill du/behöver du flytta med för saker?

Reser du endast en vända? Då behöver du kanske prioritera vad du tar med. Det går även att skicka vissa saker med flyg eller frakta med fartyg om du vill ha med större saker som exempelvis möbler och stora, tunga flyttkartonger, men de flesta väljer trots allt att inte ta med den typen av packning då det både är kostsamt och tar tid för det att komma fram. Hur som helst så behöver man ta reda på maxlast, hur mycket man får packa med extra till en särskild avgift, och sedan planera sin packning noggrant.
  1. Eftersändning av post

Man kan göra adressändring och beställa eftersändning av post även till utlandet, till en extra kostnad. Om man inte vill ta den extra kostnaden kan man låta posten gå till en bekant i Sverige, eller till en postbox som någon regelbundet tömmer, och sedan få den nödvändiga posten skickad till sig. Men det förutsätter att man har en bekant som vill ta på sig rollen som mellanhand. Dock lär mängden post minska med tiden så alternativet kan fungera bra.
  1. Körkort, bankkort och så vidare

Det är ingen självklarhet att ditt körkort gäller i det nya landet, även om så oftast är fallet. Kontrollera alltid den typen av information innan du kör bil, kanske även innan du reser. Ta även reda på hur det fungerar att skaffa bankkort och liknande så du har allting klart för dig när du anländer. Vad kan du ordna innan, och vad måste ordnas på plats?  
Publiceringsdatum 10.09.2016
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder