Leva på budget utomlands – hur kan du spara pengar?

Oavsett var du bor eller hur du lever kan det vara bra att ha ett sparat kapital som säkerhet ifall något oväntat skulle ske. För att få ihop ett kapital gäller det att spara pengar, vilket du bland annat kan göra genom att införliva en budget i ditt vardagsliv. En budget betyder inte att du måste skära ner på alla roliga fritidsaktiviteter eller god mat du vill äta, utan att du har en bättre uppsikt över dina pengar och inte lägger pengar på onödiga utgifter. De första månaderna utomlands Något du kan räkna med när du flyttar utomlands är att du kommer spendera en hel del pengar under de första månaderna. Detta är tyvärr oundvikligt då du kommer behöva lägga vissa summor på att komma i ordning med ditt nya liv. När det kommer till bostad kan pengarna lätt springa iväg då du oftast måste betala både en deposition och en första månadshyra på en lägenhet. Som tur är erbjuder flera av Workwide.se:s annonsörer ordnat boende under den initiala tiden så att övergången blir smidigare. Har du inte gångavstånd till jobbet kan det vara bra att investera i ett busskort och även ett nytt abonnemang eller kontantkort till mobilen, vilket kommer få plånboken att bli smalare. Har du ännu ingen egen bostad när du anländer, och inte känner någon i landet som du kan bo hos, är kostnader för vandrarhem eller hotell ännu ett utlägg som du bör ha täckning för. Hur du sparar pengar Att ha ett sparat kapital redan innan du anländer till det nya landet är bevisligen det bästa alternativet men att fortsätta spara pengar när du väl är på plats har bara fördelar. För att spara pengar finns det många småsaker som du kan göra i vardagen.
  • Undvik restauranger – självklart finns det tillfällen där du ska unna dig en måltid du själv inte behöver laga, men ur en ekonomisk synpunkt sparar du mycket pengar om du lagar mat hemma.
  • Ta med lunch – istället för att köpa lunch ute varje dag kan du laga lite extra mat och ta med en matlåda med rester nästa dag.
  • Räkningar – ta reda på vad kostnaderna för vatten och el kommer landa på och se om du kan minska ditt användande med åtgärder likt energisparande glödlampor.
  • Håll shoppingen till ett minimum – det är lätt att bli bländad av alla nya affärer och ett helt nytt utbud av kläder och varor, men behöver du verkligen ett till par skor? Det är ibland en fin gräns mellan att behöva något och vilja ha något.
  • Utnyttja kollektivtrafiken – att ha bil och kunna ta dig vart du vill när du vill är en befrielse, men bensinkostnader kan lätt ticka iväg. Då är buss ett billigare alternativ. Allra billigast är det förstås om du kan cykla eller gå till dina destinationer.
  • Utnyttja kuponger och erbjudanden – ett suveränt sätt att spara pengar är att ta del av de erbjudanden som till exempel matbutiker ger. Köp tre paket för flingor för priset av två och hamstra upp med matvaror som håller länge och inte blir dåliga i första taget.
Hur du gör en budget För att kunna göra en budget måste du veta hur mycket du spenderar i jämförelse med hur mycket du tjänar. Det enklaste är att kolla på de räkningar och kvitton du mottar under dina första månader för att se hur mycket du spenderar och därefter göra en budget för varje månad utefter dessa kostnader. Det är dock bra att ha i åtanke att du kan göra av med mer vatten och el, på till exempel AC, om sommarmånaderna är väldigt varma, och på varmvatten och uppvärmning om vintermånaderna är väldigt kalla. Ha med detta när du beräknar din budget så du inte får en oväntad överraskning och går över din budget när dessa räkningar kommer. Att ha en dag i veckan där du handlar mat som ska räcka under hela veckan är ett bra sätt för dig att veta att du har en återkommande utgift varje vecka som kommer ligga på ungefär samma kostnad. Sammanfattningsvis I regel handlar en budget oftast om disciplin. Att hålla hårt i pengarna kan tyckas svårt när du först anländer till ett nytt land och vill utforska. Det är lätt att falla in i semesterfällan och äta ute varje kväll samt unna dig en shoppingrunda, men tänk på hur tacksam ditt framtida du kommer bli över att du sparade de där pengarna. När du väl har kommit in i tänket gällande din budget kommer det vara mycket enklare och du kan till och med lägga undan en liten summa varje vecka eller månad för nöjen och andra aktiviteter.  
Publiceringsdatum 11.01.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder