Håll kontakten med Sverige när du bor utomlands

Att flytta utomlands är ett stort steg för många. Du lämnar familj och vänner och den trygghet som du har växt upp med. I Sverige vet du hur allt fungerar och kan tala språket, i ditt nya land kommer du behöva lära dig allt detta på nytt. Vissa är även rädda för att tappa kontakten med nära och kära på hemmaplan, men det finns flera sätt att behålla kontakten med Sverige. Idag har vi turen att ha internet som gör det enkelt att hålla oss uppdaterade med allt som händer i världen. Din telefon kommer därmed att bli din nya bästa vän när det kommer till att hålla kontakten med familj hemma i Sverige. Med hjälp av internet kan du inte bara hålla kontakten med nära och kära, utan också söka upp evenemang och liknande i ditt nya land, kanske sådana med svensk koppling.

Hålla kontakt med vänner och familj

Det är alltid lite jobbigt att säga hej då till vänner och familj när du flyttar utomlands. Det är en stor omställning att helt plötsligt inte träffa människor som vi är vana att se varje dag. Men med dagens teknik behöver de aldrig vara särskilt långt borta. Det behöver inte heller bli särskilt dyrt eller kosta några pengar överhuvudtaget att hålla kontakten. Allt du behöver är din dator/mobil och en internetuppkoppling. Det allra vanligaste är idag att vi håller kontakt med vänner och familj via sociala medier som Facebook och Skype. Båda dessa program erbjuder möjlighet att både chatta och ringa videosamtal. Ett annat tips är att ta vara på semesterdagar och långhelger och åka hem och besöka dina nära och kära. Eller varför inte låta dem besöka dig och se hur du har det samtidigt som de upptäcker ett nytt land?

Få en smak av Sverige med matlagning och högtider

Det är inte förrän du lämnar Sverige som du inser hur mycket du tog för givet. Detta inkluderar både vardagliga saker som maträtter eller godis, till att fira svenska högtider som midsommar. För att råda bot på din hemlängtan kan du till exempel laga maträtter som påminner dig om hemma. Många länder har en svensk eller skandinavisk butik där du kan köpa råvaror som annars bara säljs i Sverige. Oavsett vilket land du flyttar till kommer du knappast vara den enda svensken som bor i landet. Idag är det vanligt att svenskar i samma land startar grupper på sociala medier för att kunna ge varandra råd och tips. Detta är också ett perfekt tillfälle att samla ihop andra svenskar och fira till exempel midsommar eller jul ihop. Då träffar du både nya människor och känner dig mer som hemma.

Skriva ut sig eller inte?

Att flytta ut från Sverige handlar inte bara om att lämna anhöriga utan också om praktiska saker, som frågan om du ska vara folkbokförd i hemlandet eller inte. Skatteverkets regler är att om du planerar att bo mer än ett år utomlands ska du skriva ut dig. Är detta fallet bör du kolla upp vad som gäller i ditt nya land om du skulle behöva någon form av assistans. En annan bra idé är att se över vilka försäkringar du har och om de gäller i ditt nya land. Detta kanske inte låter som den mest spännande punkten på listan men du kommer tacka dig själv vid ett senare tillfälle om det skulle hända något under tiden du bor utomlands. Det behöver inte heller ta lång tid att undersöka detta då du bara kan kontakta ditt försäkringsbolag och höra med dem.

Håll alla dörrar öppna

Precis när du flyttar kan det kännas som du aldrig kommer återvända till Sverige. Du bör dock hålla några dörrar öppna när det gäller både kontakter och det praktiska. Du vet aldrig hur livet kommer utvecklas och en dag kommer du kanske vilja återvända till hemlandet. Denna gång har du kanske även någon med dig och då är det viktigt att kunna få hjälp av familj och vänner.

Avslutande tankar

Även om du flyttar till andra sidan jordklotet finns det idag teknik som gör att vi enkelt kan hålla kontakten med nära och kära. Kom ihåg att ni båda måste anstränga er och ta er tiden att prata med varandra. Annars blir det lätt att ni ringer regelbundet i början och sedan gradvis tappar kontakten. Detta är vanligt om du blir borta längre än ett år.

Publiceringsdatum 27.09.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder