Förnya körkortet när du bor utomlands

När man måste ansöka om ett nytt körkort i utlandet kan man lätt känna sig hjälplös. Därför har vi har sammanställt information som du behöver veta om hur det går till.

Det finns mängder av anledningar till att förnya körkortet. Det kan ha blivit stulet, det kanske har löpt ut eller försvunnit på andra sätt. Och många gånger är det praktiskt med ett körkort i ett nytt land. Det är bland annat ett måste om du ska köpa eller hyra bil eller vill slippa släpa runt på ditt pass som ID-handling. Så hur gör du när du behöver ett nytt körkort men bor utanför Sverige? Om du ännu inte avskrivit dig från Sverige sitter du lugnt i båten. Då kan du bara kontakta Transportstyrelsen och hävda att du är utomlands under en kortare period. Då får du förnyelsedokumenten skickade till den adress du önskar och kan sedan hämta ut ditt nya körkort på närmaste konsultat eller ambassad.

Om du däremot är permanent bosatt i ett land inom ESS* (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och är avskriven från Sverige får du inte förnya ditt svenska körkort. Då måste du istället kontakta körkortsmyndigheten i det land du befinner dig i, med allt vad det innebär. Med permanent bosättning menas bosättning under minst 185 dagar på grund av yrkesmässig anknytning eller personlig anknytning som präglas av nära band mellan en person eller plats (till exempel ett förhållande). Om du är permanent bosatt i ett land utanför ESS* gäller reglerna för det landet och skiljer sig från land till land.

Ansökningsblanketter finns hos samtliga svenska ambassader och konsulat runt om i världen. Men det enklaste är att kontakta Transportstyrelsen så får du dokumenten skickade till dig och kan därefter fylla i papperna och posta tillbaka dem. I Sverige kostar det 150 kr att förnya ditt körkort, men på grund av alla administrativa avgifter får du betala minst 400 kr när du hämtar ut det på ett konsulat eller ambassad.

Lycka till och kör försiktigt!

 

*EES-länderna är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.  

Publiceringsdatum 05.11.2015
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons