Företagskultur i Sydeuropa

företagskulturSydeuropeiska länder har i regel mycket starkare band till familjen än vad Sverige har och det är vanligt att unga par bor hemma hos den enes föräldrar efter de gifter sig. När en barn föds är det i regel mor eller farföräldrarna som tar hand om uppfostran av barnen under dagarna medan resterande av familjen sköter fulltidsjobb. Gemensamt för alla länder är användandet av handgester för att kommunicera och det är viktigt att komma ihåg att vissa gester är förolämpande i vissa kulturer. Exempelvis skall du undvika att peka på någon eller göra ett “OK” tecken i Grekland, Cypern och Turkiet då det anses kränkande. Fortsättningsvis finns det andra skillnader i hur de olika länderna ser på god etik i jobbsammanhang. Punktlighet är inte alls lika viktigt i Italien, Spanien eller Grekland medan i Malta, Slovenien eller Kroatien så förväntas du komma i tid till ett avtalat möte. Bland de sydeuropeiska länderna läggs det stor vikt vid tillit innan du accepteras som en affärspartner eller kontakt. Om vi tittar på tre länder i Sydeuropa individuellt kan du få en viss känsla för skillnaderna och likheterna i företagskultur som har varierande bakgrund.

Företagskultur i Grekland

Grekiskan är det officiella språket och den grekisk ortodoxa tron är den största religionen. Eftersom Grekland är ett väldigt populärt turistmål för besökare från hela världen har grekerna en god gästvänlighet och allmän inställning till besökare från andra länder, både turister och arbetssökande. I företagskulturen är det viktigt med en mer personlig kontakt och ett möte ansikte mot ansikte hör till normen. Prata också med konstant ögonkontakt och rygga inte tillbaka om du tycker att en grekisk kollega blir för närgången under konversationen. Skulle du vara sen till ett möte så kan du slappna av, den grekiska företagskulturen lägger i regel vikt på punktlighet men är inte strikt på den punkten. Vad gäller samtalsämnen är det helt OK att prata om grekisk kultur och historia, men det är vist att undvika samtal gällande Cypern eller Turkiet då du eventuellt kommer att märka att det är svårt att få din grekiska motpart att ändra uppfattning om detta ämne.

Spanien

Sedan landet återinförde demokratin 1975 har en modernisering pågått och mycket tack vare ett högt intresse från andra länder att besöka Spanien har turismen hjälpt att forma den moderna kulturen i landet. Vad gäller den spanska kulturen i allmänhet kan du förvänta dig en mycket mer avslappnad inställning till det mesta än vad du är van vid i Sverige. Livsnjutandet i form av god mat, vin, musik och gott sällskap ligger högt i kurs och du gör dig själv en tjänst att vara så delaktig i alla sociala sammankomster för att på riktigt första den spanska kulturen. När du är i kontakt med en spansk kollega eller företagskontakt är det smart att undvika alla samtalsämnen kring Francoregimen, Spanska Inbördeskriget och religion då det är tabu att prata om dessa ämnen med en utomstående. När det kommer till punktlighet i den spanska företagsmiljön är det inte ansett som oartigt att vara sen eller missa en deadline, utan skall ses som mål att sikta efter men är inte bindande.

Malta

Malta ingår i en ögrupp bestående av tre öar: Malta, Gozo och Comino i medelhavet och har det mesta som kan förväntas av ett sydeuropeiskt land - starka familjetraditioner, en stark tro och en generellt avslappnad inställning. Kommer du i samtal med en maltesisk kollega bör du undvika samtalsämnen om politik, familj eller religion då dessa anses vara seriösa samtalsämnen och vill du göra ett gott första intryck gör du lättast för dig själv att helt enkelt hålla med vad din motpart menar. Till skillnad från ett par andra sydeuropeiska länder förväntar sig den maltesiska kollegan att du kommer till ett möte vid avtalad tid. En maltes kommer att vilja bygga upp ett förtroende med dig innan affärer eller beslut tas, om du pratar med någon utanför din normala umgängeskrets. För att få ett möte med någon inom den maltesiska företagskulturen hör det till normen att göra det genom en rekommendation från en privat kontakt eller en kollega. Avslutningsvis är det en god idé att tacka ja på en inbjudan från en kollega till lunch, återigen för att bygga förtroende. På samma sätt ska du tacka ja om du blir inbjuden hem till någon och kom ihåg att ta med en present i form av en flaska vin eller liknande.  
Publiceringsdatum 01.06.2017
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder