Detta ska du undvika när du bor utomlands

Att flytta utomlands är otroligt givande och ger dig en chans att träffa nya människor och skapa minnen för livet. Det är också en möjlighet för dig att växa som person då du kommer hamna i situationer du inte har varit i förr. Allt är dock inte frid och fröjd. Det finns vissa saker du bör undvika när du bor utomlands för att få ut det mesta av din vistelse. Reser du själv kan det lätt bli så att du söker efter det som känns bekvämt och familjärt, och risken finns att du inte tar chansen att upptäcka allt som det nya landet har att erbjuda. Även om det är ett stort steg att bara flytta utomlands kommer du ångra dig senare om du bara umgicks med folk från dig eget land och inte tog chansen att uppleva den lokala kulturen.

Att bara umgås med andra svenskar

Med största sannolikhet kommer du inte vara den enda svensken som bor eller vistas i landet. Oavsett om du jobbar eller är där av annan anledning, kommer du stötta på och lära känna andra svenskar och skandinaver. Det är då lätt hänt att falla i fällan av det bekanta och bara umgås med folk från ditt eget land då du känner dig bekväm med språket och att ni delar samma referensramar. Du behöver inte ignorera alla svenskar, men ta chansen att lära känna folk från både landet du bor i och andra inflyttade. Du kommer då lära dig så mycket mer om andra platser i världen och få vänner för livet. Det är också lättare att få en inblick i det landet du flyttat till om du lär känna människor som bor och har växt upp där.

Att stanna i boendet och inte upptäcka landet

Det är lätt att bli bekväm och bara stanna på den plats som du bor på. Vistas du i en lite större stad finns förmodligen allt du behöver där och du kanske inte ser någon anledning att upptäcka resten av landet. Tänk dock på att detta är en chans som kanske aldrig kommer igen, och du bör passa på att uppleva så mycket av landet som möjligt. Ett tips är att göra en lista på allt du vill se och upptäcka innan du flyttar hem igen. Detta kan vara allt från att besöka en viss restaurang till att uppleva en viss turistattraktion. Använd internet och ta reda på vad du inte får missa. Fråga även lokalbefolkningen då de kommer känna till ställen som inte turisterna gör. Samla ihop ett gäng och res runt så mycket ni bara kan.

Att spendera utan att ha koll på en budget

Det är lätt att bli för ivrig när du flyttar till ett nytt och spännande land. Du kommer träffa nya människor, vilja upptäcka landet och bli medbjuden på flera event och fester. Givetvis ska du gå ut och roa dig, men kom ihåg att hålla ett öga på din budget. Oavsett om du jobbar eller inte kommer du inte ha obegränsat med pengar, och du bör alltid ha lite sparat kapital. Gör en budget på hur mycket pengar du kan spendera varje månad. Lägg också undan lite pengar som du kan använda ifall något oväntat skulle ske, till exempel att du måste flyga hem med kort varsel och då behöver ha pengar till en flygbiljett. Detta säger sig självt, men tänk också på att du måste ha råd att betala boende och mat innan du kan spendera pengar på utgång och andra nöjen.

Att bara besöka kända restaurangkedjor som du varit på förut

En stor del av att flytta utomlands handlar om att uppleva den lokala kulturen. Ta därför chansen och prova de lokala delikatesserna och maträtterna. Bor du i en större stad kommer du säkerligen ha tillgång till flera snabbmatskedjor som finns över hela världen. Undvik att bara besöka dessa och leta istället efter de bästa lokala restaurangerna, och testa till exempel landets nationalrätt och andra lokala specialiteter.

Ta vara på varje minut

Om du har inställningen att du ska upptäcka så mycket nytt som möjligt när du flyttar till ett nytt land kommer du få ut mest av din upplevelse. Var öppen för nya förslag och sök efter spännande aktiviteter och restauranger. Våga ta kontakt med lokalbefolkningen för ingen känner landet bättre än dem. Det är självklart okej att laga svensk mat och umgås med svenskar, men se till att röra dig utanför komfortzonen också!
Publiceringsdatum 13.09.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons