Bo och jobba på västkusten i USA

Många svenskar har en dröm om att åka till den amerikanska västkusten och bo där under en längre tid. Med berömda städer som Los Angeles och San Francisco i området har Kalifornien, liksom västkusten i övrigt, en dragningskraft som få andra områden i världen kan mäta sig med. Här är levnadsstandarden hög och möjligheterna oändliga – om du lyckas få in en fot på arbetsmarknaden. Det kan dock vara knepigt att få ett arbetsvisum och det krävs en del tur och hårt arbete för att du ska kunna inleda en karriär på andra sidan Atlanten. Den amerikanska västkusten sträcker sig geografiskt ända från Kanada i norr till Mexiko i söder, men det är ändå oftast Kalifornien som åsyftas när det talas om ”the West Coast”. Kalifornien är delstaten som länge har setts som USA:s mest avslappnade del med vidsträckta strandpromenader och ett klimat som inbjuder till sol och bad året om. Här finns också en stor del av den amerikanska filmindustrin i form av Hollywood, vilket ytterligare bidrar till en puls i staden och ger arbetstillfällen åt såväl amerikaner som européer. En flytt till västkusten i USA är biljetten till ett land där många drömmar kan bli verklighet.

Svenska jobb och företag

Om du vill jobba på västkusten i USA är jobb på svenska företag en bra väg in på arbetsmarknaden. Här finns det nämligen en bred svensk närvaro med många svenska företag som har startat upp kontor i landet. Om du exempelvis jobbar på SEB, Ericsson eller ABB kan du vara säker på att dit företag har filialer på den amerikanska västkusten, och det ger dig chansen att landa ett jobb internt. Det finns förstås också jobböppningar för dig som inte arbetar på ett svenskt företag idag. Som svensk är det en stor fördel att söka jobb där kunskaper i svenska är avgörande. Då konkurrerar du endast med andra svenskspråkiga sökanden istället för alla internationella arbetare. Konkurrensen på arbetsmarknaden i USA är tuff och där finns människor från hela världen som – precis som du – hoppas på ett jobb på västkusten. Det betyder att varje unik egenskap som skiljer dig åt från de andra kommer att vara till din fördel. Ett arbetskontrakt gör det också enklare att bli beviljad ett arbetsvisum i landet. Arbetstillstånd Visumkraven för att komma in i USA är erkänt hårda. Det finns olika former av visum, beroende på vad du har tänkt sysselsätta dig med för aktivitet i landet. Om du endast planerar att åka hit på besök, kanske för att se om västkusten är något för dig eller för att gå på jobbintervjuer, behöver du inget visum. Det enda som krävs för dig som är svensk medborgare är att du fyller i ett formulär på nätet som heter ESTA, där du får uppge dina uppgifter. Notera att det kan vara svårt att komma in i landet om du exempelvis har ett straffregister. Om du blir beviljad inresa får du stanna i tre månader innan du måste åka hem igen. Om du däremot har tänkt arbeta i landet blir visumkraven högre.

Ett sätt att få arbetstillstånd i USA är att ansöka om ett arbetsvisum, och dessa kommer i olika varianter beroende på vad du har för arbete i åtanke. Ett vanligt visum för internationella arbetare är H-1B. Det utfärdas till personer som anses vara specialister inom sitt yrke och som är därmed behövs för att fylla en efterfrågan på den amerikanska arbetsmarknaden. För att få ett sådant visum krävs det att du redan har ett anställningsavtal bekräftat från ett amerikanskt företag som kan gå i god för att du ska jobba hos dem. Det krävs också att du har en kandidatexamen eller högre utbildning alternativt lång arbetserfarenhet för att du ska kunna kvalificera dig för ett H-1B visum. Du kan också ansöka om ett L-1-visum. Det är ett visum som du kan få när du gör en intern överflyttning inom företaget och omplaceras till USA. Det gör att du som vill arbeta på den amerikanska västkusten kan få en chans att göra det om ditt företag har ett underkontor där och går med att förflytta dig dit. Det är dock inte alla anställda som kan bli beviljade ett L-1-visum. Det krävs att du arbetar på en hög nivå inom företaget och helst ingå i ledningen för att du ska ha goda chanser till ett sådant visum. Utbildning Det finns gott om lärosäten och universitet på västkusten som gör att du med fördel kan åka hit för att plugga. Många svenskar väljer att göra en utbytestermin vid Santa Barbara, som ligger vid kusten och som har en populär högskola. En utbildning vid ett amerikanskt universitet är också ett utmärkt sätt att bättra på ditt CV och visa att du har internationell erfarenhet vilket förbättrar chanserna på den amerikanska arbetsmarknaden.

Språk och affärsrelationer

Svenskar klarar sig normalt mycket bra med engelska och det går snabbt att komma in i språket. Eftersom USA är ett mångkulturellt land talas där också många andra språk, som spanska, kinesiska och koreanska. De svenska affärsrelationerna till USA är goda och det finns en svensk handelskammare i Los Angeles som företräder svenska företag.

Boende och samhälle

Om du vill bo centralt i en storstad som Los Angeles, San Francisco eller vid de lyxiga strandorterna Malibu eller Santa Monica får du räkna med att lägga ut rejäla summor på hyran varje månad. Om du har en något mer blygsam budget kan du alltid välja att dela lägenhet med andra. Då får du också möjlighet att skapa värdefulla kontakter i landet som kan hjälpa dig med arbete längre fram. Craigslist (https://www.craigslist.org/about/sites) är en bra källa för att hitta både rumskamrater och lägenheter.

Svenskar på den amerikanska västkusten

Tusentals svenskar har genom åren sökt lyckan på den amerikanska västkusten och många av dem bor kvar än idag. Därför finns det flera organisationer som syftar till att föra samman svenskar och arrangera gemensamma evenemang på USA:s västkust. På nätet hittar du också forum där du kan byta erfarenheter och få tips om det mesta från andra svenskar i samma situation. USA

Publiceringsdatum 13.08.2016
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder