Bo och jobba i Warszawa

Warszawa är kanske mest känd som en av Europas mest populära weekendresmål men staden har också mycket att erbjuda den som vill slå sig ned här för en längre tid. Den polska huvudstaden bjuder på ett livligt kultur- och nöjesliv och gillar du livemusik finns ett i det närmaste oändligt utbud. Samtidigt är staden också grönare än vad många tror, med vackra parker där Warszawaborna gärna samlas kopplar av under ljumma sommarkvällar. För dig som svensk finns det bra arbetsmöjligheter i staden och svenskar är dessutom också högt uppskattade anställda och medarbetare. I Warszawa kan du bo, arbeta, äta och dricka gott och till låga priser, samtidigt som du upplever den fantastiska kulturen.

Jobba i Warszawa

Jobbmöjligheter och arbetsmarknad  

Vill du arbeta i Warszawa hittar du flera intressanta tjänster på vår sida. Den ekonomiska tillväxten har varit positiv de senaste åren och arbetslösheten är lägre än på flera år. Som svensk kan du främst hitta jobb inom servicesektorn, exempelvis inom kundtjänst, mötesbokning, sälj och IT. Faktum är att IT-branschen är den som ökar mest just nu med internationella företag som Amazon, Google och Microsoft i spetsen. Många verksamheter väljer också att i allt större utsträckning outsourca delar av sin verksamhet till Warszawa, oftast till så kallade Business Process Outsourcing-företag som ofta sköter sådant som exempelvis callcenters. Det förekommer även att avdelningar för filialer slås ihop till en enda enhet som bistår hela organisationen. Dessa förläggs till Shared Servcie Centers, och här kan du som svensk finna jobb inom exempelvis ekonomi, administration och personaladministration. Dessa är de vanligaste jobben för svensktalande i Warszawa. Här kan du påbörja en karriär med goda möjligheter till befordran, samtidigt som du får lära känna kollegor från hela världen. Det ger dig möjlighet att knyta kontakter inom ett flertal branscher samtidigt som du är med om ett äventyr.

Jobbansökan för Warszawa

På Workwide har vi gjort det lätt för dig att hitta och ansöka om jobb i Warszawa. På vår sida kan du sortera lediga jobb efter stad, och det framgår i annonsen vad som krävs av dig som sökande. Vanligtvis är grundkraven flytande svenska och engelska. Din ansökan kommer i de flesta fall också att behöva skrivas på engelska. I din ansökan ska du bifoga både ett CV och ett personligt brev. Lista dina tidigare utbildningar och arbeten i kronologisk ordning samt lyft fram dina starka sidor. Motivera också varför just du ska ha det aktuella jobbet.

Arbetsplatsmiljö och arbetskultur

Hierarkin på en arbetsplats i Warszawa kan vara mer uttalad än i Sverige men arbetar du i ett öppet kontor på ett internationellt företag märks detta inte lika mycket. Klädkoden är också ofta mer vardaglig i ett öppet kontor där du servar kunder över exempelvis telefon och mejl, än i ett slutet landskap med fler fysiska kundmöten. Oavsett var du arbetar bör du tänka på att du är företagets representant utåt och ska därför alltid uppträda trevligt, komma i tid och följa de föreskrifter som företaget önskar.

Arbetsrätt och lagar

Precis som i Sverige gäller vanligtvis 40-timmars arbetsvecka för en heltidstjänst. Vilka tider du arbetar beror på typ av jobb men kontorstider är vanligtvis mellan klockan 09.00 och 18.00. Företag får lov att anställa dig på prov men inte längre än tre månader. Du kan också få ett tidsbegränsat kontrakt. Detta får förlängas maximalt tre gånger men den sammanlagda arbetstiden får inte uppgå till mer än 33 månader. Lönen är lägre än i Sverige men också levnadskostnaderna är lägre, vilket innebär att du klarar dig bra på din lön.
  • Uppsägningsperiod: För en provanställning varierar tiden mellan tre dagar och två veckor.
  • För tillsvidareanställning varierar tiden mellan två veckor och tre månader beroende på hur länge du har varit anställd.

Nätverksmöjligheter i Warszawa

När du får anställning hos någon av Workwides partners ges du en bra möjlighet och en trygghet redan från start. Du kommer ha en fast arbetsplats att gå till där du också träffar folk från olika håll i världen, vilket ger dig chansen att nätverka med dina kollegor. Ofta ordnar också företagen aktiviteter för att de anställda ska lära känna varandra bättre. Även grupper i sociala medier kan vara användbara. Ett par tips är Internations.org eller gruppen Expats in Warsaw på Facebook. Där kan du skapa kontakt med personer redan innan du befinner dig i det nya landet.

Att bo i Warszawa

Hitta boende

Hyresnivån är lägre än vad du är van vid från Sverige. Centrala och populära områden i Warszawa kan dock vara förhållandevis dyra och du rekommenderas därför att söka dig till ytterområdena. Hyran för en enrumslägenhet ligger vanligtvis på mellan 3 500 till 5 500 kronor. Ett billigare alternativ är att dela lägenhet med andra i liknande situation. Kanske kan du hitta en rumskompis genom exempelvis en Facebookgrupp. Flera av företagen som annonserar på vår portal hjälper dig med kontakter för att hitta ett boende, eller erbjuder ett boende. Vill du söka boende på egen hand är dagstidningarna Gazeta Wyborcza eller Rzeczpospolita två heta tips. Gazeta Wyborcza finns också på internet där du har möjlighet att översätta sajten till svenska. Du kan också vända dig till en mäklare för att få hjälp. Ett tips är att hyra tillfälligt boende via Airbnb eller Hometogo medan du lär känna staden och listar ut var du helst vill bo. Tänk på att inte betala något innan du har skrivit under ett kontrakt, och se till att du förstår kontraktet – här kan det vara bra att ta hjälp av en polsk kollega.

Att göra i och omkring Warszawa

Warszawa är en vacker och intressant stad där det finns massor av saker att se och göra. Allt fler upptäcker staden och förälskar sig i dess stora utbud av klubbar, kultur och shopping. Det är en modern stad som har bevarat sin historia. Åk till exempel till museet The Heritage Interpretation Centre för att se hur Warszawa såg ut före andra världskriget. Ströva i gamla stan bland pastellfärgade hus och slå dig ned på en uteservering på ett klassiskt café för en kopp kaffe.

Internationella och nationella samlingsplatser

WarszawaVar inte rädd för att nätverka med folk på din arbetsplats där du med stor sannolikhet kommer träffa folk från hela världen. Föreslå en fika eller fråga om du får följa med dem ut någon kväll. Vill du skapa kontakter innan du reser iväg är gruppen Svenskar i Warszawa på Facebook ett bra tips. Där har du själv möjlighet att skapa en tråd och stifta nya kontakter. Vill du lära känna folk med liknande intressen är Meetup ett bra alternativ – här finns många grupper som träffas regelbundet för drinkar och middagar med målet att lära känna nya vänner.

Levnadskostnader i Warszawa

Levnadskostnaderna är generellt sett lägre i Warszawa än i Sverige och exempelvis Stockholm. Behöver du 20 000 kronor i Stockholm behöver du endast drygt 12 000 kronor för att upprätthålla samma livsstil i Warszawa. Att handla inhemska livsmedel och produkter är billigt, särskilt om du väljer att besöka en marknad. I affär kostar en liter mjölk omkring 6 kronor, jämfört med strax över tian i Stockholm. En kort för kollektivtrafiken kostar cirka 266 kronor och även taxi är relativt billigt.

Lär dig det lokala språket

Om du funderar på att bo och arbeta i Warszawa är det alltid en fördel att kunna det lokala språket. Oftast behöver du inte kunna prata helt flytande men det kommer definitivt att underlätta din tillvaro om du kan några basfraser och kan ta dig fram i vardagslivet med hjälp av dem. Det polska språket är västslaviskt och talas av omkring 55 miljoner människor, och i Warszawa finns gott om språkskolor som riktar sig till utlänningar. Även Warszawas universitet erbjuder nybörjarkurser i polska.

När du anländer till Warszawa

Eftersom både Sverige och Polen är med i EU krävs det varken visum eller speciella arbetstillstånd för att få stanna och arbeta i landet i upp till tre månader. Om du kommer stanna mer än tre månader ska du inom 30 dagar vid ankomst anmäla dig på ditt lokala kommunkontor (Urząd Miasta). När du registrerar dig tilldelas du automatiskt ett PESEL-nummer, vilket är ungefär samma sak som ett svenskt personnummer. Det behöver du bland annat för att din arbetsgivare ska kunna betala in sociala avgifter åt dig.

Öppna ett bankkonto

En annan sak som måste avklaras när du flyttar till Warszawa är att öppna ett bankkonto i en polsk bank. Att ha ett lokalt bankkonto är fundamentalt för att kunna få lön, betala hyra och andra räkningar. Inget EU-land får vägra dig som EU-medborgare att öppna ett så kallat grundläggande bankkonto. Då kan du göra in- och uttag samt betala räkningar. Många gånger ingår även ett bankkort och möjligheten till internetbank. Du behöver uppvisa ett giltigt ID-kort tillsammans med ett bevis på din adress (exempelvis ett hyreskontrakt). Vill du skaffa ett kreditkort kan du också behöva ha med dig ett anställningsbevis.

Sjukförsäkring i Polen

Inget EU-land får vägra dig rätten till akutsjukvård. Innan du åker bör du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Kortet är giltigt i tre år och gör att du slipper betala för akut sjukvård innan din anställning börjat. Som anställd i Polen kommer du omfattas av den statlig sjukförsäkringen, som kallas Narodowy Fundusz Zdrowia, NFZ. Din arbetsgivare ska registrera dig hos Socialförsäkringsmyndigheten ZUS och därefter omfattas du och registreras automatiskt i NFZ. Sjukförsäkringsavgiften dras från lönen.

Skatter och sociala avgifter

I Polen är inkomstskatten progressiv och skattesatsen är betydligt lägre än i Sverige. Ju högre lön, desto högre skattesats. Löneskatten i Polen ligger på tre olika nivåer. Inkomster upp till 3 091 PLN beskattas inte alls. Tjänar du mellan 3 092 och 85 528 PLN, vilket är omkring 7 500 till 210 000 kronor, är skattesatsen 18 %. De sociala avgifterna uppgår till 13,71 % av lönen

Därför bör du flytta till Warszawa

Det finns många fördelar med att flytta till Warszawa. Inte minst lockar kulturen, caféerna och musikkonserterna – Warszawa är en ung och dynamisk stad och det finns alltid något att göra. Detta i kombination med att Polen är ett tryggt land som fortfarande är betydligt billigare än Sverige ger dig alla möjligheter att uppleva ett spännande och utvecklande äventyr. Samtidigt som du provar på en ny kultur kommer du tjäna pengar och arbeta för ett seriöst företag som kan ge dig både värdefulla kontakter och erfarenheter för framtiden. Kolla in våra jobbmöjligheter redan idag! Warszawa
Publiceringsdatum 02.05.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder