Bo och jobba i Thessaloniki

Thessaloniki är kanske inte lika känt som Kreta och Aten och har inte samma instagram-vänliga aura som Santorini, men om du funderar på en flytt till Grekland bör du definitivt spana in vad Thessaloniki har att erbjuda. Här finns nämligen allt från kultur och imponerande arkitektur, till vackra stränder och fridfulla parker. Och för svenskar finns det gott om möjligheter på jobbmarknaden då flera internationella företag har sina säten i staden och är i behov av flespråkig arbetskraft. Då Greklands ekonomi dessutom sakta men säkert har återhämtat sig efter den stora finansiella krisen för några år sedan, finns goda möjligheter att förhandla om en hygglig lön.  För tillfället är det normalt att vara lite tveksam när det kommer till en utlandsflytt och att resa över huvud taget på grund av Coronaviruset. Grekland och Thessaloniki har dock satt in alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra spridning av viruset och befolkningen såväl som turister måste ha på sig mask när de besöker affärer eller reser med kollektivtrafiken. Det finns dessutom regler gällande att hålla minst två meters avstånd från andra människor. Grekland är för tillfället ett av de säkraste länderna när det kommer till Covid-19 (mindre än 30.000 fall totalt).

Panorama of Thessaloniki, twilight. Greece Bo i Thessaloniki

Snabb fakta om Thessaloniki

 
 • Väder: Medelhavsklimat - heta somrar och milda vintrar 
 • Befolkning: Runt 1,1 miljoner invånare 
 • Historia: Thessaloniki grundades år 325 f.Kr och var den näst största och mest välbärgade staden i det Bysantinska riket

Visste du att...?

 
 • På en molnfri dag i Thessaloniki kan du se Mount Olympus, det högsta berget i Grekland och de forna grekiska gudarnas hem enligt grekisk mytologi 
 • Det berömda Vita Tornet i Thessaloniki var ett fängelse under 1400-talet
 • Thessaloniki är hem till 15 av UNESCO:s världsmonument  
 • Stora delar av stadskärnan förstördes i en omfattande brand år 1917
 • Aristotle University som ligger i Thessaloniki är det största universitetet i Grekland
 • Staden har dessutom ytterligare två universitet, och tillsammans bildar de tre det största universitetscampuset på Balkan. Detta betyder också att nattlivet i Thessaloniki är spektakulärt! 

Hitta boende

Att hitta en lägenhet i Thessaloniki är en relativt krångelfri process. Det finns många grekiska sidor online som listar tillgängliga bostäder men ett alternativ som många använder sig av är att fråga om råd i Facebook-grupper, likt Svenskar i Thessaloniki eller Expats Thessaloniki. Gå gärna med i dessa grupper innan du flyttar så att du får en bild av hur det är att leva i staden och kan ställa frågor till folk som har förstahandserfarenhet. Via dessa grupper kan du alltså få tips om bostäder att hyra eller så kan du hitta folk som söker en rumskamrat att bo med, ett alternativ som kan vara trevligt om du flyttar ensam till Grekland och inte känner någon än.  Ett tredje alternativ är att gå på lägenhetsjakt när du är på plats i Thessaloniki, det finns flera mäklare du kan vända dig till för att hitta ett ställe som passar din smak och budget. Majoriteten av lägenheterna i Thessaloniki är dessutom möblerade och köksredskap och andra nödvändigheter finns redo att användas, så du behöver inte tänka på att släpa med dig bohag.  Hur mycket hyran kommer ligga på beror på hur många rum lägenheten har och var den ligger. En lägenhet som är situerad centralt kommer naturligt att vara dyrare än en som ligger lite mer utanför stadskärnan. För en enrumslägenhet i stadskärnan kan du räkna med 300-400 euro i månaden och då ingår inte räkningar för vatten och el i priset. Skulle du istället vara sugen på en lite större lägenhet (två till tre rum) i stadskärnan, kommer du få betala runt 500-700 euro.   Lägenheter finns att hyra för både längre och kortare perioder och när du skriver på ett kontrakt kan du oftast välja mellan 6 månader och 2 år. Det går dessutom att förhandla om andra tidsperioder med din hyresvärd, till exempel om du vill hyra från månad till månad. Något som är bra att känna till är att hyresvärdar ofta förväntar sig en deposition på en eller två hyror när du flyttar in. Denna summa kommer att bli återbetald till dig när du väljer att lämna lägenheten, om allt är i samma skick som när du flyttade in.  En rolig detalj med Thessaloniki är att du kan dricka kranvattnet! I många av Greklands städer är det standard att köpa vatten på flaska och använda detta för att laga mat och som dricksvatten. Men i större städer som Thessaloniki kan du alltså njuta av vatten direkt från kranen.

Att göra i Thessaloniki 

Thessaloniki signalThessaloniki är känt för sin kultur och är en av de städer i Grekland som kan erbjuda ett rikt och spännande historiskt förflutet. Det är bland annat av denna anledning som staden lockar tusentals turister varje år. Men även som nyinflyttad finns det mycket att utforska, allt från stadens rika historia och spektakulära arkitektur, till vackra parker att spendera en eftermiddag i. Och om det är natur och växter som intresserar dig kan ett besök i det närliggande området Pedio tou Areos vara värt. I en park här anordnas nämligen en årlig utställning av blommor.  Om du istället vill hålla dig inom Thessalonikis livliga stadskärna finns det mycket att hitta på här också, staden är bland annat full av shoppingmöjligheter. Ett tips är att starta din shoppingtur på Tsimiski Street, längs med denna gata och i de närliggande områden finns de största och populäraste klädaffärerna. I närliggande områden hittar du även större shoppingcentrum där du kan hitta kläder, skor, smink och elektronik. I dessa shoppingcentrum finns dessutom cafèer och barer om du vill ta en paus. 

Ta del av stadens historia  

Om du vill lära dig mer om Thessalonikis intressanta historia kan du göra ett besök på ett av de många museer som ligger i staden. Ett exempel är det arkeologiska museet där du kan se forntida kulturföremål från så långt tillbaka som år 315 f. Kr!  Är du istället sugen på att utforska staden på egen hand kan du ta del av både historia och arkitektur genom att besöka flera av Thessalonikis välkända landmärken. Några måsten är Heptapyrgion-fästningen, en utsiktspunkt som ger dig en fantastisk vy över staden, och det Vita Tornet. Detta fort vars forna syfte var att stärka stadens kustförsvar, och som även har agerat som ett fängelse, är ett av stadens kändaste landmärken. Idag är det Vita Tornet ett museum där flera utställningar presenteras.   Utöver historiska nöjen har Thessaloniki även ett zoo och en opera för de dagar då du vill testa på något nytt. Och om du är sportintresserad kan du ta del av flera evenemang såsom fotbolls- och basketbollsmatcher. Du kan till exempel gå och se det populära grekiska laget Aris Basketball Club - från en av de mest framgångsrika klubbarna i Grekland, när de spelar sin nästa match. 

Träffa lokalbefolkningen

White tower the symbol of Thessaloniki Det är naturligt att vilja söka dig till andra svenskar när du är på plats i Thessaloniki, men det kan vara både praktiskt och roligt att lära känna några lokala greker. Det många svenskar och skandinaver märker av när de flyttar till en medelhavsmiljö är att den allmänna attityden i landet är mer avslappnad och bekymmerslös, och Grekland är inget undantag. Grekerna är dessutom väldigt familjeorienterade och har traditionella värderingar. Familjen kommer alltid först och många har en stark relation med såväl föräldrar som far- och morföräldrar. Om du skaffar grekiska vänner kan du räkna med att nån gång bli bjuden på lunch eller middag hemma hos dem och på köpet få träffa hela familjen. 

Träffa andra svenskar

Som nämnt tidigare finns det många internationella företag i Thessaloniki och du kommer därmed stöta på människor från flera olika länder och kulturer, såväl på din arbetsplats som när du är ute i staden. Att hitta likasinnade i samma ålder och med liknande bakgrund som dig kommer inte bli svårt. Söker du efter nya vänner från just Sverige är sociala medier alltid ett säkert kort. Du kan bland annat besöka någon av de Facebookgrupper (Svenskar i Thessaloniki) vi nämnde tidigare för att leta efter andra svenskar som vill träffas och hitta på något. 

Levnadskostnader i Thessaloniki 

När det kommer till levnadskostnader kan Thessaloniki vara upp till 50 % billigare gentemot andra europeiska städer. Som du förmodligen redan noterat är det billigare att hyra en lägenhet i Thessaloniki gentemot Stockholm, och du kommer även komma undan lindrigare med övriga levnadskostnader. Detta inkluderar utgifter för restaurangbesök, och andra måltider och drycker ute på cafèer och barer. En måltid för två personer på en restaurang i Thessaloniki kostar nämligen inte mer än 35-40 euro, om du beställer en cappuccino på ett cafè betalar du 3-4 euro och beställer du en importerad öl landar notan på 5 euro. 
Thessaloniki Stockholm
Livsmedel
1 kg apelsiner 12 kr 20 kr
12 ägg 1 kg potatis 33 kr 8 kr 35 kr 26 kr
Restaurang/cafe
1 importerad öl (0,5 l) 50 kr 60 kr
Måltid för 2 på restaurang 350-400 kr 500 kr
Cappuccino  34 kr 36 kr
Nöje och hälsa 
Medlemskap på gym  390 kr/månad 490 kr/månad
Biobiljett 70-80 kr 260 kr
Kollektivtrafik
Single ticket bus 10 kr 20-30 kr
Taxi (normal taxa) 50 kr 200-300 kr
Genomsnittslön 15 000-18 000 kr 25 000 kr
  Något som är bra att känna till är att många mat- och livsmedelsbutiker i Thessaloniki endast accepterar kontanter och därmed inte erbjuder en kortläsare för betalningar. Du bör i och med det göra det till en vana att ha kontanter med dig och som tur är finns det flera bankomater utspridda över staden. 

Kollektivtrafik 

Det finns inga tåg eller någon tunnelbana i Thessaloniki, den kollektivtrafik som staden förlitar sig på är bussar. Detta nätverk av bussar är dock välutvecklat och består av 75 olika rutter till och från Thessalonikis huvudstadsområde. En bussbiljett kostar mellan 1-2 euros beroende på hur långt du ska åka och varifrån du köper din biljett. Biljetten är giltig i 70 minuter och kan användas för flera resor under den tiden - om du till exempel åker in till stadskärnan och sedan tillbaka hem igen inom en timme kan du alltså resa på samma biljett.  Det andra alternativet som finns när det kommer till kollektivtrafik är taxi. Det finns flera taxibolag runtom i staden och alla har bilar som är tillgängliga under dygnets alla timmar. En taxiresa inom Thessaloniki är väldigt billig jämförd med andra städers och länders taxa, en enkelresa kommer oftast inte kosta mer än 5 euro. Mellan klockan 00.00 och 05.00 på natten läggs dock en extra avgift på alla resor och priset fördubblas. Tar du en taxi till eller från flygplatsen kommer du ofta få betala mellan 15 och 20 euro. 

Lär dig grekiska 

Även om många bland lokalbefolkningen i Thessaloniki talar engelska, och en stor del av den yngre befolkningen har goda kunskaper då de lär sig språket i skolan, kan det vara kul för dig att kunna lite grekiska. Det är inget krav för att kunna få ett jobb i Thessaloniki men att kunna dra till med några välkända fraser likt “god morgon”, “tack” och “ha en trevlig dag” - kan alltid vara ett sätt att bli vän med lokalbefolkningen. 
 • God morgon - Kalimera (Ka-lee-ME-ra) eller Yassou
 • Tack - Efcharisto (Ef-caree-STO)
 • Hur mår du? - Pos eisai? (Pos-esAJ)

Jobba i Thessaloniki 

Aristotelous Square, Thessaloniki

Karriär och arbetsmarknad  

Även om arbetslösheten fortfarande är relativt hög i Grekland och flera greker är utan jobb, finns det faktiskt goda möjligheter för svenskar och skandinaver att hitta en anställning. Detta då många företag söker efter medarbetare som kan tala två eller fler språk, särskilt inom roller som kundtjänst och försäljning. För många av dessa tjänster behöver du dessutom inte ha någon tidigare erfarenhet utan kan få träning på plats tills du känner dig bekväm i din nya roll. Inom dessa tjänster finns det även möjligheter att bli befordrad om detta är din ambition.   Många utav de internationella företagen som har sina säten i Thessaloniki söker specifikt efter folk som är flytande eller har goda kunskaper i svenska, norska, danska, tyska, holländska eller franska. Så om du känner dig bekväm med flera av dessa språk har du ett naturlig försprång gentemot andra sökande. Det officiella språket på de flesta arbetsplatser kommer dock vara engelska.  Utöver jobb inom kundtjänst och försäljning finns det också ofta lediga tjänster likt IT manager, Account manager och grafisk designer. Jobben finns hos företag som Semitron, Upfield och Orange Advertising, men detta är dock tjänster som kräver att du har en tillhörande utbildning eller tidigare erfarenhet inom liknande tjänster. Andra företag i Thessaloniki där du kan hitta lediga tjänster är läkemedelsföretaget Pfizer och Adidas. Du kan även hitta tjänster inom kundtjänstcenter och bokföring, till exempel på Teleperformance och Webhelp.  Då Grekland är ett land vars ekonomi förlitar sig på turism och gästfrihet, finns det också möjlighet att hitta ett jobb inom dessa områden. Du kan till exempel vara en reseledare, guide eller jobba på ett hotell i Thessaloniki. Detta är extra populärt under sommarmånaderna, även om covid-19 just nu har påverkat turismen i en negativ bemärkelse. 

Skriv en jobbansökan 

Det första du bör göra om du vill ansöka om ett jobb i Thessaloniki är att se till att ditt CV är uppdaterat med alla dina passande kvalifikationer och senaste utbildningar/jobb, och nästa steg är att översätta det till engelska. Även om företaget du söker jobb hos är svenskt eller skandinaviskt, kan personerna som kommer granska ditt CV och hålla i anställningsintervjuer vara utländska. Därav är det säkrast att använda dig av ett universellt språk. Om du behöver fler tips gällande hur du ska översätta ditt CV kan du läsa vår artikel om det.  Om du går vidare i anställningsprocessen är det en intervju som står näst på tur och denna kommer ske på Skype eller Zoom, om du inte redan befinner dig i Thessaloniki och kan komma till kontoret för en intervju. Inför intervjun kan det vara bra att öva på din engelska med vänner och familj så att du inte stakar dig eller letar efter tappar bort ord under intervjutillfället. 

Arbetsplatsmiljö och kultur

Saint Paul cathedral in Thessaloniki Då de flesta arbetsplatser i Thessaloniki kommer ha anställda från flera nationaliteter och i flera olika åldrar, bidrar det till en mer avslappnad och inkluderande arbetsmiljö. Du kan räkna med att de flesta arbetsplatser i Thessaloniki kommer vara välkomnande och om du får jobb på ett större företag finns det dessutom ofta förmåner att ta del av, likt gratis lunch och flexibla arbetstimmar.  När det kommer till arbetskulturen i Grekland, många väljer att ha möten över lunch eller middag så de kan kombinera arbete och måltid. Dessa möten kan då gärna pågå i några timmar.  Utöver detta behöver du inte tänka på någon särskild klädkod när du jobbar på ett kontor i Grekland eller Thessaloniki. Det enda undantaget är om du jobbar på hotell, då måste du i de flesta fall ha en uniform. Du troligtvis kommer jobba i en internationell arbetsmiljö kommer det inte finnas en strikt klädkod utan en mer avslappnad stil är okej - så länge du inte kommer i kläder som är mer passande för en dag på stranden. 

Arbetsrätt och lagar 

Den genomsnittliga lönen i Thessaloniki ligger mellan 1500-1800 euro i månaden, vilket är cirka 10,38 euro i timmen (om lönen är 1800) och minimilönen ligger på 750 euro i månaden. Den lön du kommer få kan variera beroende på vilken typ av jobb du söker och din tidigare erfarenhet. Ett jobb inom kundtjänst kan till exempel erbjuda dig en ingångslön som är en aning lägre är 1800 euro, medan ett jobb som account manager kan ge dig en lön som ligger på något mer.  En normal arbetsvecka i Thessaloniki och Grekland ligger på 40 timmar men du kan ta ut 5 timmars övertid per vecka och kommer då bli kompenserad för dessa extra timmar. Hos många företag kommer dina första 2-6 månader vara under en så kallad övervakningsperiod, detta betyder att företaget har rätt att avbryta din anställning och terminera ditt kontrakt när de vill och utan att ge en mer utförlig beskrivning än att de inte tycker du är rätt för jobbet.  Som fast anställd har du rätt att ta ut 20 dagars ledighet under ett år och kan använda dessa dagar när du vill. I Grekland finns det också flera helgdagar, närmare bestämt 14 stycken, och de är oftast sammansvetsade med en högtid likt påsk eller jul. På dessa röda dagar är de flesta kontor och affärer stängda. 

Möjligheter att nätverka 

Om du vill få bättre koll på de möjligheter som finns på arbetsmarknaden i Thessaloniki, finns det flera webbsidor att besöka. Och om du är intresserad av att nätverka med likasinnade går det att hitta flera olika event på hemsidor likt eventbrite.com. Här kan du till exempel hitta konferenser och andra arbetsrelaterade händelser där du kan träffa människor att diskutera med och knyta kontakter inför framtiden. 

Anlända i Thessaloniki

Registrering och viktiga ID-nummer

Aerial view of ThessalonikiDå Grekland är en del av EU kommer du som svensk som vill flytta hit inte stöta på några problem. Du kommer inte behöva ansöka om ett visum eller arbetstillstånd men om du vill stanna i landet i mer än tre månader måste du ansöka om ett grekiskt Residence card. När du har hittat ett jobb kommer du också behöva ett grekiskt ID-nummer (AMKA-nummer) och ett skattenummer (AFM-nummer) som består av 9 siffror, så att du kan betala skatt i landet. För att erhålla ett ID-nummer måste du besöka det lokala IKA-kontoret i Thessaloniki och ta med dig olika dokument som styrker din identitet, likt ditt pass, körkort eller en kopia av ditt födelsebevis.  Ansökan om ett skattenummer sker hos det lokala skattekontoret och om du är osäker på hur processen går till kan du oftast fråga din nya arbetsgivare eller en kollega om råd. Även här måste du ta med dig olika dokument som styrker din identitet och visar på att du bor och jobbar i landet (till exempel ett hyreskontrakt och ett ID-kort). När du väl har ett grekiskt skattenummer kan du sedan ansöka om ett grekiskt bankkort.   

Bankkonto 

Att registrera och erhålla ett betalkort från en grekisk bank är en relativt enkel process. En del företag vill att du fixar detta så fort som möjligt så att de kan betala ut din lön i euro, men många har förståelse med att det kan ta ett tag att fixa allt och kan till en början betala ut din lön till ditt svenska bankkonto. Tänk dock på att du kan få betala avgifter för valutaväxling då vi inte har euro i Sverige.  För att kunna öppna upp ett bankkonto hos en bank i Thessaloniki behöver du ta med dig följande dokument: 
 • Pass
 • Skattenummer (AFM)
Dessa två dokument är oftast tillräckligt för att kunna erhålla ett grekiskt bankkort, men det kan skilja sig från bank till bank. Vissa banker kan vilja ha fler dokument, så det kan vara bra att förbereda kopior på allt från:
 • En räkning som har skickats till din lägenhet 
 • Din senaste lönespecifikation
 • En telefonräkning från ditt mobilabonnemang 
 • Din senaste skattedeklaration 
 • Ett kontoutdrag
 • En kopia av ditt födelsebevis
  Ett tips är att fråga dina nya kollegor eller andra svenskar i Tessaloniki om råd gällande vilken bank du bör välja och vad de behövde ta med sig för att fixa bankkortet. De populäraste bankerna är Alpha Bank, Piraeus Bank, Eurobank och National Bank och du kan även se om de har listat på deras respektive hemsidor vad du behöver ta med dig för att bli godkänd.  För att få ditt bankkort måste du ansöka om det personligen på ett av din valda banks kontor. De flesta banker har endast öppet mellan klockan 08.00 och 14.00 på vardagar så du kan behöva ta ledigt från jobbet en dag för att fixa detta. 

Sjukförsäkring

Som EU-medlem har du rätt att få samma typ av sjukvård som en grekisk medborgare oavsett vart du är född. Och så fort du har fixat ditt ID-nummer och skattenummer och officiellt är inskriven i Grekland, kan du också få hjälp från den offentliga sjukvården. Då du betalar en avgift för ditt ID-nummer varje månad (det dras automatiskt från din lön) kommer du kunna ta del utav lägre kostnader efter ett läkarbesök. Utan ett ID-nummer kommer du alltså behöva betala fullt pris om du skulle behöva besöka sjukhuset. Du kan också ansöka om privat sjukvårdsförsäkring som då låter dig besöka privata läkarkliniker med kortare väntetider. Detta alternativet är dock en aning dyrare. 

Skatter och sociala avgiften

Skatten i Thessaloniki ligger mellan 22-45 % beroende på din inkomst och kommer automatiskt dras från din lön varje månad. Utöver detta kommer du som tidigare nämnt även betala en avgift för att ID-nummer.   

Huvudorsakerna till varför du bör flytta till Thessaloniki 

Thessaloniki är ett utmärkt val för dig som vill testa dina vingar och uppleva något nytt. Detta är en stad som erbjuder något för de allra flesta och som en bonus får du ett underbart medelhavsklimat med långa varma somrar och milda vintrar, om du bosätter dig här. Då Thessaloniki är Greklands näst största stad finns det även mycket att göra på fritiden. Du har gott om möjligheter till shopping, att utforska stadens historia och arkitektur, ett spännande nattliv med barer och klubbar och även nära till natur och vackra parker.  Ur ett jobbperspektiv finns det dessutom flera chanser att hitta lediga tjänster hos internationella företag och här kan dina kunskaper i svenska eller ett annat skandinaviskt språk vara till en stor fördel. Hos dessa företag finns det också ofta flera möjligheter att eventuellt bli befordrad och ta dig vidare i karriären. Vill du bredda ditt nätverk finns det även chanser att nätverka och hitta nya kontakter via olika evenemang och händelser i staden. I slutänden är det väldigt få som ångrar en flytt utomlands och de saker du kan ta med dig från upplevelsen är oftast guld värda. Förutom att du kommer kunna förbättra din engelska avsevärt, kommer en tid utomlands i Thessaloniki dessutom ge ditt CV en boost och de färdigheter du lär dig kan hjälpa dig hitta ett framtida jobb.   Vad väntar du på? Hitta ett jobb i Thessaloniki med hjälp av oss på Workwide idag! 
Publiceringsdatum 12.10.2020
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder