Bo och jobba i Qatar

Hur vore det att jobba utan att behöva betala inkomstskatt? Att arbeta i en soldränkt miljö med mängder av förmåner? Den kan bli sanning om du tar ett jobb i Qatar.

Qatar är ett land som blir mer och mer populärt att arbeta i och med tanke på skatteförmånerna är det inte konstigt att landet lockar tusentals nya inflyttare varje år. Mycket av tillväxten kommer från olje- och gasindustrin som ständigt söker efter nya personer. Den växande finansiella sektorn är också i stort behov av kompetens. Det är relativt lätt att få jobb i Qatar om man har rätt profil och vi svenskar har ett bra rykte nere i Mellanöstern – främst tack vare våra goda kunskaper i engelska. Med engelskan kan du ta dig en bra bit i Qatar och om du kan några fraser arabiska blir du med säkerhet ännu mer omtyckt. Visst finns det arbeten för personer som inte kan engelska också men då konkurrerar du med tusentals andra gästarbetare vilket är mycket svårare och ger en sämre lönecheck – vi tror inte att det är den typen av jobb du letar efter. Som svensk har du rätt att turista i Qatar och få ditt visum på plats när du landar. Detta gäller dock inte för arbetsvisum och som utlänning har du inte rätt att åka ner till landet och söka jobb. Den vanligaste proceduren är att man tar kontakt med en rekryteringsbyrå och att dessa eller en eventuell arbetsgivare ställer upp som sponsor för din anställning. Sponsorskapen sträcker sig oftast under en begränsad period till exempel 6 månader, 1 år och så vidare. Men det är ganska dyrt att bo i Qatar.  Efterfrågan på hus är stor och det har drivit upp priserna likt grannlandet Dubai. Som tur är betalar de flesta företag boendet för sina anställda.

Kulturen i Qatar är kanske inte helt i linje med vårt västerländska sätt att se på världen. Män och kvinnor bär visserligen normala västerländska kläder likt hemma i Sverige. Kvinnor skall dock vara lite försiktiga och undvika för avslöjande kläder såsom korta kjolar, korta shorts, tighta kläder eller tunna transparanta kläder då det kan uppfattas som negativt bland den lokala befolkningen. Allmänt vedertaget är att täcka skuldror, dekolletage och knän i offentliga rum. Klädkoderna i Qatar håller på att luckras upp och man kan idag se mer ”extrema” klädval än vad man kunde bara några år tillbaka. Men rekommendationen är fortfarande att klä sig enligt den lokala kulturen.

Om du har planer på att flytta till Qatar rekommenderar vi att du tittar in på Swedish Association of Qatars hemsida där de bland annat tipsar om evenemang och träffar för svenskar i Qatar. De har även en del matnyttiga tips samt frågor & svar som kan vara bra att läsa innan du flyttar.Qatar

Publiceringsdatum 07.01.2016
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder