Bo och jobba i Budapest

Ungerns huvudstad Budapest har blivit en av Europas trendigaste och populäraste städer. Natt-, kultur- och nöjeslivet blomstrar och staden har därför blivit både ett uppskattat resmål och en populär stad att bosätta sig i. Förutom ett spännande kulturliv bjuder Budapest nämligen även på goda jobbmöjligheter för svensktalande. Branscherna du har att välja på är många då flera stora företag outsourcar sin verksamhet till just Budapest. Tack vare att Budapest är en billig stad med svenska mått mätt har du som väljer att arbeta här också råd att ta del av stadens stora utbud.

Att jobba i Budapest

Jobbmöjligheter och arbetsmarknad Budapest

Flera internationella företag har förlagt delar av sin verksamhet till Budapest och efterfrågar svensk personal som kan arbeta mot den svenska marknaden. Ett flertal av jobben handlar om serviceyrken som kundtjänst, mötesbokare och säljare. Dessa jobb finns oftast på så kallade, BPOs, eller "business process outsourcing", vilka är center där man centrerat tjänster som outsourcats från större företag. I praktiken handlar det om att hjälpa och vägleda svenska kunder till företagen. Du sitter oftast tillsammans med personer från hela Europa. På det sättet skapas en trevlig gemenskap där ni hjälper varandra och utbyter erfarenheter. Ett annat vanligt alternativ är så kallade Shared Service Centers – i dessa fall har företag förlagt vissa avdelningar till Budapest och här arbetar du direkt för företaget med sådant som administration, ekonomi, IT-support och mycket mer. Även här söker man ofta efter svenskspråkig personal. Saknar du erfarenhet på arbetsmarknaden finns goda möjligheter till instegsjobb som kan leda till att du avancerar inom företaget, men även du som har några års erfarenhet kan hitta spännande möjligheter i Budapest. När du får ett jobb hos något av de företag som annonserar via oss blir du i många fall erbjuden hjälp med flytten. Företaget som anställer hjälper till exempel till med att ordna resa, boende och byråkratiskt krångel.

Jobbansökan i Budapest

De flesta av jobben i Budapest är inom servicesektorn. Det är därför en fördel om du har erfarenhet av exempelvis kund- eller telefonkontakt sedan tidigare. Många gånger är det dock inte ett krav då mycket beror på din personlighet. Kraven brukar vanligtvis vara flytande svenska och engelska, att du ska vara driven, flexibel och vilja lära dig yrket. De exakta kraven för varje tjänst ser du här på vår hemsida och du kan också söka till en specifik tjänst genom vår sajt. Arbetsgivaren vill se ditt CV och ett personligt brev. Båda bör vara på engelska, även om du söker ett svenskspråkigt jobb.

Arbetsmiljö och arbetsplatskultur

När du väljer att arbeta och bosätta dig i ett nytt land vinner du mycket på att vara öppen för landets kultur. När du arbetar för BPOs eller Share Service Centers kommer du att möta folk från hela Europa. Arbetsmiljön är i allmänhet ganska avslappnad men med lite tydligare hierarkier än vad du kan vara van vid från Sverige. Behandlar du dina kollegor med vänlighet och respekt kommer du inte stöta på problem. Klädkoden kan variera men kan vara mer strikt om du arbetar på ett kontor än i ett öppet landskap.

Lagar och arbetsrätt

I Ungern innefattar en heltidsanställning åtta timmars arbete om dagen. Arbetstiden får inte överstiga 48 timmar i veckan, och arbetsdagen får inte heller vara längre än 12 timmar. Lagstadgad semester är 20 dagar, därefter tillkommer ytterligare dagar baserat på din ålder. Är du 25 år eller äldre har du till exempel rätt till en extra dag; från och med att du fyller 28 har du rätt till två extra dagar, och så vidare. Många svenska storföretag som ABB, Ericsson och Skanska har förlagt delar av verksamheten till Budapest. Får du arbete hos ett internationellt företag kan du få generösare villkor, och som svensktalande arbetskraft har du som regel högre lön än snittet.
  • Uppsägningsperiod: Om den anställde säger upp sig - 30 dagar. Om den anställda blir uppsagd - 30 dagar plus ett antal dagar baserat på anställningsperioden
  • Tillfällig anställning: Mellan 7 till 14 dagar

Möjligheter att nätverka

Nätverksmöjligheterna är flera när du söker jobb via vår portal. Du kommer att arbeta på stora företag med kollegor från övriga världen och företagen ordnar ofta events för att hjälpa er lära känna varandra. Sitter ni i ett öppet landskap där flera företag hyr in sig tillsammans finns flera möjligheter att nätverka. Det finns också flera nätforum som exempelvis Facebookgrupper, Meetup, Eventbrite och InterNations där du kan nätverka med andra personer i samma bransch i Budapest.

Att bo i Budapest

Hitta boende

Många av våra partnerföretag hjälper dig med bostad när du väl fått jobb hos dem. Föredrar du att hitta något eget kan du annonsera i passande Facebookgrupper eller exempelvis besöka sidorna Alberlet.hu och Ingatlan.com – båda de senare finns tillgängliga på engelska. Själva staden består av två delar, Buda och Pest, där Kedjebron skiljer stadsdelarna åt. Generellt är det billigare både att bo och äta i Pest. Generell hyra för en lägenhet med två rum ligger på runt 80 - 100 000 HUF, vilket motsvarar ungefär 3 600 svenska kronor. Vill du hellre köpa en bostad när du har bott i staden en tid finns det flera sidor med svenska mäklare som förmedlar fastigheter. Tänk på att begära in referenser från mäklarfirmorna för att vara säker på att du gör affärer med ett seriöst företag. Skriv aldrig kontrakt innan du har sett lägenheten. Det rådet gäller såväl för köp som för uthyrning. Se också till att skriva ordentliga avtal där hyra och uppsägningstid från båda parter framgår tydligt. Vill du vara extra säker kan du ta kontakt med en ungersk jurist för hjälp med att se över avtalet – det är en relativt billig tjänst som kan ge extra trygghet. Betala inget förrän du har skrivit på avtalet.

Att göra i och omkring Budapest

Budapest med dess båda stadsdelar är en väldigt vacker stad som är rik på historia och kultur. I Buda ligger de pampiga husen och det vackra slottet som byggdes redan på 1200-talet. Gillar du nöjen som att shoppa och att gå på lokala restauranger har du flera trendiga ställen att välja bland. De flesta är belägna runt gågatan Váci Utca. När du är i Budapest får du inte missa badkulturen med så kallade termalbad. Det mest kända är Széchenyi som ligger högst upp på den vackra avenyn Andrássy. Det är lätt att ta sig runt i staden och bara några timmars reseavstånd till grannländer som Österrike, Slovenien, Rumänien och Ukraina om du vill ta en weekendresa.

Samlingspunkter för svenskar och andra nationaliteter

Din främsta tillgång är arbetsplatsen. Där kommer du träffa andra svenskar att teama upp med och det finns en stor chans att du även träffar på personer från andra länder. Gå gärna med och skapa en egen tråd i Facebookgrupperna Svenskar i Budapest och Svenskar och ungrare i Budapest. I grupperna finns också värdefull information för dig som planerar att flytta.

Levnadskostnader i Budapest

Jämfört med Sverige är Budapest väldigt billigt. Priset har stigit de senaste åren men fortfarande är det mer än hälften så billigt som i Sverige. Det gör att du har råd att bo, shoppa och ta del av stadens utbud. Vill du köpa en kaffe från något av stadens alla café kostar den runt 11 kronor. I Sverige är det inte ovanligt att kostnaden ligger runt 25 till 30 kronor. Samma låga pris gäller för ölen. Månadskort i kollektivtrafiken ligger runt 290 kronor.

Att lära sig ungerska

Ungerska är landets officiella språk men talas även av folk i delar av Rumänien, Slovakien, Kroatien, Slovenien samt i Österrike. Sammanlagt talar 15 miljoner detta finsk-ugriska språk. Ungerska har en flertusenårig historia som sträcker sig tillbaka till Asien. Språket använder sig av många e-ljud och varianter på dessa. Varje vokal har en kort och en lång version. Vill du lära dig grunderna finns ett flertal språkskolor i staden som erbjuder allt från privatlektioner till internetkurser. Du kan öva upp dina färdigheter på ungerska språkträffar som arrangeras bland annat genom Meetup.

Att anlända till Budapest

Registrering och annan administration

Tack vare att Sverige är medlem i EU åtnjuter du fri rörlighet och kan bo och jobba i Ungern utan att behöva visum eller arbetstillstånd. Har du tänkt stanna längre än tre månader ska du dock registrera dig hos det ungerska migrationsverket inom 93 dagar efter din ankomst. Det ungerska migrationsverket erbjuder mycket information på engelska och företaget du fått anställning hos kan normalt också hjälpa dig med processen.

Öppna ett bankkonto

När du fått jobb i Budapest är det klokt att öppna ett bankkonto i landet så att du undviker valutaväxlingskostnader. Ungern har fortfarande sin egen valuta, forint. Att öppna ett bankkonto i Ungern är för det mesta en ganska enkel process, du behöver sällan mer än din legitimation och ett hyreskontrakt eller annat adressbevis. Öppnar du kontot när du fortfarande befinner dig i Sverige vill banken i vissa fall även ha ett anställningsbevis. Du kommer kunna göra insättningar och uttag samt ta emot och utföra betalningar. I de flesta fall ingår även ett betalkort.

Sjukförsäkring i Budapest

Du som är EU-medborgare och befinner dig i ett annat EU-land har rätt till vård i det land du befinner dig i för tillfället om du blir akut sjuk och inte kan vänta på vård. Du har rätt till lika vård som medborgarna i Ungern, varken bättre eller sämre. Innan du åker till Budapest ska du beställa det europeiska sjukförsäkringskortet. När du väl börjat arbeta och betala sociala avgifter i Ungern omfattas du av den allmänna sjukförsäkringen, i vilken både vård och sjukpenning ingår.

Skatter och sociala avgifter

Du ska betala skatt i det EU-land som du bor i om du vistas mer än 183 dagar om året där. Planerar du att endast stanna ett par månader anses du inte som fullt skattskyldig och betalar endast skatt på din intjänade lön. Du måste registrera dig hos den ungerska skattemyndigheten som en ungersk skattebetalare och begära ut ett unikt skattenummer. Därefter kommer myndigheten att ge dig ett skattekort. Inkomstskatten i Ungern ligger på 15 %, oavsett hur mycket du tjänar.

De främsta skälen att flytta till Budapest

Om du vill ha ett äventyr i en av Europas vackraste och trendigaste städer bör du överväga en flytt till Budapest. Tack vare att flera stora företag outsourcar sin verksamhet till landet och att vi på Workwide.se samarbetar med seriösa företag får du en stabil grund att stå på. Du ansöker enkelt via vår hemsida och företagen hjälper oftast till med både biljettbokning och boende den första tiden om du lyckas knipa en ledig tjänst. Budapest
Publiceringsdatum 17.04.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons