Bo och jobba i Brno

Brno är en av Tjeckiens äldsta städer och denna charmiga stad är perfekt att söka sig till om du vill arbeta i Tjeckien. Här finns en vibrerande atmosfär, särskilt i den gamla delen av staden där du hittar pubar och restauranger bland vackra gamla byggnader. Staden ligger i området Mähren, mitt bland vingårdar, grottor och härlig natur, vilket kan ge skön avkoppling under ledig tid. Om du vill arbeta i och uppleva en stad med anor från medeltiden, med härlig arkitektur inramad av lummiga parker bör du fundera på Brno. Här kan du enkelt och tryggt söka efter passande tjänster inom framförallt servicesektorn som kundtjänst, sälj- och mötesbokning med hjälp av Workwide.

Arbeta i Brno

Jobbmöjligheter och arbetsmarknad

För dig som vill jobba utomlands erbjuder Tjeckiens arbetsmarknad arbeten inom bland annat service och data, där kunskaper i de nordiska språken är eftertraktade. Eftersom det blir allt vanligare att företag använder sig av business process outsourcing, BPO, och förlägger hela eller delar av verksamheten utomlands har du nu möjlighet att kunna hitta svenskspråkiga jobb i bland annat Brno. Bland annat har svenska företag  som H&M, Scania och Skanska upptäckt fördelarna med Tjeckien. Att arbeta exempelvis som kundtjänstpersonal i en outsourcad tjänst ger dig en möjlighet att se Tjeckien, uppleva en ny kultur och träffa nya människor samtidigt som du jobbar och tjänar pengar. Att arbeta utomlands är både utvecklande för dig personligen och en merit att lägga till ditt CV inför framtida jobb. I Brno finns även en hel del Shared Service Centers, centraliserade kontor dit många företag förlägger vissa delar av sin verksamhet och där det finns också möjlighet för svenskar att få jobb. Dessutom erbjuder de flesta företag som annonserar på vår sida hjälp med resa, administration och att hitta boende. Det gör steget mot en utlandskarriär betydligt enklare.

Jobbansökan till Brno

När du söker jobb utomlands kan du räkna med att du får skicka in ansökan och ditt personliga brev på engelska. Lyft fram dina starka sidor och motivera även varför just du ska få den aktuella tjänsten. Svenska såväl som internationella företag är ofta i behov av drivna, nyfikna och duktiga medarbetare till deras BPO. Beroende på tjänst skiljer sig givetvis kraven något men grundkraven är vanligtvis flytande svenska och engelska i tal och skrift.

Arbetsmiljö och arbetsplatskultur

Den tjeckiska arbetskulturen traditionellt sett är mer hierarkisk än den svenska. Du får räkna med att mer formella tilltalssätt gäller och där Herr och Fru fortfarande användas, samt ”ni” snarare än mer informella ”du”. På internationella företag och på outsourcingverksamheter däremot brukar arbetskulturen ofta vara mer ledig och avspänd då människor från flera olika branscher och länder sammanstrålar.

Arbetsrätt och lagar

I Tjeckien är en heltidstjänst 40 timmar i veckan precis som i Sverige. Får du betalt för övertid får du lov att arbeta fler timmar. Gällande semester ska du har du rätt till 20 dagar under ett år om du har en heltidstjänst. Du får räkna med att lönen är något lägre än i Sverige, men omkostnader och boende är så mycket billigare, vilket ger mer kvar i plånboken. Workwide samarbetar med seriösa företag men läs ändå alltid igenom ditt anställningskontrakt noga innan du skriver på det.
  • Uppsägningstid: Generellt 14 dagar för både dig och arbetsgivaren.
  • Arbetsgivaren är skyldig att uppge orsak.

Nätverksmöjligheter i Brno

Tack vare att du ansöker om jobb via Workwide och redan har en fast arbetsplats när du kommer till Brno har du en stor fördel. Du kommer att träffa kollegor att nätverka med. Många av dem kanske har bott i staden under en längre tid och kan tipsa om lokala restauranger och mötesplatser. Vill du skaffa kontakter innan du reser kan internetgrupper som Travelforum hjälpa till med exempelvis nya kontakter, frågor om bostad och tips på lokala samlingsplatser. Även Facebookgruppen Svenskar i Tjeckien kan vara behjälplig.

Bo i Brno

Att hitta boende

Många företag hjälper dig som nyanställd att hitta ett boende. Antingen kan boendet ingå som en löneförmån eller så betalar du hyra som vanligt men du får bostaden ordnad. Om du vill eller behöver hitta ett boende på egen hand kan du även här ta hjälp av Facebookgrupper som Svenskar i Tjeckien. Landets har en så kallad fri bostadsmarknad vilket innebär att de inte har ett kösystem. Istället är det först till kvarn som gäller. Brno är en populär stad och det kan vara en fördel att kontakta en lokal mäklare för att få lite mer koll på vad som erbjuds samt hjälp att hitta rätt. Priserna kan variera rejält men överlag är det klart billigare att bo i Brno än in någon svensk stad. Vill du bo i centrum får du räkna med att det kan vara lite dyrare än om du väljer en lägenhet i utkanten av staden. Hyran för en mindre lägenhet utanför city ligger på omkring 2 000 kronor eller 5 000 CZK. För mer centrala lägenheter kan du få betala det dubbla, vilket ändå är avsevärt billigare än i Stockholm. De flesta mäklare kräver minst en månads deposition, betalning ska alltid ske när du har sett lägenheten och du skriver kontraktet.

Att göra i staden och dess omgivningar

Brno är landets näst största stad och oavsett vad du har för intressen finns det alltid något att göra i staden. Här kan du njuta av tjeckisk öl på någon av stadens alla pubar eller besöka ett av alla bryggerier för rundvandring och provsmakning. Om du gillar kultur står staden värd för många kulturfestivaler och här kan du bland annat besöka Vila Tugendhat, som finns med på UNESCOS världsarvslista. Vill du ha lite mer fart rekommenderas ett besök på racerbanan Masaryk Circuit. För dig som gillar natur och friluftsliv är staden omgiven av vackra landskap och intressanta omgivningar att utforska.

Internationella och nationella samlingsplatser

Din arbetsplats kan vara en av de största tillgångarna för att träffa nya bekantskaper. Om du arbetar på ett SSC  elelr BPO kommer du att träffa människor från världens alla hörn som arbetar inom ett flertal branscher. Fråga dina kollegor efter populära ställen att ta en fika eller träffa andra ungdomar på. Även här är reseforum som Travelforum ett utmärkt sätt att få nys om eventuella intressegrupper och evenemang. Facebookgruppen Brno Expat Centre ger dig chans att skapa kontakt med andra som bestämt sig för att flytta till staden.

Levnadskostnader i Brno

Att bo och leva i Tjeckien är som nämnts betydligt billigare än i Sverige. Priserna på såväl livsmedel och mat som nöjen är omkring 44 % lägre än exempelvis i Stockholm. En måltid på en billig restaurang kostar omkring 49 kronor. För en burk vatten på 33 centiliter betalar du 9 kronor. I Sverige kostar en liter mjölk cirka 11 kronor och i Tjeckien betalar du endast 6 kronor. Blir du sugen på pizza betalar du omkring 52 kronor. Priset för en pizza i Sverige brukar sällan understiga 79 kronor.

Att lära sig det lokala språket

Även om du inte ämnar lära dig tjeckiska flytande är det positivt om du kan säga några fraser. Tjeckiska är ett så kallat fonetiskt språk och du uttalar orden så som de skrivs. Vill du få mer kunskap om språket och lära dig grunderna i uttalet kan du besöka internetsajten tjeckiska.se. Sidor som Babbel och tschechisch-lernen.at kan lära dig språket på endast 17 minuter om dagen. Du kan också ladda ner appar till din telefon för att alltid ha med en parlör i fickan. Om du bestämmer dig för att ta språklektioner i Brno är det dessutom en ypperlig mötesplats där du kan träffa andra expats.

Ankomst till Brno

Registrering och annan administration

EU har fri rörlighet vilket innebär att du som EU-medborgare har rätt att bo och jobba i ett annat EU-land under tre månader. Du behöver inget visum eller speciella tillstånd däremot behöver du ett giltigt pass. Vet du redan vid ankomsten att du kommer att stanna i mer än 30 dagar behöver du dock registrera dig hos stadens lokala poliskontor. Vill du fortsätta bo och arbeta i landet efter tre månader måste du ansöka om ett permanent uppehållstillstånd hos det tjeckiska migrationsverket.
  • Ha ett giltigt pass för inresa
  • Registrera dig som boende hos det lokala poliskontoret
  • Efter tre månader måste du ansöka om uppehållstillstånd hos Tjeckiens migrationsverk

Öppna ett bankkonto

För att kunna öppna ett bankkonto i Tjeckien måste du först besöka poliskontoret och bli registrerad som boende i landet samt ha ett giltigt pass. Vissa banker tillåter att en del av processen görs på nätet men du måste besöka kontoret fysiskt för att skriva under din ansökan. Bankkontot kommer att vara i den tjeckiska valutan CZK och det ger dig möjlighet att göra insättningar och uttag samt betala räkningar.

Sjukförsäkring i Tjeckien

Innan du reser iväg ska du beställa ett kostnadsfritt blått EU-kort, European Health Insurance Card, från den svenska Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till gratis akutsjukvård. Du kan alltid få akut vård men utan försäkringskortet kan du behöva betala sjukvårdskostnaderna. Anställs du på ett företag som har sitt säte i Tjeckien omfattas du även av landets allmänna sjukförsäkring. Denna försäkring täcker större delen av alla sjukvårdskostnader om du är i behov av vård.

Skatt och sociala avgifter

Medellönen i Tjeckien låg år 2016 på 10 908 kronor eller 27 297 CZK per månad, vilket kan låta lite men tänk på att kostnaderna i snitt är 44 % lägre än i Sverige så du kommer kunna leva gott på din inkomst i Brno. Dessutom tjänar du som svensktalande i regel betydligt bättre. När du bosätter dig i Tjeckien måste du också följa landets lagar gällande exempelvis skatt vilken även det är betydligt lägre än i Sverige. Inkomstskatten ligger på 15 %. Därtill dras 6,5 % för socialförsäkring och 4,5 % för sjukförsäkring från lönen varje månad, medan arbetsgivaren täcker 9 % respektive 25 % av dessa avgifter.

Främsta anledningar till att flytta till Brno

Brno anses vara en av Tjeckiens vackraste städer och bara det är en anledning att flytta till staden. Tack vare att det är en storstad finns ett gott utbud av restauranger, shopping och nöjen. Här finns allt från kulturella upplevelser med museer och historiska byggnader till härlig natur där du bland annat kan utforska Brnos undre värld i grottan under bergskedjan Moravský Kras. Om du vill möta nya människor, få jobba i ett annat land och i en stad där du kommer leva gott på din lön är Brno i Tjeckien ett mycket bra val. Du får det mesta som Prag kan erbjuda och samtidigt en mer genuin upplevelse utan att trängas med turister.
Publiceringsdatum 30.05.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder