Bo och jobba i Bratislava

Tack vara det perfekta läget i hjärtat av Europa har Slovakiens huvudstad, Bratislava, mycket att erbjuda. Om du planerar en utlandsflytt kan Bratislava därmed vara den perfekta destinationen. Detta är en av Europas mindre huvudstäder men det är inget som drar ner helhetsbetyget, istället betyder det att vackra omgivningar och turistattraktioner är inom gångavstånd. Om du besöker Bratislavas Old Town kommer du till exempel vara omgiven av historiska byggnader och kyrkor, och här finns även ett slott och annan fantastisk arkitektur att vila ögonen på. Då Bratislava dessutom endast ligger en timme eller två från andra europeiska huvudstäder, likt Wien och Budapest, kan du utforska dina omgivningar allt mer under helgerna.  Under den första vågen av covid-pandemin var Slovakien ett av de första länder att implementera säkerhetsåtgärder för att minska spridningen av viruset. Och tack vare snabbt agerande lyckades landet hålla smittan på en låg nivå. Restriktionerna släppte en del under sommaren men då de flesta länder upplever en andra våg nu under vintern, gäller flera av försiktighetsåtgärderna fortfarande. Detta inkluderar bland annat att invånare måste ha på sig munskydd när de besöker affärer eller offentliga byggnader, affärer måste erbjuda handdesinfektion och alla måste hålla avstånd på två meter ifrån varandra.  Slovakien panorama  

Bo i Bratislava

Snabb fakta om Bratislava

 
 • Väder: Varma somrar och kalla blåsiga vintrar, temperaturer från +30 till -10 °C
 • Befolkning: Cirka 500 000 invånare
 • Historia: Bratislava blev inte Slovakiens huvudstad förrän år 1993 när landet blev självständigt. Innan dess tillhörde landet Tjeckoslovakien.

Visste du att... 

 
 • Det finns 180 slott i Slovakien - detta är det högsta antal slott per capita i hela världen. Slottet i Bratislava är det populäraste.  
 • Du kan uppleva fantastisk natur i Slovakien, det finns till exempel 1 300 hälsokällor, 9 nationalparker, samt flera raviner, glaciärsjöar och vackra dalar. 
 • Över 6 000 grottor har upptäckts i Slovakien, ett resultat av naturens under.
 • Det är endast 60 kilometer mellan Bratislava och Wien vilket gör dem till de två huvudstäder som är närmast varandra i Europa. 
 • Sedan 2014 kan invånare och folk som bor i Slovakien permanent åka tåg gratis. Detta gäller för barn, studenter under 26 år som studerar på heltid, funktionshindrade pensionärer eller änkor under 62 år och seniorer som är 62 eller äldre. 

Hitta boende i Bratislava

Kyrkan St Stephen kungen, Bratislava Kyrkan St Stephen kungen, Bratislava
Om du letar efter en lägenhet i centrala Bratislava kommer du snart inse att hyrespriserna är ganska höga. Detta är mest troligt ett resultat av stadens blomstrande ekonomi och att efterfrågan på lägenheter i stadskärnan är hög. En studiolägenhet i Bratislava kan ligga på 400-600 euro i månaden, och då är kostnaden för el och vatten inräknat. (Räkningar för el och vatten brukar ligga på cirka 100-180 euro i månaden). Men detta är såklart ganska saftigt om du endast tjänar 900 euro i månaden (minimilönen).  Om du är villig att bo utanför stadskärnan kommer du hitta mer resonabla priser, här kan du till exempel hitta en tvårumslägenhet för samma pris. Ett annat alternativ är att leta efter ett rum i en lägenhet som du kan dela med någon annan. Om du bor med en rumskamrat kan ni dela på hyran samt kostnader för el och vatten.  När du letar efter boende finns det många användbara hemsidor att söka via, men då många av dem är på slovakiska är det ibland smidigare att söka i facebook-grupper för folk som flyttat till Bratislava.  Här kan du få hjälp och råd om fastighetsmäklare, hyrespriser och andra nödvändigheter. Du kan också hitta grupper som skapats särskilt för de som söker rumskamrater att dela boende med.

Hur du kan spendera din fritid 

Som nämnts tidigare är Bratislava av den mindre storleken men detta betyder att det är mindre avstånd mellan alla saker du kan göra på fritiden, vilket gör det enklare att utforska huvudstaden. Bratislava har beskrivits som en lugn och stressfri stad, och inte hektisk eller högljudd likt många andra Europeiska huvudstäder, detta trots att befolkningen består av 500 000 invånare.  Förutom att utforska staden till fots för att ta in all vacker arkitektur, bör du spana in slottet och Gamla stan (Old Town) i Bratislava. Här finns flera muséer, teatrar, konstgallerier och andra utställningar att besöka. Du kan till exempel spana in det Nationalhistoriska muséet eller Slovakiens National Gallery.   När det är dags för en paus finns det flera restauranger, barer och caféer som är värda ett besök. Ett exempel är Urban House som ligger i gamla stan. Detta är ett café kombinerat med en bokhandel och ibland kan du även njuta av livemusik och framträdanden. Hos Urban House serveras allt från mat och alkoholhaltiga drycker till kaffe och kakor.  Ett måste är att besöka Most SNP, detta är namnet på bron som är byggd över floden Donau, som rinner genom Bratislava. Bron är också känd som UFO-bron tack vare ett observationsdäck som ser ut som ett flygande tefat. I observationsdäcket finns en restaurang så när du är på besök kan du boka in en måltid samtidigt som du njuter av en panoramisk utsikt över staden.  Som vi nämnt tidigare ligger Bratislava väldigt centralt och nära andra europeiska huvudstäder. Det betyder att du enkelt kan göra ett dagsbesök i till exempel Wien, Österrike. Andra städer som ligger i närheten är Budapest och Prag. Bratislavas centrala läge är något som många kanske inte först tänker på när de planerar en flytt, men det är en trevlig bonus. 

Träffa andra svenskar 

SNP, Bratislava "UFO" observation däck och bro på Donau 
Om du flyttat till Bratislava på egen hand och vill lära känna andra i samma sits, finns det flera sätt att gå tillväga. Ett exempel är att gå med i facebook-grupper likt Expats in Bratislava och se om det finns någon som vill träffas på en kaffe eller liknande. Det är alltid trevligt att prata med någon som går igenom samma sak som du och som kanske har råd och tips på hur du kan ta dig igenom de första veckorna utan en överväldigande hemlängtan. Ett annat tips är att besöka sidor likt Internationals Bratislava, en organisation som tipsar nyinflyttade i staden om tillställningar och nätverksevenemang. Här kan du skapa kontakt med människor i alla åldrar och från flera länder som alla sitter i samma båt som du. Du kan också hitta användbar information gällande boende, sjukvård och hur du söker jobb.

Levnadskostnader

Om du jämför levnadskostnader i Bratislava med andra europeiska huvudstäder är det relativt billigt. Även om hyrespriser kan springa iväg, särskilt om du bor inom stadskärnan, är det enklare att spara pengar när du handlar mat eller äter på restaurang. Ett restaurangbesök för två där ni beställer tre-rätters kostar till exempel oftast inte mer än 40 euro. Och om du besöker ett café eller en bar kan du få en cappuccino för 2 euro och en importerad öl för cirka 2,50 euro. Andra faktorer att ha med i beräkningen av levnadskostnader är exempelvis kostnad för internetabonnemang som du behöver i ditt hem. Många abonnemang i Bratislava kostar cirka 15-20 euro i månaden. Om du vill gå med i ett gym och teckna ett medlemskap kostar ett sådant cirka 30 euro i månaden. 
Bratislava Stockholm
Livsmedel
1 kg apelsiner 16 kr 20 kr
12 ägg 20 kr 35 kr
1 kg potatis 9 kr 26 kr
Restaurag/café
Importerad öl (0,5 l) 25 kr 60 kr
Måltid för 2 på restaurang 400 kr 500 kr
Cappuccino  25 kr 36 kr
Nöje och hälsa 
Medlemskap på gym  290 kr/månaden 490 kr/månaden
Biobiljett  80 kr 260 kr
Kollektivtrafik 
Enkelbiljett för buss 9 kr 20-30 kr
Taxi (normal taxa) 40 kr 200-300 kr
Genomsnittslön  9 000-12 000 kr 25 000 kr
 

Kollektivtrafik

Den kollektivtrafik som finns tillgänglig i Bratislava är bussar och spårvagnar, och dessa går mellan klockan 04.00 till midnatt. Nätverket av bussar är väletablerat inom såväl stadskärnan till mindre stadsdelar som är anslutna till centrum. Biljetten för dessa alternativ köper du innan du kliver på bussen eller spårvagnen, i en biljettmaskin (som oftast finns vid hållplatserna), eller via en app. Du måste föra in biljetten i maskinen igen och få en liten markering innan du kliver på, annars riskerar du att få böter. En biljett för en enkelresa kostar mellan 0,70 - 3,60 euro, gäller i 15-180 minuter och för ett antal hållplatser. Ett annat alternativ är att resa med taxi. Ett tips är att alltid beställa en taxi från ett lokalt taxibolag och inte vinka till dig en bil från trafiken, då det är det billigare alternativet. Du bör också undvika att ta en taxi utanför flygplatsen så det finns många falska taxibolag här och de kommer lura dig på pengar. Ett alternativ är att ladda ner appen Bolt och boka din taxi via mobilen.  

Lär dig Slovakiska

Även om majoriteten av befolkningen i Bratislava är bekanta med engelska, kan den äldre generationen vara lite envisa och hävda att du bör prata slovakiska i Slovakien. Det kan därför vara användbart att kunna några fraser eller ord så att du kan visa att du är engagerad och vill lära dig. Några vanliga fraser är: 
 • Hej – Dobrý deň (DOH-bree deñ)
 • God morgon – Dobré ráno (DOH-brehh RAA-noh)
 • Hur mår du? – Ako sa máš? (AH-koh sah MAA-sh)
 • Tack – Ďakujem (JAH-koo-yehm)

Jobba i Bratislava

Tillgängliga jobb

modern del av Bratislava Modern del av Bratislava
Tack vare Bratislavas väletablerade ekonomiska nätverk, har staden en stark finansiell position i Slovakien. Huvudstaden är även hem till många internationella företag. Som svensk bör du därmed inte stöta på några problem när det kommer till att hitta ett jobb, trots att du har få eller obefintliga kunskaper i slovakiska. På arbetsplatsen pratar majoriteten av alla anställda engelska men du kan ibland ha användning för din svenska, att kunna ett ytterligare språk utöver engelska kan nämligen vara till din fördel. Men det beror på vilken typ av jobb du söker.  Det finns många tekniska, IT- och servicebaserade positioner att utforska hos internationella företag som IBM, Lenovo, Dell och IT&T i Bratislava, men också globala företag som Amazon. En annan jobbsektor som är populär är undervisning, så om du har en lärarexamen och goda kunskaper i engelska kan du hitta arbete på en skola i Bratislava. Utöver dessa tjänster går det att hitta enstaka tjänster som assistent, administratör eller kundtjänstarbetare hos servicecenter som KONE Om du är nyexaminerad och inte har någon konkret arbetslivserfarenhet kan Bratislava vara en perfekt destination att omlokalisera till. Många som flyttat och bott i staden har upplevt att de stora internationella företagen erbjuder nyanställda utan tidigare erfarenhet en gedigen inlärningsperiod. Om du är ambitiös finns det dessutom goda chanser att klättra i hierarkin, bli befordrad och få bättre villkor som löneökningar och bonusar.  

Skriv en jobbansökan 

När du söker ett jobb i Bratislava ska ditt CV först och främst vara översatt till engelska, om inget annat står specificerat i jobbannonsen det vill säga. Engelska är dock det officiella språket så att alla inblandade i rekryteringsprocessen kan förstå och få en komplett bild över dina erfarenheter. Om företagen du söker jobb hos gillar vad du har att erbjuda kommer de högst troligt höra av sig och boka in en intervju. Befinner du dig inte redan i Bratislava sker intervjun via Skype eller Zoom, och några saker som kan vara bra att tänka på inför intervjun är: 
 • Se till att vara mentalt förberedd och utstråla bra energi 
 • Om du känner dig osäker inför att prata engelska kan du ha en testintervju med en kompis innan 
 • Motivera varför du vill ha jobbet och varför du vill jobba i Bratislava 
 • Prata lite extra om dina tidigare kunskaper, att ha färdigheter som matchar jobbet kommer öka dina chanser att bli anställd 
Då Bratislava ligger inom EU behöver du inte tänka på att fixa ett arbetstillstånd eller ett arbetsvisum innan du flyttar. 

Arbetsmiljö

Saint Michael's Gate in old town Saint Michael's Gate
Arbetsmiljön och kulturen på arbetsplatser i Slovakien kan kanske verka lite stel till en början, detta då den äldre generationen kan vara väldigt formell och nästan lite kalla i sitt bemötande. Majoriteten av arbetsstyrkan på ett internationellt företag är dock av den yngre generationen (många av de anställda är under 30 år) och här råder en mer avslappnad arbetsmiljö. På större företag finns dessutom anställda från så mycket som 20 olika nationer och många av de anställda har flyttat till Bratislava direkt efter examen från universitet för att få sin första arbetslivserfarenhet.   Det finns några saker som kan vara bra att ha i åtanke på arbetsplatsen. För att visa respekt ska du till exempel adressera alla med deras professionella arbetstitel eller med Pan/Pani (Slovakiska motsvarigheten till Herr/Fru) och deras efternamn. När du väl har fått lite bättre kontakt med dina kollegor är det okej att börja använda förnamn. Vid första kontakt ska ni alltid hälsa genom att ta i hand och om du hälsar på en kvinna (som man) måste du vänta på att hon räcker ut handen först.  En annan sak att tänka på är att inte diskutera politik på ett arbetsmöte. Detta anses vara smaklöst i Slovakien och sker endast om en äldre kollega som varit med företaget en längre tid, tar upp det.  När det kommer till arbetsförmåner erbjuder många företag en gedigen lön tillsammans med bonusar och möjligheter att utvecklas i karriären. Men det beror på vilken roll du har samt vilket företag du jobbar på. 

Anställningsvillkor i Bratislava

En 40 timmars arbetsvecka är normen i Bratislava och detta betyder att du jobbar 8 timmar per dag. Det finns självklart möjligheter för både övertid och att jobba halvtid men detta är saker som oftast måste redas ut innan du skriver på ett kontrakt. Utöver detta har du rätt till fyra veckors betald semester. Undantag gäller för anställda som är 33 år eller äldre, eller de som har heltidsvårdnad om ett barn, de har fem veckors semester.  Genomsnittslönen i Bratislava är aningen lägre än genomsnittet i Västeuropa, men då levnadskostnaderna inte är alltför dyra går det att acceptera. Sedan 2020 är genomsnittslönen 580 euro per månad i Slovakien, men som svensk kan du tjäna mellan 800-900 euro beroende på tjänst och tidigare erfarenhet. Om du blir anställd till en mer avancerad roll som kräver tidigare erfarenhet eller en universitetsexamen, är det inte ovanligt att du kan tjäna mellan 1000 och 1100 euro i månaden. Det finns också goda chanser till löneförhöjning när du jobbat på ett företag under ett år eller likande, och därmed blivit mer bekväm i din arbetsroll. Du kan då förhandla om 1200-1300 i månaden.  När du skriver på ett anställningskontrakt i Bratislava gäller det oftast för en bestämd tidsperiod eller tillsvidare. En bestämd tidsperiod betyder i det här fallet två år och det går att förlänga kontraktet när denna tid passerat. När du väl är anställd kommer du ha en så kallad inlärningsperiod som varar mellan 3 och 6 månader. Under denna tid kan både du och företaget välja att terminera din anställning utan varning eller vidare förklaring.  Om du känner att jobbet inte var rätt för dig eller om det är dags att leta nytt jobb, kan du alltid säga upp dig. Din uppsägningstid varierar beroende på hur länge du var anställd hos företaget. 
Anställd: Uppsägningstid:
Minsta giltiga uppsägningstid 1 månad
1 år men mindre än 5 2 månader
5 år eller mer  3 månader
 

Möjligheter att nätverka  

Om du vill utforska fler möjligheter när det kommer till arbetsmarknaden, eller om du vill bygga upp ett nätverk med användbara kontakter i Bratislava, finns det flera nätverksmöjligheter att spana in. Ett exempel är Fryday, en nätverksklubb där du kan träffa både lokala slovaker samt andra europeer som flyttat till landet. Här finns allt från egenföretagare till de som jobbat länge inom ditt arbetsområde och kan ge goda råd.  En annan sida att hålla ögonen på är eventbrite, här kan du hitta allt från workshops och lanseringsevent till föreläsningar och annat som kan vara både användbart och intressant.  

Anlända i Bratislava  

Ansök om residence permit och registrera ett skattenummer

Stora torget, Bratislava Stora torget, Bratislava
När du väl har landat i ditt nya jobb och har hittat en lägenhet du trivs i, är nästa steg att registrera dig i Slovakien. Som medlem i Europeiska Unionen har du rätt att stanna i ett land inom Europa i 90 dagar utan att behöva registrera dig, men när den tiden har passerat är det dags att fixa ett residence permit, ett slags uppehållstillstånd. Du ansöker om detta hos den Slovakiska Ambassaden eller hos den utländska polisavdelningen i Bratislava, och du ska ta med dig följande dokument: 
 • En ifylld ansökningsblankett 
 • Två identiska foton på dig i färg, storleken ska vara 3x3,5 cm
 • Bevis på att du har betalat administrationsavgiften för ditt residence permit
 • Pass eller annat resedokument  
 • Ett dokument som förklarar varför du söker ett residence permit (kan till exempel vara ditt anställningskontrakt för att visa att du är anställd i Bratislava)
 • Ditt brottsregister (vilket måste vara rent)
 • Ditt hyreskontrakt  
 • Ett bankutdrag från en slovakisk bank som bevisar att du är anställd och har ekonomisk täckning 
När det kommer till skattenummer ansöker du om detta när du är anställd hos ett företag. Detta kallas för ett Tax Identification Number (TIN), består utav 10 unika siffror och med detta kan du lagligt betala skatt i Bratislava. Ansökan sker hos ditt lokala skattekontor och om det känns krångligt kan du i många fall fråga din arbetsgivare om hjälp. 

Skatter i Bratislava

Inkomstskatt, sjukförsäkring och sociala försäkringar betalas av din arbetsgivare och kommer dras automatiskt från din lön varje månad. För att anses som en skattebetalande invånare måste du bo och arbeta i staden i mer än 183 dagar om året. Skatten du betalar baseras på din årliga inkomst och varierar mellan 19-25 %. 
Årlig inkomst  Skatt
Upp till €35 268 19 %
Över €35 268 25 %

Öppna ett bankkonto 

Blå kyrka Blå kyrka
Att öppna upp ett bankkonto i Bratislava kan vara antingen enkelt eller krångligt. Det beror helt på vilken bank du väljer, tyvärr har bankerna lite olika tillvägagångssätt och krav när det kommer till vilka dokument du behöver ha med dig. Några av de banker du kan välja mellan är: Citibank, National Bank of Slovakia, ING Bank, UniCredit Bank och KDB Bank Europe.  Vissa av dessa banker vill att du ska ha med dig en giltigt ID-handling, likt ett pass, och ett ifyllt ansökningsformulär. Andra banker sköter alla ansökningsformulär själva och en tredje variant är att banken behöver godkänt från sitt huvudkontor innan de kan ge dig ytterligare information. Det kan alltså ta allt från en dag till kanske en vecka innan du har allt färdig inför din ansökan, beroende på vilken bank du väljer.   Ett tips är därmed att läsa på om de olika bankerna och vad de kräver av dig när du vill öppna ett konto, innan du besöker dem. Du kan även fråga dina kollegor eller andra svenskar i Bratislava om råd gällande hur de gick tillväga samt vilken bank de skulle rekommendera. 

Sjukförsäkring 

Som svensk boende i Bratislava har du rätt att få hjälp av den allmänna sjukvården, men du kan behöva betala en extra avgift då du är utländsk. Detta är en situation som inte råder i många andra Europeiska huvudstäder och många väljer därmed att teckna en privat sjukförsäkring istället. Detta gör du enkelt genom att anmäla dig till en privat sjukförsäkring och skriva in dig hos en lokal läkare.  Med en privat sjukförsäkring har du fördelar likt bättre vård och du får träffa läkare som pratar engelska flytande. Kostnaderna för din privata sjukvård dras av automatiskt från din lön varje månad.   

De främsta anledningarna till att flytta till Bratislava 

Bratislava har under senare år blivit en medelpunkt för nyexaminerade europeer och kan erbjuda mycket för svenskar som vill kickstarta sina karriärer och få riktig arbetslivserfarenhet. Här finns flera suveräna företag som bland annat tillåter sina anställda utvecklas och bygga upp sina CV:n. Det finns dessutom goda chanser att växa inom din roll och eventuellt bli befordrad.  Utöver de ypperliga fördelarna inom arbetslivet ligger Bratislava dessutom väldigt bra till geografiskt. Tack vare detta suveräna läge kan du enkelt resa till de närliggande länderna och utforska mer av Europa.  Bratislava kan även, trots sina något blygsamma storlek, erbjuda flera aktiviteter som du kan göra på fritiden. Det finns till exempel många muséer och gallerier att besöka, flera caféer och restauranger och goda möjligheter till både shopping och uteliv. Men en av de bästa upplevelserna är att bara strosa runt i staden och uppleva all fantastisk arkitektur. Låter detta interessant? Hitta ett jobb i Bratislava med Workwide idag! 
Publiceringsdatum 08.12.2020
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Cookies

Workwide använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Genom att fortsätt använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.