Starta ett företag utomlands

Sverige må vara ett land som erbjuder bra förhållanden för de som vill starta upp en egen rörelse, men om du har bestämt dig för att testa lyckan utomlands finns det flera länder som erbjuder minst lika bra, om inte bättre förhållanden. Att starta ett företag är ett stort beslut som kräver tålamod, en stark beslutsamhet och mycket hårt jobb, så se till att börja med de allra bästa förutsättningarna. När du tar klivet in i entreprenörsvärlden kommer du nämligen märka att det inte alltid är en spikrak väg mot vinst och att flera faktorer måste stämma för att få den initiala bollen i rullning. Men när du väl har kommit över den där första tröskeln och börjar se positiva resultat är det värt allt slit och möda du lagt ner. Kan du starta ett företag varsomhelst i världen? Ja, i princip så kan du det. Men hur enkelt det är att starta ditt företag skiljer sig stort mellan olika länder. Det finns flera länder i världen du faktiskt bör undvika om du går i tankarna att starta upp ditt eget företag utomlands. Dessa är i första hand fattiga u-länder där korruptionen är vitt utbredd – i en sådan miljö är det svårt för lokala entreprenörer att driva ett framgångsrikt företag, och betydligt mycket svårare för utlänningar utan värdefulla kontakter.

Bästa länderna gällande låga skatter

Förutom de nordiska länderna ligger bland annat Nya Zeeland i topp på listan över länder där du med fördel kan starta en egen verksamhet. Detta beror på att det natursköna landet inte präglas av vare sig korruption eller byråkrati. Det är dessutom enkelt att få kredit, registrera en fastighet och du behöver inte betala varken arbetsgivaravgift eller skatt på kapitalvinster. Ett annat land som ofta har benämnts som skatteparadis är den lilla ön Malta som ligger söder om Italien. Det som lockar många med att starta upp ett företag på just Malta är den låga bolagsskatten. På Malta betalar du 35 % i bolagsskatt vilket till en början inte alls låter så fördelaktigt men bor du på Malta och har registrerat ditt bolag på din hemadress, får du dra av halva hyran för din bostad i skatt. Det finns även ett sätt att få tillbaka 30 % av bolagsskatten på Malta och därmed endast betala 5 %. Detta gör du genom att starta upp ett offshore-bolag på Cypern, detta bolag ska äga bolaget på Malta och tack vare att du i princip kan plocka ut gratis vinst på Cypern kan du få tillbaka sex sjundedelar av bolagsskatten på Malta. Tack vare den låga inkomstskatten betalar du dessutom endast max 35% i skatt, vilket motsvarar cirka 20 000 Euro. Andra avgifter du måste betala om du har ett bolag på Malta är 10 % i sociala avgifter för anställda, i Sverige motsvarar denna siffra cirka 31,43 %. Ett annat land som kan gå under benämningen skatteparadis är Estland. I det lilla baltiska landet kan du som entreprenör nämligen komma undan med 0 % i bolagsskatt, en utdelningsskatt på 21 % och en skatt på lön som ligger på 20 %. Estland är helt unikt i Europa för att inte ta ut skatt på vinster som stannar kvar i bolaget, skatt tas endast ut på vinstmedel som delas ut. När det kommer sociala avgifter för anställda ligger dock siffran nära de svenska bestämmelserna, nämligen på 33,3 %.

Sverige, beskattning och det nya företaget

Väjer du att klippa alla band med Sverige, flytta utomlands och både bosätta dig och starta upp ett företag i ett nytt land, är det i det nya landet du är skatteskyldig. Skulle du dock redan ha ett befintligt bolag i Sverige som du vill utöka i det nya landet, har du fortfarande en skattskyldighet i Sverige. Bor du kvar i Sverige och startar ett bolag utomlands är du också skatteskyldig i Sverige men det nya landet kan också vilja ta ut skatt för verksamheten du har där. Med andra ord kan du bli dubbelt beskattad. Detta är något du vill undvika och kan göra det genom att prata med Skatteverket och få reda på hur du kan lösa det på smidigast sätt.

Arbetstillstånd, behövs det?

Inom EU har du rätt att fritt bosätta dig och starta företag, oavsett land. Var dock beredd på att nationella lagar och regler skiljer sig åt, så gör din research noggrant innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Utanför EU blir det knepigare. Här behöver du oftast någon typ av arbetsvisum; hur detta fungerar beror helt och hållet på landet ifråga. Nya Zeeland erbjuder till exempel tre olika typer av arbetsvisum för personer som är intresserade av att starta företag i landet. Det som är mest aktuellt för de som funderar på att starta nytt företag är det så kallade Entrepreneur Work Visa och för att du ska beviljas detta måste du bland annat kunna uppvisa en affärsplan, uppnå ett visst antal poäng på den skala som används för detta visum samt investera minst 100 000 nya zeeländska dollar (närmare 600 000 svenska kronor). För vissa industrier där det råder hög efterfrågan på kompetens kan investeringskravet bortses från. Att etablera ett företag utanför EU är med andra ord inte alldeles lätt. Om du gör din research, har kapital att investera och uppfyller de krav som ställs är det dock fullt möjligt – ge därför inte upp din dröm i första taget.  

Publiceringsdatum 23.11.2017
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Workwide rekommenderar

Upptäck dessa länder

Annons