8 tips inför en digital arbetsintervju

Att ha en digital  ntervju har idag näst intill ersatt den traditionella anställningsintervjun. Oavsett om du söker ett jobb utomlands eller på en plats nära dig, kommer hela rekryteringsprocessen, eller åtminstone den första etappen, sannolikt vara online. Det är dock viktigt att komma ihåg att jobbintervjuer som sker online kräver lika mycket (om inte mer) förberedelse som de du har personligen. Och även om du redan har erfarenhet av den här typen av intervjuer, kommer det alltid finnas ett par saker du bör tänka på inför en viktig Skype-intervju - så du kan ge din potentiella arbetsgivare ett gott intryck av dig själv. Dessa förberedelser kan se till att du undviker tekniska problem i sista minuten, är förberedd på hur du ska se in i kameran och i slutänden har en lyckad Skype-intervju som kan leda till att du får jobbet!  

1. Testa inställningar och teknik i förväg

kvinna som har en Skype -intervju'

ekanta dig först med all utrustning och den programvara du ska använda

De flesta rekryterare skickar en länk till "intervjurummet" någon dag innan intervjun, och du kan behöva ladda ner Skype för att hamna på rätt plats. Förutom detta är det smart att testa all teknik genom att ha ett provsamtal med en vän: se till att din mikrofon har ett skarpt och tydlig ljud som inte får din röst att låta skakig och att din webbkamera är ren och ger en klar bild av dig. Om du inte är nöjd med ljudet eller bilden kan det vara värt att investera i en webbkamera eller en bättre mikrofon (och det är också viktigt att testa dem!). 

Kontrollera också att du har skrivit in ditt fullständiga namn som alias och att det är synligt så att rekryteraren vet att den pratar med rätt kandidat inför denna Skype-intervjun. Du kan också logga in lite innan intervjun precis som du skulle komma några minuter tidigt till en arbetsintervju personligen.  

2. Slå på tyst läge och välj en lugn plats

Bakgrundsbruset under en anställningsintervju online kan påverka hur bra det går. Välj ett rum där du kan undvika möjliga avbrott och om du bor med andra människor, berätta för dem att du kommer att ha ett viktigt samtal och inte kan bli störd. Slå dessutom på tyst läge på din telefon och dator så att du undviker att bli avbruten av samtal, meddelanden eller aviseringar. Det är dock svårt att förutse allt som kan hända under en Skype-intervju.

Om det finns en minsta chans att ett avbrott inträffar, (kanske har du en ostabil internetuppkoppling som kommer ställa till det för dig) berätta detta i förväg för rekryterarna så att det inte kommer som en överraskning. Och om det händer, försök behålla lugnet, återuppta samtalet när du kan och fortsätt med intervjun. Ifall du har en anställningsintervju för en avlägsen tjänst kommer rekryteraren se att du redan har skapat ett särskilt utrymme där du kan arbeta utan avbrott och att du kan tackla problem med internetuppkopplingen om det sker.  

3. Klä dig professionellt

Även om intervjun sker på distans bör du alltid klä dig passande och professionellt. Vissa sökande tar inte jobbintervjuer som sker online lika seriöst eller anser att det är andra regler som gäller då det sker i en mer avslappnad atmosfär, men så är inte fallet. Du bör klä dig precis som om du skulle till din potentiella arbetsgivares kontor (ja, det betyder att du måste byta om från pyjamasbyxorna!). Ta också en extra titt på hur din outfit ser ut i kameran, samt om den stämmer överens med företagets stil och kultur.  Var dessutom uppmärksam på din hållning under intervjun: försök sitta så rakryggad som möjligt framför kameran. En korrekt hållning utstrålar professionalism, självförtroende och hjälper dig att kommunicera bättre.  

4. Skapa rätt atmosfär

kvinna med sin dator

Även om det är möjligt att välja olika bakgrunder, rekommenderar vi att du endast suddar ut din bakgrund eller inte har någon alls och istället kontrollerar att det som ligger bakom dig är lämpligt för Skype-intervjun. Undvik till exempel att ha personliga föremål framme och sitt helst inte i ett ostädat eller rörigt rum som kan ge fel intryck av dig. Att ha en neutral vägg bakom dig är alltid det bästa alternativet. När du testar din video innan intervjun finns det ytterligare två saker att tänka på:

  • Kontrollera att du sitter centrerad i bild och att du sitter på rätt avstånd från kameran. Din överkropp ska vara väl synlig, inte bara en närbild av ditt ansikte.
  • Tänk på vilken ljuskälla som kommer assistera dig under Skype-intervjun. Naturligt ljus fungerar bäst, men det är inte alltid möjligt att få till, särskilt på vintern. Oavsett vad du använder, se till att ljuset inte lyser in i kameralinsen så att det blir en störande bländning utan positionera dig så att din rekryterare ser dig perfekt.

 

5. Simulera ögonkontakt och tänk på ditt kroppsspråk

Att simulera ögonkontakt under en anställningsintervju online kan låta komplicerat då din blick lätt kommer dras till din egen bild eller rekryterarens ansikte. Men det är fortfarande möjligt. Detta genom att placera din kamera i ögonhöjd, och istället titta in i kameralinsen så mycket som möjligt när du pratar, samt undvika att bli distraherad av din egen bild. Att behålla ögonkontakt och nicka visar rekryteraren att du är engagerad och lyssnar uppmärksamt på konversationen, så tänk också på ditt kroppsspråk. Återigen, tänk på hur du skulle göra under en personlig intervju!  

6. Ha ett glas vatten nära till hands

Under en anställningsintervju erbjuder rekryteraren dig vanligtvis något att dricka, men inför en Skype-intervju måste du tänka på det själv. För att förhindra att din röst blir matt eller munnen börjar torka, vilket är ganska normalt i en situation där du känner dig nervös, ta gärna en klunk vatten. Det är okej att ta en kort vattenpaus under själva intervjun, rekryteraren kommer förstå då det är helt naturligt.  

7. Utnyttja de hemliga fördelarna med en Skype-intervju

En anställningsintervju är alltid nervkittlande, men för vissa kan det vara mer avslappnande att få genomföra intervjun i en välbekant miljö (likt ditt rum eller din lägenhet). Dessutom finns det en del fördelar och vissa knep som du kan använda dig av när du har en intervju på detta vis. Det kan till exempel vara smart att skriva ner eventuella intervjufrågor du tror du kommer få, och svaren på dessa i punkter på en liten lista.

Något som du kan snegla på om du får en blackout under intervjutillfället och inte kommer på vad du vill säga. Du kan också ha en lista över de frågor du vill ställa till rekryteraren.  Ett annat knep är att sätta upp några post-it-lappar med dessa punkter på väggen bakom din dator, så att du på samma sätt kan ta en snabb titt på dessa om du råkar få en blackout. 

Använd dock detta trick med försiktighet. Anteckningarna bör endast användas som vägledning om du hamnar i en stressig situation, och om du väljer att titta på dem släng bara en snabb blick. Det kommer synas tydligt om du tittar på dem under en längre tid och läser innantill. Om du känner att du blir stressad under intervjun, försök hålla en naturlig ton, ta ett lugnande andetag och be att få lite klarhet i frågan om du inte helt förstod eller om du vill ge dig själv lite extra tid att tänka på svaret.  

8. Låt inte tekniska svårigheter förstöra för dig

man som har en Skype -intervju för ett jobb utomlands

Med alla Skype-intervjuer kan det uppstå någon form av tekniska problem, och i fall detta sker är det bäst att försöka hålla huvudet kallt och visa din potentiella nya arbetsgivare hur du hanterar stressiga situationer. Och om anslutningen misslyckas helt, få inte panik. Vårt råd är att ordna en reservplan med rekryteraren innan intervjun. Potentiella lösningar för tekniska problem kan vara att övergå till ett samtal, fortsätta intervjun på en annan plattform eller planera om för ett senare tillfälle. Om problemet ligger utanför din kontroll kommer rekryteraren att förstå, på samma sätt som du också skulle förstå om situationen var omvänd.  

Bonus: Le, slappna av och njut!

Skakiga nerver är vår främsta fiende i alla jobbintervjuer. För att lugna dig själv minuterna innan samtalet, ta ett djupt andetag och försök att koppla av. Om du förblir lugn kommer du att kommunicera självsäkert och visa engagemang i konversationen. Du kommer att ge ett positivt intryck till rekryteraren, och du kommer att lära av erfarenheterna för nästa Skype-intervju!  

Publiceringsdatum 21.09.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons