Så söker du arbetsvisum i USA

Svenska företag börjar mer och mer etablera sig i USA och vi har märkt av att behovet av svensk arbetskraft har ökat i staterna. Därför har vi tagit reda på vad du behöver veta när du söker arbetsvisum i USA.

Idag är det lite knepigare att komma in till USA som arbetsmigrant. Det är inte som på 1800-talet när du bara kunde packa väskan och ta första bästa båt över Atlanten. Det finns nämligen mängder av olika visum som du kan söka, men det populäraste arbetsvisumet heter H-1B. Detta visum, som inkluderar alltifrån tandläkare till systemutvecklare, krävs om du kommer till USA för att utföra tjänster inom ett visst yrke med en anställning som är bestämt på förhand. För att vara kvalificerad måste du ha en kandidatexamen eller högre examen i det specifika specialområde som du kommer att arbeta inom. Alla som söker visum för H-1B måste ha en godkänd petition (en petition är som en ansökan) från USCIS. När petitionen godkänts kan du ansöka om ett arbetsvisum på den amerikanska ambassaden. Det gör du genom att boka en intervju på ambassaden så fort din petition är godkänd och då kommer även din blivande arbetsgivare att få ett meddelande – vilket fungerar som ett tillkännagivande av ditt petitionsgodkännande. Konsulattjänstemannen kommer sedan att verifiera ditt petitionsgodkännande genom USA:s utrikesdepartement under din intervju. Du måste ta med ditt kvittonummer för petitionen till din intervju på den amerikanska ambassaden för att verifiera ditt petitionsgodkännande. Men tänk på att ett godkännande av en petition inte garanterar ett visumutfärdande om de av någon anledning tycker att du är olämplig för ett visum.

Så här går det till:

  • Fyll i det elektroniska ansökningsformuläret för visum (petitionen)
  • Betala ansökningsavgiften
  • Boka en intervju hos den amerikanska ambassaden
  • Ta dig till den amerikanska ambassaden

Skulle du av någon anledning bli nekat arbetstillstånd finns det en annan, något märklig utväg – Green Card Lottery. Det är ett lotteri där man kan vinna ett permanent uppehållstillstånd som berättigar dig att jobba och leva i USA. Allt du behöver är lite tur. Varje år lottas det ut ungefär 50 000 green cards och till skillnad från temporära visum så är green cards kvoterade efter regioner och land. Men många länder får inte delta bland annat pga. att USA redan tar emot ett större antal från dessa länder via andra program. Sverige är dock alltid med på listan, men länder som till exempel Storbritannien och Kina är det inte. Skulle du lyckas vinna ett green card är det bara att packa väskan och sätta dig på första bästa båt över Atlanten.

Publiceringsdatum 27.12.2015
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder