Knepiga, udda och vanliga frågor som kan ställas på intervju

Att gå på en jobbintervju är alltid lite nervöst, särskilt om det handlar om drömjobbet. Det går självklart att försöka förbereda dig så mycket som möjligt genom att läsa på om de vanligaste frågorna, men det finns frågor som arbetsgivaren slänger in för att chocka dig eller se hur snabbtänkt du är. Normalt handlar det då om frågor som inte alls handlar om tjänsten eller företaget i fråga. Ett bra tips är att skriva ner svar på de vanligaste frågorna och förbereda för dig själv innan intervjun. På så sätt övar du upp ditt självförtroende och riskerar inte att få tunghäfta när det väl gäller. Du kan också be en kompis intervjua dig på prov och låta denne slänga in frågor som du inte har förberett dig på - gärna lite konstiga frågor som kräver mer eftertanke och får dig att gräva lite djupare än ett standardsvar.

Hur tänker de stora företagen?

Det kan så klart hända att alla företag, oavsett storlek, slänger in en lustig fråga för att se hur du hanterar det. Chansen att det händer på ett stort företag där de har många sökande, är dock större. Det kan nämligen vara svårt att skilja på folk genom de typiska frågorna då många ger liknande svar. Med oväntade frågor ges en tydligare bild av dig som person. Några av de största företagen som många drömmer om att få jobba för är Google och Apple. Det finns myter om att just dessa företag ställer kluriga och udda frågor. Några exempel är "Vad gav du senast i present till någon?" och "Hur många kvadratmeter pizza äts det varje år?". Tanken med den sistnämnda är inte att du ska veta svaret, utan att se hur du hanterar frågan och om ditt svar särskiljer dig från mängden.

Vad vet du om företaget?

Det finns så klart frågor som är mer seriösa och också viktiga att kunna svara på. En av dessa är att företaget vill veta vad du kan om dem och om du är påläst. Detta betyder inte att du ska kunna rabbla upp antalet anställda eller hur mycket de omsätter på ett år. Men du bör ha en bra överblick på vad de gör och vad de har för värderingar. Den här frågan kan också maskeras som varför du vill jobba för just detta företag. Här är de ute efter ett svar som avslöjar hur väl du kommer passa in och vill så klart höra att du valt dem av en särskild anledning. Fokusera på vad du gillar med företaget och hur det matchar dina egna kvalifikationer. Här har du verkligen chansen att sälja in dig själv genom att vara insatt i företagets policy och värderingar.

Vad är dina främsta styrkor och svagheter?

När en rekryterare eller arbetsgivare frågar om dina styrkor är det bäst att beskriva specifika situationer där dessa kom till användning. Om du bara rabblar upp flera egenskaper är det fortfarande svårt för arbetsgivaren att få en bild av hur du verkligen är som person eller hur du agerar i arbetssituationer. Välj istället ut ett eller flera sammanhang som kan relatera till den position du söker, och förklara hur du kan använda dessa egenskaper på din, förhoppningsvis, framtida arbetsplats. Frågan om svagheter är oftast den som gör folk mest nervösa. Tipset är att vara ärlig och välja ut en svaghet. Berätta sedan hur du arbetar för att förbättra den och hur du gör för det inte ska påverka ditt jobb negativt. Arbetsgivaren förväntar sig inte att du ska vara perfekt, utan istället visa prov på att du är medveten om dina svagare sidor.

Var ser du sig själv om fem år?

Här är det viktigt att fundera på vad du har för mål med din karriär och hur företaget kan hjälpa dig att nå dem. Vill du ha en högre position i företaget bör du kanske inte säga det rätt ut, utan istället baka in det med hur du vill utvecklas. Du kan till exempel säga att du är intresserad av att lära dig mer om ledarskap.

Finns det frågor du inte behöver svara på?

Det finns vissa frågor där du har rätt att inte svara om du blir tillfrågad. Du behöver exempelvis inte svara på frågor som rör din hälsa eller om du planerar att starta en familj inom den närmaste framtiden. Ett företag kan inte neka dig en anställning för att du planerar att bli gravid inom det närmaste året. Var inte rädd för att säga ifrån om du känner dig obekväm med en fråga.
Publiceringsdatum 20.06.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder