Flytta utomlands och ta med hunden

ta med hunden när flyttar utomlandsMånga som får möjligheten att arbeta utomlands är mitt uppe i karriären och har redan villa, Volvo och vovve. Boendet kan lätt hyras ut och bilar kommer och går, men vad gäller för hunden? Redaktionen har benat ut vad som gäller för dig som har hund och tagit ett jobb i ett annat EU-land. När du ska ta med din hund utomlands måste den, precis som vi människor, ha ett giltigt EU-pass. Det är som ett bevis för att du skyddat ditt djur. Hundpasset skrivs ut av din veterinär och det går vanligtvis ganska smidigt, men om hunden är eller har varit sjuk eller skadad, kan det ta upp till 6 månader att få ett EU-pass utfärdat. Kostnaden varierar beroende på region och hundras men i regel kostar det aldrig mer än 500 kronor.

Hunden måste vara id-märkt

För att få föra ut en hund till ett annat EU-land eller till ett land med EU-villkor måste du först börja med att ID-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip . Om hunden kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan det bli så illa att din bästa vän avvisas. Alla hundar behöver dock inte mikrochip. Undantaget gäller alla djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.

Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies

Din hund ska vara vaccinerad mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Tänk på att vaccinationen måste göras med ett godkänt vaccin och att du måste vänta minst 21 dagar innan din hund får resa efter att den fått grundvaccinationen. Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask Behandling mot dvärgbandmask som är vanligt bland rävar ska göras av en veterinär och ska dokumenteras i avsedd del av EU-passet. Behandlingen ska utföras inom en period på högst 120 timmar och minst 24 timmar före den planerade resan.

Checklista inför utlandsresan:

  • Kontrollera införselreglerna för det land du ska flytta till.
  • Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att din familjemedlem får följa med hem igen.
  • Reser du inom EU måste din hund vara chipmärkt.
  • Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att bo på.
  • Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort.
  • Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.
 
Publiceringsdatum 17.03.2016
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder