Bo och jobba i Wien

Wien är en huvudstad som rankas högt inom många områden, och har blivit en populär stad för många svenskar som vill testa lyckan på den österrikiska jobbmarknaden, mycket tack vare stadens blomstrande ekonomiska förutsättningar. I Wien hittar du flera fördelar, bland annat löner över genomsnittet, en bra balans mellan jobb och privatliv, och en suverän levnadsstandard. Men denna huvudstad har mycket mer än så att erbjuda, du kan till exempel ta del utav en internationell atmosfär, livfull kultur och rik historia. Människor från hela världen kommer till Wien för att starta ett nytt kapitel i livet, och med grundläggande kunskaper i tyska kommer du ha ett övertag när du söker jobb.  Wien och dess invånare är för tillfället under strikta restriktioner för att förhindra spridningen av Covid-19. Efter en lockdown-period planerar staden nu att återigen öppna klädaffärer, museer, och bibliotek, men antalet besökare kommer vara begränsat och alla som vill gå in måste ha på sig munskydd. Om du planerar ett besök hos frisören eller en skönhetssalong kan du behöva visa upp ett negativt coronatest för att kunna boka en tid och du kommer behöva ha på dig munskydd under hela besöket. Andra corona-relaterade restriktioner inkluderar ett utegångsförbud från klockan 20.00 till 06.00, att alla som reser med kollektivtrafik måste ha på sig FFP2-munskydd, att du håller två meters avstånd från andra och att du ska isolera dig om du upplever corona-symptom.

Schönbrunn, Wien

Bo i Wien 

Snabb fakta om Wien

 • Väder: Torrt kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar - från +25-30 till 0 °C
 • Befolkning: Cirka 1.9 miljoner invånare
 • Historia: Under 1800-talet var Wien huvudstad i kejsardömet Österrike, och senare i Österrike-Ungern blev staden tillfälligt en av Europas största städer. Sedan slutet av första världskriget har Wien varit huvudstaden i Österrike.

Visste du att…?

 

 • Wien har kallats både “Musikens stad” och “Drömmarnas stad”, detta tack vare att staden varit hem åt både framgångsrika kompositörer likt Mozart och Beethoven, samt psykoanalytikern Sigmund Freud. 
 • Wien har knipit förstaplatsen som staden som erbjuder den bästa levnadsstandarden tio år på raken (2009–2019), i en enkätundersökning där hundratals städer över hela världen granskats. 
 • Wien har över 1,700 tunnland med vingårdar och 320 vinodlare, vilket gör det till vinets huvudstad. Några av de populäraste vita vinerna från Wien är Rhein Riesling och Weißburgunder. Det går att besöka flera vingårdar och det är extra roligt att kunna säga att du druckit vin i Wien på en vingård. 
 • Snögloben uppfanns i Wien när instrumentmekanikern Erwin Perzy, av misstag skapade den nu världskända snögloben av en glödlampa som skulle bli en kirurgisk lampa.  
 • Wiener Riesenrad är det äldsta pariserhjulet i världen. Det restes år 1897 för att fira att kejsaren Franz Joseph suttit på tronen i 50 år.
 • Wiens Zoo (eller Tiergarten Schönbrunn som det också kallas) grundades som ett kejserligt menageri år 1752 och är den äldsta djurparken i världen som hållit kontinuerligt öppet. 

 

Hitta boende i Wien 

Hitta en lägenhet

gata i WienEn av de viktigaste aspekterna när du planerar ett flytt till Wien är att hitta någonstans att bo. Att hyra en lägenhet är det vanligaste alternativet och du kan leta efter en bostad i den lokala dagstidningen när du har anlänt, eller testa lyckan online. Det finns flera hjälpsamma sajter på nätet, likt https://www.willhaben.at/iad/immobilien/ och https://www.immowelt.at/. Du kan också hitta alternativ via Facebookgrupper som Foreigners and Expats in Vienna in Austria och Svenskar i Wien, där du även kan ställa frågor och be om råd.   Om du vill bo ensam och i stadskärnan får du räkna med att en enrumslägenhet går på minst 650-700 euro i månaden. Detta pris inkluderar inte räkningar för el och vatten och du kommer även behöva betala en deposition när du flyttar in. Denna motsvarar vanligtvis tre hyror så se till att du har en budget för sådana kostnader innan du flyttar. Räkningar för el och vatten varierar men landar vanligtvis på mellan 100-200 euro i månaden. Att bo i stadskärnan är bekvämt då du har närmare till allt, men det kommer kosta dig mer. Om du inte har något emot att pendla till jobbet kan du hitta billigare lägenheter utanför staden. Om du hyr en lägenhet under en kortare eller så kallad medellång tidsperiod (1-12 månader), kommer den att vara möblerad. Så du behöver därmed inte fundera på om du ska ta med dig bohag från Sverige. Om du vill spara pengar på boende är det rekommenderat att dela lägenhet med en eller två andra. Detta alternativ tillåter dig att dela på kostnader för hyra och räkningar med andra och samtidigt är det ett sätt att träffa nya människor. Vill du dela en lägenhet med andra finns det trerumslägenheter i centrala Wien för cirka 1600-1700 euro i månaden.  Att hitta en lägenhet kan kännas som ett stressig uppdrag men i Wien har det beskrivits som relativt enkelt då marknaden erbjuder flera alternativ. Att bestämma var du vill bo beror därmed mer på faktorer likt din livsstil och din budget. Känner du dig osäker är detta några populära distrikt för folk som flyttat till Wien: 

 • Distrikt 1 (Innere Stadt): det mest populära området, men samtidigt det dyraste och att hitta tillgängliga lägenheter här kan vara svårt.
 • Distrikt 2 (Leopoldstadt): mer bohemiskt och billigare, detta distrikt har en helt annan atmosfär. Dessutom kan du hitta många parker vilket är ett plus om du gillar att vara omgiven av naturen.
 • Distrikt 4 (Wieden): räknas mer som en del av förorten och det är billigare att hyra här. Är du en matälskare? Då kommer du att älska matmarknaden här. 

 

Bra att veta 

Som du förmodligen märkt är Wien uppdelat i numrerade och namngivna stadsdelar (som kallas "Bezirke"). Det distrikt du väljer att bo i avgör hur din dagliga pendling till och från jobbet kommer se ut, vilka nöjesfaciliteter du har inom gångavstånd och din närhet till butiker. Så tänk på dessa saker när du väljer ditt boende i Wien. En annan viktig aspekt är att du måste fylla i en obligatorisk bostadsregistrering (Meldepflicht) inom de första tre dagarna i Wien. Denna registrering kan du ladda ner via denna länk, och den ska skrivas under av dig, dina rumskamrater (om du väljer att bo med andra) och din hyresvärd. När du fyllt i allt lämnar du in den på ett kommunalt distriktskontor (varje Bezirke har en). 

Levnadskonstnader 

Så hur dyrt är det att bo i Europas högst rankade stad? Wien är känt för att vara relativt kostsamt, särskilt om du jämför med grannländerna Slovakien, Ungern och Tjeckien. Men om du jämför priserna med andra huvudstäder i Europa kommer skillnaden inte vara särskilt stor. Vad som kan komma som lite av en chock i början är hyrespriserna men det kommer bli mer förståeligt då genomsnittslönen också är hög och i gengäld får du bra levnadsstandard. Ett annat område där du kanske märker skillnad från vad du är van vid, är när det gäller mat. Om du gillar att äta ute har Wien ett stort urval av kaféer och restauranger och en trerättersmiddag för två i en vanlig restaurang kostar cirka 50 euro. Om du väljer att gå ut till en bar eller ett kafé för en drink, betalar du cirka 4 euro för en inhemsk eller importerad öl och cirka 3,30 euro för en cappuccino. När du köper matvaror i en mataffär i Wien kostar 12 ägg cirka 2-3 euro, 1 liter mjölk får du för cirka 1,13 euro och en påse potatis (1 kg) landar på 2,44 euro. Men du kan spara pengar på mat genom att handla hos Lidl eller andra lågprisbutiker.  

  Wien Stockholm
Livsmedel    
1 kg apelsiner 22 kr 20 kr
12 ägg 29 kr 35 kr
     
Restaurag/café    
Importerad öl (0,5 l) 40 kr 60 kr
Måltid för 2 på restaurang 500 kr 500 kr
Cappuccino  33 kr 36 kr
Nöje och hälsa     
Medlemskap på gym  270 kr/månaden 490 kr/månaden
Biobiljett  100 kr 260 kr
Kollektivtrafik     
Enkelbiljett för buss 24 kr 20-30 kr
Taxi (normal taxa) 40 kr 200-300 kr
Genomsnittslön  24 000 kr 25 000 kr

Andra utgifter inkluderar kostnaden för internet i din lägenhet. Vill du ha bra wifi-uppkoppling och obegränsad data måste du betala cirka 35-40 euro per månad. Och om du vill gå med i ett gym kommer du att lägga cirka 27 euro per månad på ett medlemskap.

Kollektivtrafik

utsikt från Donau, Wien Utsikt från Donau

Wien erbjuder flera alternativ när det kommer till kollektivtrafik, välj mellan buss, spårvagn och tunnelbana. Wiens kollektivtrafik styrs av Wiener Linien, som har 127 busslinjer, 29 spårvagnar, och 5 tunnelbanelinjer. En rolig detalj är att Wiens spårvagnssystem är ett av de längsta och äldsta i världen.  Det är rekommenderat att du skaffar en Jahreskarte, detta är ett resekort som du kan använda året runt och det gäller för alla typer av transportmedel i kollektivtrafiken. En Jahreskarte kostar 365 euro och är det billigare alternativet jämfört med att köpa en engångsbiljett varje gång du gör en resa. Du kan dessutom ladda ner en app som tillåter dig att använda ditt resekort via mobilen istället. Förutom bussar, spårvagnar och tåg har du också möjlighet att ta en taxi. Det finns flera företag du kan boka en bil via, genom att ringa ett telefonnummer eller ladda ner en app. En taxiresa kostar dig ungefär 6-7 euro beroende på avståndet. Om du tar en taxi från flygplatsen till en adress i Wien kan du få ett fast pris. Om du planerar att ta med din bil eller köpa en i Wien måste du också ta med dig ett giltigt körkort, ditt pass, försäkringsdokument och ägarbevis (V5C-certifikat). Om du inte tar med dig dessa dokument kan det leda till att du får böter. I Österrike kör du på höger sida av vägen.

Hur du kan spendera din fritid

När du väl har gjort dig hemmastadd i din lägenhet och har löst allt det praktiska på jobbet, finns det många saker att utforska i Wien. Då det är både huvudstad och den största staden i Österrike, finns mycket kultur och historia att njuta av. Varför inte börja på ett av de många museer staden erbjuder? Som tidigare nämnts var Wien hem för den berömda psykoanalytikern Sigmund Freud och hans tidigare lägenhet och arbetsplats, där han tillbringade 47 år av sitt liv, har gjorts om till ett museum som du kan besöka. Du kan också besöka Mozarthaus, ett museum som visar kompositörens Wolfgang Amadé Mozarts liv och verk. Wien har också teatrar, konserthus (du har förmodligen hört talas om nyårskonserten i Wien, en tradition sedan 1939), biografer, djurparker och nöjesparker, och flera riktigt vackra bibliotek. Besök bara stadshallen i Österrikes nationalbibliotek för att se vad vi menar! Genom att ta en sightseeingtur runt staden kan du stöta på många av de mest kända landmärkena. Det stora pariserhjulet har till exempel varit en del av stadens silhuett sedan 1897. Du bör också ta dig tiden att besöka slottet Schönbrunn, denna magnifika byggnad och den tillhörande trädgården, har funnits sedan slutet av 1600-talet och är verkligen en syn du sent kommer att glömma. Ett annat alternativ är att besöka Donau Tower, ett annat av Wiens landmärken och den högsta byggnaden i Österrike. Hissen tar dig till en utsiktsterrass 150 meter upp i luften med en oförglömlig utsikt över staden. När du är ny i staden och vill klämma in så mycket sightseeing som möjligt kan ett bra alternativ vara att köpa ett Vienna pass. Detta är en biljett som ger dig tillgång till många av de största attraktionerna i Wien (från de flesta museer till en rundtur i Schönbrunn-slottet) och du kan spara både tid och pengar på inträdespriser genom att kunna gå före långa köer. 

Shopping i Wien

solnedgång i WienNär det är dags att uppgradera garderoben finns det flera ställen du kan besöka. Ett bra ställe att börja på är till exempel Stephanplatz, i hjärtat av staden. Där kan du hitta ett stort utbud av butiker, från dyr och exklusiv shopping till mer prisvärda butiker och några second hand-alternativ. Behöver du ta en paus under din shoppingtur hittar du dessutom massor av traditionella kaféer, barer och glassbutiker längs vägen, där du kan sitta ner och andas ut. Det finns också en handfull gallerior och shoppingkomplex som är värda ett besök om du föredrar att ha alla butiker under ett och samma tak. Några exempel är Donauzentrum, Millennium City och Ringstraßen Gallerien. Alla dessa alternativ tar du dig enkelt till via tunnelbana, spårvagn eller buss. Något som kan vara bra att veta är att alla butiker i Wien stänger klockan 19.00 eller 20.00 på vardagar, vid lunch eller 13.00 på lördagar och är stängda på söndagar.

Träffa andra svenskar

Wien har blivit något av en europeisk smältdegel med olika nationaliteter, så det kommer inte bli svårt att träffa andra utlänningar. Om du hittar arbete på ett internationellt företag är det förmodligen det första stället att lära känna andra i samma situation. Men om du specifikt letar efter andra svenskar är det bästa alternativet att leta via Facebook-grupper som ”Svenskar i Wien” och liknande. Andra alternativ är att hitta organisationer eller företag som specifikt ordnar möten eller andra evenemang för svenskar.

Språk - Lär dig tyska

Tyska är det officiella språket i Österrike men folk talar ofta engelska med utlänningar. Och även om många kommer att använda engelska på arbetsplatsen, eftersom många internationella kontor har en mångkulturell arbetsstyrka, uppskattar många arbetsgivare om du har någorlunda goda kunskaper i det tyska språket. Många svenskar får lära sig grundläggande tyska i skolan och känner antagligen fortfarande till några fraser eller kan känna igen några ord här och där. Om du behöver friska upp ditt minne och lära dig språket igen, så att du kan prata med lokalbefolkningen, är ett tips att titta på tyska program, lyssna på tysk musik eller läsa enklare tyska böcker. Det finns också möjligheter att ta språklektioner och få ett certifikat innan du flyttar eller när du anlänt till Wien. Även om du bara umgås med andra som inte är flytande i språket, kommer det att förbättra kvaliteten på din vistelse i Wien att lära dig tyska. Här är några användbara tyska fraser:

 • Kan du hjälpa mig? - Können Sie mir bitte helfen?
 • Kan du snälla upprepa det där? - Können Sie das bitte wiederholen? 
 • Kan jag få en meny, tack? - Kann ich bitte die Speisekarte haben? 

 

Jobba i Wien

Belvedere Palace Belvedere Palace

En av de bästa sakerna med Wien är att staden erbjuder karriärmöjligheter för svenskar och andra européer inom flera arbetsområden. Tänk dock på att konkurrensen om tillgängliga jobb kan vara ganska tuff. Tack vare det stora antalet internationella företag som har etablerat sina kontor i Wien kan svenskar som inte kan mer än några ord på tyska, fortfarande hitta jobb på internationella arbetsplatser som Siemens och Hewlett Packard, och positionerna är vanligtvis välbetalda. Men som tidigare nämnts kommer vissa grundläggande kunskaper i tyska att öka dina chanser att få ett kontrakt. Letar du specifikt efter arbetsplatser som söker engelsktalande individer kan du testa lyckan hos thelocal.at. Som svensk kan du hitta jobb inom serviceindustrin, IT, jordbruk och turism. Du kan hitta möjligheter inom kundtjänst, till exempel hos företag som IKEA, och om du har erfarenhet inom kodning finns det många jobb som mjukvaruutvecklare och programmerare. Utöver detta finns det lediga jobb som Copywriter och SEO Manager. Men dessa positioner kräver ofta att du har arbetserfarenhet inom en liknande roll eller en tidigare utbildning inom området. Staden är också en av de bästa för nystartade företag och erbjuder företagare mycket stöd och möjligheter. Utöver detta kan många studenter hitta praktikplatser i Wien som ger dem nödvändig arbetslivserfarenhet inför framtiden.

Skriv en jobbansökan 

Det första steget för att söka jobb i Wien är att ha ett bra CV. Se till att det är uppdaterad, lätt att läsa och att du inte har råkat missa några grammatiska fel. Genom att ge ditt CV lite extra kärlek kan du få överhanden på den konkurrenskraftiga arbetsmarknaden. Hur ditt CV ska vara utformat tenderar att se lite annorlunda ut beroende på vilket land du befinner dig i, och i Österrike bör ditt CV inte vara mer än två eller tre sidor. Några obligatoriska stycken är en sammanfattning av ditt arbete, en del om din utbildning, och eventuella aktiviteter utanför jobb, likt frilansuppdrag, samt hur de relaterar till det jobb du söker. I Österrike är det också normalt att inkludera dina fullständiga personuppgifter såsom födelsedatum, nationalitet, civilstånd och eventuell militärtjänst, om det är relevant. Ett foto på dig kan också vara nödvändigt. Förbered ditt CV på både engelska och tyska beroende på var du ansöker, det kommer sannolikt att anges i jobbannonsen vad företaget föredrar men det är bra att ha en kopia på båda språken.

Anställningsvillkor 

Stephansplatz Stephansplatz

I Österrike finns det huvudsakligen tre typer av anställningar. De består av heltidsanställning (cirka 38,5 timmar per vecka), deltidsanställning (cirka 20 timmar per vecka) och minimal sysselsättning (10 timmar i genomsnitt per vecka). Om du arbetar deltid kommer du att få samma förmåner som någon med heltidsanställning - vilket inkluderar sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, arbetslöshet och pensionsförsäkring. Din anställning börjar när du har skrivit på ett kontrakt för din nya roll och längden på din anställning kommer att anges i kontraktet (till exempel ”tills vidare”). Men inom många företag finns det även en prövotid som har avtalats i förväg. Denna innebär att du kan bli uppsagd inom den första månaden utan att företaget måste ge en anledning till varför. Under den här perioden kan du också välja att lämna företaget utan att ange skäl varför. En typisk arbetsvecka i Wien börjar på måndag och varar till fredag ​​och i genomsnitt arbetar du åtta timmar om dagen eller cirka 40 timmar i veckan. Inom många företag har du också möjlighet att arbeta övertid om det behövs. Dessutom får du 25 dagars semester varje år, plus 13 helgdagar som faller på kristna helgdagar, till exempel påsk.  

Minimi- och genomsnittslön i Wien

Minimilönen fastställdes 2017 när den österrikiska regeringen förhandlade fram ett belopp som skulle gälla alla industrier i landet, tillsammans med arbetsmarknadens parter. Summan som godkändes som minimilön var 1500 euro per månad. Genomsnittslönen i Wien skiljer sig dock från vilket jobb du får, din tidigare erfarenhet och ibland företaget du arbetar för. Som kundtjänstagent skulle du tjäna cirka 20 100 euro per år, vilket är cirka 1 600 euro per månad, och för en mjukvaruutvecklare är medianlönen cirka 34 300 euro per år.

Uppsägningstid

Om du vill lämna ditt jobb i Wien för att flytta hem eller söka ett annat jobb i staden, måste du informera din arbetsgivare inom en bestämd tidsperiod.

 • Om du arbetat upp till två år på företaget är din uppsägningstid sex veckor
 • Om du arbetat två till fem år på företaget är din uppsägningstid två månader
 • Om du arbetat fem till femton år på företaget är din uppsägningstid tre månader
 • Om du arbetade 15 till 25 år på företaget är din uppsägningstid fyra månader, och
 • Om du arbetat mer än 25 år på företaget är din uppsägningstid fem månader

Arbetsmiljö 

Karlskirche, Wien Karlskirche

En viktig faktor att vara medveten om när du börjar arbeta på ett företag i Wien, är att den allmänna arbetsmiljön ibland är ganska konservativ. Detta innebär att du bör tilltala din chef genom att använda rätt form av "Ni" (“Sie”) istället för "Du." Det kan ta lite tid att vänja sig vid då vi inte tilltalar arbetsgivare med de svenska motsvarigheterna “Herr” och “Fru” i Sverige längre, men du kommer vinna din chefs respekt genom att försöka få det rätt. Bland medarbetarna finns det vanligtvis en mer vardaglig och avslappnad ton och du behöver inte oroa dig så mycket där. Du kanske kommer märka att många österrikare är lite spända under arbetsdagen och gärna framstår som väldigt professionella. Men på kontorsfester eller liknande kan du uppleva en mer avslappnad sida av dina annars reserverade kollegor. På en arbetsplats i Wien delar många värderingar som att vara punktliga och hårt arbetande under kontorstid. Men det finns ofta utrymme för en avkopplande kaffepaus eller två - många värdesätter en kopp med energi när koncentrationen börjar dala.

Möjligheter att nätverka 

Ditt nätverk kan vara av stor betydelse när du letar efter ett jobb eller en ny position i Wien. Men att bygga ett starkt och pålitligt nätverk kan ta tid och det är inte det enklaste för någon som precis flyttat till en ny stad. Några enkla sätt att starta på är att bygga ett nätverk online, till exempel kan du gå med i olika grupper inom ditt arbetsområde på professionella webbplatser som LinkedIn. Beroende på ditt arbetsområde kan du också dra nytta av att gå med i en lokal nätverksgrupp för företag. Webbplatser som Meetup och Eventbrite är specialiserade på att föra samman likasinnade människor samt belysa kommande evenemang som du kan delta i. Ett annat alternativ är Vienna business agency, ett samhälle som hjälper utlänningar med råd om hur man kan bosätta sig, bygga förbindelser och blomstra i Wien.


 

Anlända i Wien

kväll i WienEftersom Wien är huvudstaden i ett EU-land är det fritt för medborgare i andra EU- och EES-länder att bo och arbeta i staden utan att behöva något särskilt visum eller tillstånd. Det enda du behöver fixa så snabbt som möjligt är ett Meldepflicht. När du är bosatt i Wien är du skyldig att betala skatt och du kommer få ett skatteregistreringsnummer, även känt som TIN-nummer. Detta är ett niosiffrigt nummer som krävs för att behandla inkomstskatt. Du får ditt TIN på det lokala skattekontoret i ditt bostadsområde. Kom ihåg att du dock kan behöva ändra ditt TIN om du flyttar till ett annat bostadsområde, då Wien är uppdelat i numrerade och namngivna stadsdelar. Du behöver också ett försäkringsnummer, och detta kommer automatiskt att tilldelas dig när du är anställd och har ett anställningsavtal. Din arbetsgivare tar hand om registreringen hos försäkringsinstitutionen och försäkringskostnaden dras sedan av från din lön varje månad.

Öppna ett bankkonto

När du har beslutat dig för att öppna ett bankkonto i Wien finns det en handfull alternativ att välja mellan. Några populära banker bland svenskar och andra utlänningar är Erste bank, Bank Austria och Raiffeisen Zentralbank. Erste bank erbjuder fördelar som att kunna hantera dina pengar i alla valutor och du får de senaste växelkurserna. Beroende på vilken bank du väljer kan du ansöka om ett bankkort antingen online eller på ett bankkontor. För att öppna ett bankkonto i Wien måste du ta med följande dokument:

 • Bevis på identitet (dvs giltig ID-handling, t.ex. pass)
 • Bevis för uppehållstillstånd (vanligtvis ett registreringsformulär för bostad och en räkning)
 • Bevis på anställning (ditt kontrakt)

Du kan förvänta dig att ditt bankkort anländer inom fyra arbetsdagar efter att din ansökan har godkänts.

Sjukförsäkring 

När du säkrar en anställning i Österrike registrerar din arbetsgivare dig automatiskt för en sjukförsäkring, så du behöver inte oroa dig för att ta hand om det personligen. När din sjukförsäkring är registrerad får du automatiskt ett e-kort till din registrerade adress. Detta är din verifiering att du har en försäkring och du måste ta med dig detta kort varje gång du besöker en läkare. Om du vill ha ytterligare tjänster, ett bredare utbud av läkare att välja mellan eller behandlingar som inte omfattas av en standardförsäkring, kan du ansöka om privat sjukvårdsförsäkring. Detta är dock dyrare och du måste betala för kostnaden själv. Förutom den obligatoriska sjukförsäkringen kommer ditt företag också att se till att du har försäkring mot arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar, och de bidrar till en pensionsfond i ditt namn från och med dagen du får din första lön.

Skatter och sociala avgifter

Inkomstskatten i Wien kallas för Einkommensteuer, och systemet är byggt på hur mycket du tjänar under ett år. Detta innebär att skatteklasser definieras av hur mycket du tjänar under ett kalenderår och ju mer du tjänar desto mer skatt betalar du. Skatt dras automatiskt av från din lön varje månad. Skatten enligt inkomst ser ut som följande:  

Årlig inkomst Skattesats
Upp till 11,000 euro 0 %
11,000 – 18,000 euro 25 %
18,000 – 31,000 euro 35 %
31,000 – 60,000 euro 42 %
60,000 – 90,000 euro 48 %
90,000 – 1,000,000 euro 50 %

De främsta anledningarna att flytta till Wien 

Från ett stort kulturarv till välbetalda affärsmöjligheter och ett välfungerande infrastruktursystem - Wien en stad som får höga poäng på många listor! Men Wien är inte bara staden där du kan hitta ditt drömjobb, det är också staden som har rankats som en av de bästa och kan erbjuda en utmärkt balans mellan arbete och privatliv. Här hittar du något för alla behov, en bra lön, bra levnadsstandard, vackra platser att besöka på fritiden och massor av nya människor att möta och lära känna. Varför inte ta en chans och flytta till drömmarnas stad? Se detta som ditt tecken att vässa ditt CV och börja leta efter ett jobb i Wien!

Publiceringsdatum 23.02.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder