Att säga upp dig eller förlora ditt jobb utomlands - vägledning och tips

Att ta steget att flytta utomlands är ett stort beslut och det kommer påverka ditt liv på flera sätt. I början kan allt kännas nytt och spännande, men när du väl anlänt till det nya landet och kommit tillrätta på ditt nya jobb kan du inse att allt kanske inte är så perfekt som du förväntat dig att det skulle vara. Jobbet lever helt enkelt inte upp till dina förväntningar. För andra som flyttat utomlands kan det vara tvärtom - jobbet är toppen men efter ett eller två år vill de ta ett nytt steg inom karriären och söka sig vidare någon annanstans.  Om du befinner dig inom den andra kategorin har du några fördelar, du har till exempel redan erfarenhet av att jobba inom landet du bor i och känner därmed till arbetsmarknaden någorlunda väl. Du har kanske också hunnit knyta några kontakter inom din bransch som du kan höra av dig till för jobbmöjligheter. Om du vill börja om på ruta ett och flytta utomlands igen för att hitta ett jobb har du även erfarenhet inom detta område och vet vad som kommer krävas av dig för att kunna börja om på ett nytt ställe.

Hur och när du bör säga upp dig utomlands 

kvinna som säger upp sig utomlandsOm du går i tankarna på att säga upp dig från ditt jobb utomlands, bör du veta att det alltid är mer fördelaktigt för dig att gå på arbetsintervjuer under tiden du är anställd, och eventuellt ha ett jobberbjudande (eller flera) som väntar på dig innan du pratar med dina chefer. På så sätt är du försäkrad en lön varje månad och behöver inte stressa fram ett CV, eller ta ett jobb endast för att kunna betala dina räkningar. När du har säkrat en anställning hos ett annat företag och har skrivit på ett arbetskontrakt, är det dags att boka in ett samtal med din närmaste chef.  För allas skull bör du avsluta din anställning på bra villkor, det är nämligen en betydligt större chans att din chef kan skriva ett rekommendationsbrev eller vara en referens på ditt CV om du lämnar din anställning på ett respektfullt sätt. Det är även viktigt att du sköter uppsägningen personligt, det vill säga ansikte mot ansikte. (Om du jobbar hemifrån under pandemin kan du boka in ett videomöte eller ett samtal). Detta gäller om inte företagspolicyn är att skicka in ett uppsägningsbrev.  När du väl säger upp dig är det viktigt att du är ärlig med varför du tog detta beslut. Några bra punkter som kan hjälpa dig förklara varför är bland annat att du vill söka nya utmaningar, att du har blivit erbjuden fler möjligheter hos ett annat företag eller att du vill utforska nya möjligheter inom din karriär.

Var söker du efter ett nytt jobb utomlands?

söker ett nytt jobbOm du är villigt att jobba varsomhelst i världen är det enklaste alternativet att vända dig till Linkedin, eller att spana in de lediga jobb som vi listar här på Workwide. Här finns ofta flera möjligheter både inom det land eller den stad du bor i nu, eller så kan du hitta ditt drömjobb på andra sidan av jordklotet. Om du hittar flera intressanta tjänster i andra länder bör du göra lite research om de länder som intresserar dig. På så sätt kan du läsa på om landets kultur, hur lönerna ser ut inom din bransch och vad den genomsnittliga levnadskostnaden ligger på.  Som nämnts tidigare har du kanske redan några kontakter inom arbetsmarknaden som du kan höra av dig till när du söker efter en ny roll. Att känna någon på ett företag du vill jobba för kan i många fall vara en fördel. Din kontakt kan till exempel hjälpa dig på traven genom att prata direkt med HR eller företagets rekryterare så att de prioriterar ditt CV bland högen av andra kandidater. Det kan också vara fördelaktigt att känna någon som har insikt i hur det är att jobba och bo i ett land där du söker jobb.

Skräddarsy ditt CV efter jobbet du söker

För att se till att du har så bra chanser som möjligt när du söker ett jobb, bör du ta lite extra tid och skräddarsy ditt CV och personliga brev efter tjänsten du söker och företaget du vill jobba för. Detta innebär att du skriver om ditt CV och personliga brev så att de erfarenheter och kunskaper du har matchar de tjänster du söker. Det kan låta som en stor ansträngning och mycket jobb men du behöver egentligen bara ändra några småsaker inför varje ny roll du söker. Lägg lite extra krut på dina kompetenser, erfarenheter från tidigare tjänster och din personliga sammanfattning. För att skapa det perfekta CV:t efter jobbet du söker bör du först läsa igenom arbetsbeskrivningen av tjänsten, här listar företaget nämligen de kompetenser och kvaliteter de söker i en kandidat. Fokusera på de nyckelfraser och ord som används för att beskriva den kandidat företaget letar efter och inkludera dessa ord och fraser i ditt CV och ditt personliga brev, exempelvis i din sammanfattning eller när du listar dina kompetenser. När det kommer till din sektion med erfarenheter från tidigare tjänster kan du här belysa tidigare prestationer som matchar arbetsgivarens önskningar.

Intervju ansikte mot ansikte eller via Skype? 

Om du hittar ett jobb i samma stad eller land som du för tillfället bor i, har du fördelen att kunna gå på en intervju ansikte mot ansikte. Även om intervjuer via Skype och Zoom förekommer allt mer ofta idag, och särskilt nu när vi är i en global pandemi, finns det vissa fördelar med att ha en intervju där du befinner dig i samma rum som en rekryterare eller en framtida arbetsgivare. Vissa av dessa fördelar är: 
  • Du behöver inte förlita dig på att tekniska element ska fungera 
  • Du kan läsa av ansiktsuttryck och kroppsspråk hos de som intervjuar dig 
  • Det är enklare att ställa och svara på följdfrågor 
  • Både arbetsgivaren och du som kandidat får en bättre bild och förståelse av varandra
Om du tar dig så långt i rekryteringsprocessen att du blir kontaktad för en personlig intervju, är det alltid smart att göra lite research om intervjukulturen och den allmänna etiketten i landet innan det är dags. Det kan nämligen finnas en del saker som skiljer sig från vad du är van vid.  I  Grekland är det till exempel inte ovanligt att du får komma in på totalt två eller tre intervjuer och rekryteraren kan även ställa personliga frågor eller dra skämt. Går du på en arbetsintervju i Frankrike bör du adressera personen som håller i intervjun som Monsieur eller Madame och inte via deras första namn, som ett tecken på respekt. Och även om många hälsar på varandra genom att kyssa varandras kinder i Frankrike, är detta inte passande vid en arbetsintervju. Samma sociala koder gäller om du har en arbetsintervju i Spanien - att hälsa genom att ta i hand är det riktiga sättet att presentera dig. Tänk även på att det är viktigt att du kommer i god tid till din intervju i Spanien, även om det spanska folket är kända för att inte alltid vara så punktliga själva… En annan nyckelfaktor att tänka på när du har en arbetsintervju utomlands är att du har större chans att bli anställd om du kan språket någorlunda bra. Du kan då testa att genomföra intervjun på landets modersmål för att kamma hem lite extra poäng med rekryteraren.

Vad händer om du förlorar ditt jobb utomlands? 

mannen som har förlorat sitt jobb utomlandsAtt bli av med jobbet är aldrig kul och om det händer när du är utomlands kan det svida lite extra och framkalla extra stress då du inte har tillgång till ett svenskt skyddsnät. Den initiala känslan är ofta chock och det är okej att tycka synd om dig själv ett tag. Men sedan måste du försöka ta dig samman och börja leta efter ett nytt jobb så snart som möjligt. Då du inte är född i landet du bor i kanske du inte har lärt känna så många nya människor än och därmed inte har ett särskilt brett kontaktnät, särskilt om du inte bott i landet särskilt länge. I denna situation måste du försöka vara extra kreativ med de möjligheter du har. Ett exempel, om du fortfarande står på god fot med din forna arbetsgivare, är att fråga om de känner till en tjänst som liknar den du förlorade som de skulle kunna rekomendera dig för. Du kan även leta efter frilanstjänster eller deltidsjobb, så att du har någon form av inkomstkälla samtidigt som du söker efter nästa heltidstjänst. Tänk på det som en övergångstjänst som kan försörja dig samtidigt som du söker efter ett jobb utomlands som passar dina intressen och karriärambitioner bättre.  Utöver detta känner du säkert redan till jobbsajter där du kan söka efter ett nytt arbete, och det finns även flera hjälpsamma grupper på Facebook för jobbsökare. Om du har en profil hos Linkedin kan du dessutom lägga ut en förfrågan i form av ett inlägg på dig egen sida där du nämner att du letar efter nya jobbmöjligheter.  I fall jobbletandet går segt och pengarna börjar sina, kan det leda till att du måste åka tillbaka till ditt hemland ett tag. Det händer! Kanske kan du bo hos familj eller vänner ett tag samtidigt som du filar på nästa steg i livet och karriären.

Att bli av med jobbet - arbetslöshetsförmåner utomlands  

Något som är bra att känna till om du förblir arbetslös under en längre tid samtidigt som du bor utomlands, är att du har rätt att söka arbetslöshetsersättning i landet där du bor. Du måste då fylla i ett så kallat U1 formulär som säkrar att du får ersättning under tiden som du söker nya jobb.  När det kommer till arbetslöshetsförmåner spelar det ingen roll vilket land du ursprungligen kommer från. Du kan till exempel vara svensk men bo och jobba i Grekland. Förlorade du ditt jobb i Grekland är det det då myndigheterna i landet du förlorade jobbet i som är ansvariga för att förse dig med arbetslöshetsförmåner.  I vissa fall kan du även överföra och fortsätta få ersättning om du flyttar till ett annat land inom EU. Du kanske flyttar från Grekland till Spanien för att fortsätta jobbsökandet där, och då kunna behålla ditt finansiella stöd. Om detta är situationen du befinner dig i ska du fylla i ett U2 formulär. Du kan då få arbetslöshetsförmåner i 3-6 månader. 

det ordnar sig textLita på processen - allt kommer ordna sig!

Livet är oförutsägbart och saker blir inte alltid som vi planerat. Tvärtom är det nästan omöjligt att faktiskt planera något då du egentligen inte kan kontrollera vad som kommer hända. Jobbet som lät perfekt på pappret kanske inte var lika fantastiskt när du väl började, eller så var företaget du var anställd av tvungen att göra vissa nedskärningar och som resultat blev du av med jobbet. Just i den stunden kan det kännas som om hela din framtid har smulats sönder, men fler än du tror har blivit av med jobbet nån gång i livet och det bästa är att försöka skaka av dig alla negativa känslor och lita på att allt kommer ordna sig.  Kom ihåg att du alltid är endast ett besult ifrån ett nytt liv och att försöka möta det med en positiv inställning kommer göra stor skillnad. Stora förändringar kan verka läskigt men i slutänden är det dessa som hjälper dig växa och utvecklas som människa. 
Publiceringsdatum 26.01.2021
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder