Bo och jobba i Porto

Porto är Portugals näst största stad efter Lissabon och ligger vackert belägen vid Atlantkusten i den norra delen av landet. Det härligt kustnära läget ger god tillgång till färsk fisk och staden är också känd för sina fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger, samt för sitt portvin. Addera vänliga människor, vackra byggnader, många stadsnära stränder och överkomliga priser så har du Porto i ett nötskal. Runt 2,5 miljoner människor bor i Porto, vilket ger goda möjligheter att nätverka, träffa nya vänner och växa i karriären. Hos oss på Workwide söker du snabbt och enkelt efter svenskspråkiga jobb i Porto.

Jobba i Porto

Arbetsmarknad och karriärmöjligheter

Det finns förhållandevis gott om jobb för svenskar i Porto. Eftersom Porto är en populär turiststad finns många av arbetstillfällena inom turistnäringen. Portugal har också en lång tradition av textil- och fabriksindustrier men det är mindre vanligt att svenskar söker sig till dessa jobb. Istället efterfrågas svenskspråkig personal framförallt inom kundtjänst, sälj, administration, IT-support och mötesbokning. I dessa roller krävs svenskkunskaper eftersom uppgiften normalt är att serva svenska kunder och företag. Dessa tjänster finns främst inom så kallade BPO-företag (förkortning av Business Process Outsourcing) och SSC (Shared Services) och de utgör också större delen av de jobb som vi förmedlar på Workwide. Det kan handla om att vara rösten utåt för ett översättningsföretag eller ett klädföretag. Många gånger sitter du på ett kontor som arbetar mot flera olika marknader och därför har du många internationella kollegor. Miljön är öppen, det är ofta högt i tak och du kommer få möjlighet att möta många människor från flera olika länder. Du får dessutom chansen att jobba för, samt avancera inom, stora och välkända företag.

Jobbansökan för jobb i Porto

På vår hemsida kan du enkelt leta efter ett passande jobb i Porto – välj bara att visa jobb som för tillfället annonseras i staden. Därefter kommer det upp en lista på lämpliga jobb. Läs igenom jobbannonsen noga innan du skriver ett personligt brev och skickar iväg ditt CV. Försök visa hur du möter de krav som ställs och lyft fram dina starka sidor samt vad du kan bidra med till företaget. Ansökan behöver i många fall skrivas på engelska, så har du redan ett bra CV kan det vara läge att översätta det.

Arbetsmiljö och arbetsplatskultur

I Sverige är vi vana vid så kallade platta organisationer utan en tydlig hierarkisk indelning. I Portugal och övriga södra Europa är det vanligt med en mer hierarkisk organisation. Det är också vanligare att möten sker personligt än över mejl, Skype eller telefon. Jobbar du på ett internationellt företag märks oftast inte detta på samma sätt, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet när du samarbetar med dina portugisiska kollegor.

Arbetsrätt och lagar

När du blir anställd hos någon av Workwides partners har du tryggheten i att arbeta för seriösa företag. En normal månadslön för heltid ligger på omkring 1 000 till 1 500 euro, vilket du kommer kunna leva gott på. En heltidsanställning är på 40 timmar per vecka och arbetstiderna varierar naturligtvis mellan olika företag men det är ganska vanligt att arbeta mellan klockan 09.00 till 19.00 med en två timmars lunchrast. Lagstadgad semester är minst 22 dagar men arbetsgivaren kan erbjuda fler dagar än så (upp till 30 dagar).
  • Uppsägningstid: 15-75 dagar beroende på antal arbetade år.
  • För tillfällig anställning: sju dagar för en provperiod på minst 60 dagar och 15 dagar för en period på minst 120 dagar.

Nätverksmöjligheter i Porto

Tack vare att du söker dig ut i världen genom att börja jobba i Porto kommer du ha en fast punkt att gå till varje dag. Väl på jobbet kommer du träffa kollegor som med stor sannolikhet är, eller har varit, i din situation. Arbetar du på ett större företag eller inom outsourcing kommer du möta människor från andra kulturer och som arbetar för andra företag. Här finns talrika möjligheter att skapa kontakter och ofta ordnar företagen också events för att ni ska lära känna varandra. Vill du söka dig utanför företaget anordnas flera events via Eventbrite och Meetup.

Bo i Porto

Hitta boende i Porto

Många gånger hjälper företaget som du ska arbeta för till med att hitta boende, vilket förenklar flytten avsevärt. Letar du lägenhet på egen hand finns det många alternativ. Ett bra tips är att du även här använder dig av Facebookgrupper som exempelvis Porto Expats. I flera av dessa grupper annonseras både lägenheter och rum till uthyrning. Det finns också gott om turist- och Aribnb-lägenheter som du kan hyra i några månader medan du i lugn och ro söker ett mer permanent boende. Idealista.pt är också en bra sajt för dig som vill söka boende i Porto. Sidan går att översätta till svenska och engelska om du inte behärskar portugisiska och här kan du filtrera lägenheter efter exempelvis antal sovrum, pris och faciliteter. De listar också rum. Priset för att hyra ett sovrum ligger mellan 150-400 euro i månaden och påverkas av standard, läge och storlek. För lägenheter börjar hyrorna på runt 350-400 euro och stiger ju närmare centrum och attraktiva stadsdelar du kommer. Om processen känns krånglig finns många mäklare i staden som hjälper till att hitta hyresrätter, och du kan också höra med ditt företag om de har några tips. När du väl hittar ett kontrakt brukar du behöva betala några månadshyror i deposition när du skrivit på kontraktet (tänk på att aldrig betala något innan du skrivit under).

Att göra i och omkring Porto

Porto är Portugals kulturhuvudstad och kan i princip erbjuda allt som Lissabon gör men i mindre skala. Nattlivet i Porto är också riktigt bra och här finns något för de flesta, oavsett om du vill ta en lugn kväll med vänner på en bar eller dansa hela natten lång. Gillar du att äta gott hittar du utmärkta restauranger med fisk som specialitet i staden, många med Michelin-stjärnor. Allra bäst kanske Porto passar den som älskar vattensporter och friluftsliv – varför inte passa på att ta dykcertifikat eller lära dig surfa?

Internationella och nationella mötespunkter

Den största tillgången för att möta nya människor, såväl svenskar som personer från andra länder, är din arbetsplats. Prata och skapa kontakt med dina medarbetare. Arbetar du i en internationell miljö där flera olika företag hyr in sig ökar möjligheten ännu mer. Fråga dem om var folk träffas och om du kan få hänga med. Innan du åker kan du också försöka nätverka med folk som redan bor i Porto genom exempelvis Facebook, till exempel i gruppen ”Porto Expats” eller "Svenskar i Portugal".

Levnadskostnader i Porto

Levnadskostnaderna är betydligt lägre i Porto än i svenska städer, vilket betyder att du kommer klara dig bra på en lön mellan 1 000 och 1 500 euro. En cappuccino kostar runt motsvarande 11 kronor medan kostnaden i Sverige ligger på runt 35 kronor. Ett snabbmatsmål kostar runt 55 kronor i Porto och för en 50 cl lokalproducerad öl betalar du cirka 11 svenska kronor.

Lär dig tala portugisiska

Portugals officiella språk är portugisiska som är ett romanskt språk med släktskap i spanskan, italienskan och franskan. Portugisiska har utvecklats från latinet. På din arbetsplats kommer du tala svenska och engelska men det är alltid både roligt och nyttigt att kunna åtminstone några fraser på landets språk. För att lära dig grunderna kan du vända dig till någon av Portos många språkskolor som erbjuder både kvällskurser och intensivkurser. Du kan också ladda ner en kostnadsfri parlör som app till din mobiltelefon.

Ankomsten till Porto

Registrering och annan administration

I många fall kommer företagen som annonserar på vår sida hjälpa dig med den administrativa biten. Som EU-medborgare som önskar att bo och jobba i ett land under max tre månader krävs inget arbetstillstånd. Däremot behöver du registrera dig hos myndigheterna om du tänkt stanna längre. Det gör du på kommunkontoret där du bor. Det du behöver för detta är ett giltigt pass och ett skattebevis, Número de Identificação Fiscal, NIF. Du ansöker om NIF på ett lokalt skattekontor, Financas, i Porto. Du kommer också behöva ditt NIF-nummer för att öppna ett bankkonto och för att få teckna ett hyresavtal.

Att öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto i Portugal är inte svårt. Du behöver i de flesta fall uppsöka ett bankkontor och uppvisa legitimation, adressbevis (hyreskontrakt, elräkning eller liknande) samt i vissa fall ett anställningsbevis. Du behöver även uppvisa ditt NIF-nummer samt ett CRUE-certifikat, vilket är vad du får när du registrerar dig.

Sjukförsäkring i Portugal

Behöver du ta del av akuta sjukvårdsinsatser får inget sjukhus i ett annat EU-land neka dig rätten till vård. Du har också rätt att få lika bra vård som landets övriga medborgare. Innan du reser från Sverige bör du beställa ett kostnadsfritt EU-kort från Försäkringskassan. I behov av akut vård uppvisar du kortet och slipper betala för vårdavgifterna. Som anställd omfattas du av den allmänna sjukförsäkringen och du behöver endast uppsöka och registrera dig hos din lokala vårdcentral, Centro de Saúde, som utfärdar nationella sjukvårdskort. Kortet skickas sedan hem till din brevlåda.

Skatter och sociala avgifter

Vistas du mer än 183 dagar i landet är du enligt lag skattskyldig i landet. Planerar du att endast arbeta där tillfälligt under exempelvis en tremånadersperiod behöver du bara betala inkomstskatt. Som anställd betalar du 11 % i sociala avgifter, resten betalas av arbetsgivaren. Inkomstskatten varierar beroende på din inkomst och sträcker sig från 14 % upp till 48 %.

Anledningar att flytta till Porto

Om du önskar ett oförglömligt äventyr med en trygg aktör vid rodret ska du kika närmare på lediga tjänster i Porto. Staden vid Atlanten bjuder på puls, god mat och ett rikt kulturliv. Det moderna och det traditionella förenas i en skön blandning tillsammans med trevliga människor. Dessutom är klimatet betydligt mildare och skönare än i Sverige med en medeltemperatur på 25 grader i juli. Om du tror att Porto kan vara något för dig ska du ta en titt på våra jobbannonser redan idag!
Publiceringsdatum 16.05.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder