Hur ett arbete utomlands kan stärka din karriär

Ett arbete utomlands är perfekt när du vill ta nästa steg i din karriär. Via denna upplevelse får du möjligheten att träffa många nya människor, knyta värdefulla kontakter för framtiden och prova på att leva i ett helt nytt land. Idag finns det flera jobb utomlands där du till stor del kan prata svenska och arbeta mot den svenska marknaden. Du arbetar då ofta i ett multinationellt företag med människor från hela världen. Att hitta jobb i engelskspråkiga länder i övriga Europa är inte så svårt som du kanske först hade trott. Snarare tvärtom. Om du bara tar ett kliv utanför Sverige-boxen kommer du hitta flera företag som söker arbetskraft, många av dessa kan även hjälpa till med din flytt när du väl har bestämt dig. Väl på plats kommer du träffa flera nya människor som har tagit samma steg som du. De kan både bli vänner för livet samt en värdefull kontakt att utnyttja för framtida jobbsökningar.

Varför arbeta utomlands?

Att arbeta utomlands är en erfarenhet som du aldrig kommer ångra, även om du bara stannar i några månader. När du lämnar det trygga och välbekanta bakom dig kommer du lära känna dig själv på riktigt och växa som människa. Detta kan du även utnyttja senare i ditt arbetsliv. Om du vågar ta steget och flytta utomlands kommer du även våga göra andra saker som du inte trodde var möjliga. I de flesta företag har du även chansen att klättra uppåt på karriärstegen så länge du visar framfötterna. Det kan till och med vara lättare att bli befordrad och få titlar som bland annat team leader på ett utländskt företag. På flera arbetsplatser kan du även ta kurser inom dina intresseområden. Detta är otroligt lönsamt att ha på ditt CV till framtiden och det är inte alls säkert att du hade fått samma möjlighet om du arbetat på ett företag hemma i Sverige.

Hur hittar jag jobb utomlands?

Det enklaste sättet är att leta efter annonser på nätet. Det finns flera sajter som har specialiserat sig på arbete för tvåspråkiga, och kan du dessutom ett tredje språk förutom svenska eller engelska kommer du ha ännu större chans. Du kan ladda upp ditt CV på dessa sajter och söka de positioner som verkar intressanta. Du kommer förmodligen också att bli kontaktad av rekryterare som har liknande positioner att erbjuda. En annan väg att gå är via sociala medier. Flera rekryterare använder sig av grupper och sidor på till exempel Facebook för att hitta arbetskraft. Det finns även grupper där du kan få tips och råd av andra som bor i det land du är intresserad av. Till sist kan du alltid utnyttja dina kontakter på till exempel LinkedIn och se om det är någon som känner till några intressanta positioner.

En erfarenhet som sticker ut för framtida jobbsökningar

Du som har spenderat en viss tid utomlands har dessutom ett övertag när det kommer till att söka jobb efter utlandsvistelsen. Konkurrensen är hård på jobbmarknaden idag och det är svårt att sticka ut ur mängden. En arbetsgivare måste ofta sålla bland flera hundra ansökningar men har du arbetat utomlands har du en erfarenhet som i många fall skiljer dig från de andra sökande. Det kan göra att arbetsgivaren blir nyfiken på dig och kallar dig till intervju. Det visar även att du är framåt och modig samt beredd att ta risker. Om du är intresserad av ett visst yrkesområde kan du försöka hitta en praktikplats på ett företag som specialiserar sig på detta. På engelska kallas detta för "work experience". Om och hur mycket du får betalt varierar från företag till företag. Det är därför viktigt att du kollar upp vad som gäller. Det är en perfekt möjlighet att få in en fot på ett företag och samtidigt lära sig yrket från grunden.

Knyt kontakter under tiden

Om du arbetar på ett multinationellt företag kommer du i kontakt med människor från hela världen inklusive Sverige. De flesta stannar på företaget en begränsad period innan de flyttar hem igen till nya jobb. Lär du känna rätt personer har de eventuellt möjlighet att rekommendera dig till jobb när och om du väl flyttar hem till Sverige igen. Det kan vara ett tillfälle att få in en fot på drömjobbet.

Sammanfattning

Att spendera tid och jobba utomlands kan bli ett rejält lyft för din karriär. Du kommer utvecklas som människa och har en erfarenhet som sticker ut på ditt CV. Kanske har du även lyckats klättra inom företaget och på så sätt fått erfarenhet inom flera områden. Detta kommer att vara mycket användbart i framtiden oavsett om du beslutar dig för att flytta hem till Sverige igen eller fortsätter att bo utomlands.
Publiceringsdatum 29.11.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder