Hur du bygger ett nätverk utomlands

Att flytta utomlands och möta nya människor är en spännande upplevelse men det kan även känns lite nervöst. Kanske flyttar du helt själv och vill veta de bästa sätten att träffa nytt folk. Då det ofta finns flera människor som är i precis samma sits som du, det gäller bara att veta vart du hittar dessa människor och sedan våga ta kontakt. Idag finns det många kanaler där vi kan skapa såväl privata som professionella nätverk. Flyttar du utomlands för att arbeta kommer du säkerligen träffa nya människor genom jobbet. Här har du också chansen att få hjälp av människor som bott i landet en längre tid. Har du inte ett arbete när du anländer är det viktigt att använda andra kanaler, och har du inte ett boende är ett tips att bo på hostel ett par dagar, här träffar du ofta flera personer som befinner sig i samma situation som du.

Möt människor genom arbetslivet

Ditt nya jobb är en perfekt plats att träffa nya människor på. Ofta har arbetsplatser utomlands anställda från hela världen vilket erbjuder en bra och öppen stämning. Ska du jobba mot svenska marknaden kommer du sannolikt träffa andra svenskar som befinner sig i samma situation som dig. Då kan du prata svenska och känna dig mer som hemma även om du befinner dig i ett främmande land. Reser du till ditt nya land med planen om att skaffa ett arbete på plats finns andra kanaler som du kan använda. LinkedIn är en sajt där företag och arbetssökande över hela världen lägger upp sina profiler och söker arbete. Här kan du lägga till rekryterare och branschfolk i din närhet. Du kan också få information om eventuella events som pågår i din stad eller land.

Möt människor privat

Kan du inte gå via ditt jobb finns det fortfarande flera kanaler att utnyttja. Idag använder de flesta människor sociala medier och skapar oftast grupper för olika events. Många av dessa är öppna för alla och perfekta tillfällen att träffa nya människor. Ofta kan du sortera dessa evenemang efter dina egna intressen eller träffa likasinnade inom din bransch. Det är enklare att knyta kontakter med folk med samma intressen som du. Ett annat sätt att träffa nya människor på är att söka efter roliga kurser i ditt närområde. Då kan du hitta nya vänner samtidigt som du lär dig en ny färdighet. Håller du på med en sport är det också en idé att fortsätta med denna i ditt nya land. Det är ett sätt att vistas i en bekant miljö där du känner dig hemma samtidigt som du kan knyta nya kontakter.

Var inte rädd för att ta risker

Ingen kommer veta att du finns om du inte vågar visa dig. Det går inte att sitta i ditt hem och tro att du automatiskt ska få nya vänner. Även om du är blyg är det värt att ta "risker", riva av plåstret och börja prata med folk. Du kommer snart märka att de flesta är öppna och trevliga. Detta är också ett perfekt sätt att stärka ditt självförtroende. Glöm inte bort att det i ett nytt land är enkelt att hitta folk som befinner sig i samma situation. Många reser på egen hand och är lika intresserade av att hitta nya kontakter som du. Det handlar bara om att söka upp människor och sedan vara öppen när du träffar dem. Du kommer snart märka att det är enklare än vad du tror att träffa nytt folk - både professionellt och privat.

Kom ihåg att hålla kontakten

Glöm inte bort att fortsätta hålla kontakten efter du har träffat någon. Det vore synd om ni byter nummer eller lägger till varandra på sociala medier, och sedan hör ingen av sig. Vänta inte på att någon annan ska ta första steget, utan våga ta initiativet själv. Oavsett om det handlar om ett nytt jobb eller att styra upp en trevlig utekväll så kommer detta att uppskattas.

Slutsats - visa att du finns!

Även om det kan kännas överväldigande att flytta till ett nytt land utan att känna någon kommer du snabbt märka att det är enkelt att träffa nya människor. Detta oavsett om det handlar om nya vänner eller gynnsamma branschkontakter. Så länge du är öppen för förslag och utnyttjar alla kanaler som finns kommer det inte dröja länge innan du känner dig hemmastadd i ditt nya land och har ett stort nätverk.
Publiceringsdatum 21.07.2018
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons