Bo och jobba i Sofia

Huvudstaden Sofia är beläget i västra Bulgariens och hem åt nästan en miljon invånare. Här samsas gammal traditionell balkankultur med moderna höghus och pulserande nattliv. Staden bidrar med en småstadskänsla och är en av Europas mindre huvudstäder. Här hittar du svenska och inhemska bolag som söker ny kompetens. Bland annat har svenska succéföretaget Spotify ett kontor i Sofia som regelbundet letar efter svenskar. Billiga levnadskostnader och alla bekvämligheter inom kort avstånd gör Sofia till ett utmärkt ställe att bo och jobba i.

Att jobba i Sofia

Om arbetsmarknaden

Bulgarien har under senare år haft stort tillväxt och blivit ett tillhåll för flera stora företag. Här finns givetvis arbetstillfällen inom turism men även inom svenska och internationella bolag. Speciellt vanligt är arbeten på SSC, (Shared Services Center). Detta innebär att stora företag förlägger den administrativa och juridiska delen av bolaget i gemensamma SSC. Här samlas HR, kundtjänst, redovisning med mera under samma tak och arbetstillfällena är många. Speciellt gäller detta kompetenser inom ett visst språk, så som engelska eller svenska, vilket är meriterande eller kanske avgörande vid anställning. SSC och dess avgrening BPO, (Business Process Outsourcing), sysselsätter många och det är ett bra sätt att få in en fot på ett större företag. Att arbeta i ett BPO eller SSC center kan ge vidare arbetsmöjligheter tack vare att flera avdelningar jobbar på en och samma plats. För dig som vill skaffa dig en bred erfarenhet och få möjlighet att testa olika arbeten under din utlandstid är detta en bra början. Förutom BPO och SCC finner du arbeten inom turism, underhållning och detaljhandel.

Om jobbansökan

Arbetsmarknaden i Bulgarien är relativt svag för den inhemska befolkningen som än nu kämpar med utbildning och utländsk språkkompetens. För dig som svensk är däremot situationen en annan. Många branscher söker aktivt högutbildad personal som är språkkunniga, framförallt inom engelska. På vår plattform hittar du jobb för svensktalande. När du söker via oss på Workwide följer du bara de steg i ansökningsprocessen som anges. Ett personligt brev samt CV ligger som alltid till grund för din jobbansökan, vilka ska skrivas på engelska.

Om arbetsmiljö

I Bulgarien är arbetsmiljön generellt sett bra för utländska företag och dess personal. Majoriteten av företagen skapar sin egen arbetsmiljö utifrån sina förutsättningar och sammanhållningen bland personalen är oftast god. När det gäller SSC och BPO relaterade företag kommer många av de anställda från utlandet vilket gör att företagen försöker genomföra team-building event och träffar. Att se till att passa tider, ha en god arbetsmoral och bidra till positivitet på arbetsplatsen är grundläggande på dessa företag. Kompetenshöjning och vidareutbildning är inte heller ovanligt.

Arbetsrätt och lagar

Arbetstiderna i Bulgarien skiljer sig inte så mycket från Sverige utan även här det åtta timmars arbetsdag som gäller. En generell arbetsvecka sträcker sig från måndag till fredag men kan variera beroende på bransch. Övertid kompenseras oftast och det finns ett tak på att du får arbeta maximal 10 timmar per dag. Semestern sträcker sig till en minimum av 20 dagar per år och är betald. Om du av någon anledning inte sköter din anställning kan du sägas upp av arbetsgivaren med förvarning:
  • 15 dagar
  • 30 dagar (beroende på anställningsform och kontrakt)

Möjligheter till nätverkande

I Sofia finns en mängd olika nätverksevenemang som du kan delta i. Där träffar du människor från olika branscher eller intresseorganisationer och kan knyta värdefulla kontakter för framtiden. På sajter som MeetUp och Eventbrite hittar du kommande evenemang och dess olika inriktningar. I grupper på Facebook speciellt gjorda för svenskar eller expats i Bulgarien hittar du andra event. Det kan även hända att företagen själva anordnar afterwork och företagsluncher där det finns tillfälle att nätverka med kollegor och chefer på andra avdelningar.

Att leva och bo i Sofia

Att hitta boende

Det är inte svårt att finna boende i Sofia, här finns gott om lägenheter och rum att hyra i hela stan. Enklast finner du boende via webben, där lokala mäklare och boendesajter lägger ut det som finns att hyra för närvarande. Det är långt dyrare att hyra en bostad i Sofia eller en annan stor stad, men med svenska mått mätt är det rimliga priser. Hyran betalas vanligtvis kontant en viss dag i månaden, men detta beror på hyresvärdens preferenser. Hyran är vanligtvis kallhyra. Det finns även möjlighet att köpa boende då många lägenheter och villor ligger ute till försäljning. En sådan affär bör genomföras tillsammans med en mäklare eller annan kunnig person som är insatt i bulgarisk juridik. Att genomföra en bostadsaffär skall rent generellt inte vara några svårigheter, men kräver att du är insatt i köp- och säljprocessen. För dig som har ett tidsbegränsat arbetskontrakt och endast vill pröva på att jobba utomlands ett tag, gör rätt i att börja med att hyra en bostad.

Vad kan du göra i och runtom Sofia?

I Sofia lever du ett modernt stadsliv utan att behöva sakna något. De centrala delarna av staden är alltid trevlig att ta en promenad i. Här finns många bra restauranger och uteställen och du finner det mesta du behöver i din vardag i dess shoppingutbud. Den stora Saluhallen erbjuder läckra delikatesser typiska för regionen. Maten är billig så vi rekommenderar att fylla upp kylskåpet. Gym, biografer och härliga caféer finns också i stan och önskar du en längre tur ligger medelhavet endast 3,5 timma söderut med bil.

Internationella och nationella communityn

Precis som i de flesta europeiska länder finns det communityn av expats och svenskar i Sofia. Du hittar dessa grupper lättast via sociala medier och internet. Det stora internationella nätverket Internations har träffar då och då som alla är inbjudna till. I vissa fall anordnar även ambassader möten och evenemang som är öppna för expats som bor i landet. Du kan även kolla runt på din arbetsplats om någon vet om några evenemang som anordnas speciellt för svenskar och övriga utlandsarbetare.

Om levnadskostnader

För oss svenskar är Bulgarien ett billigt land där levnadskostnaderna är låga. En jämförelse som EU gjort visar på en prisskillnad på över 50 % i vissa fall. Störst skillnad är kostnaden för mat och dryck som kan vara en tredjedel av priset i Sverige. En cappucino kostar runt 11 kronor. Kollektivtrafik, hyror, och kläder ligger också på halva priset. Detta gör Sofia till en av de mest fördelaktiga platserna för expats att bo på i Europa. Speciellt eftersom lönen för utlandsarbetare tenderar vara långt högre än för lokalbefolkningen.

Att lära sig språket

I Sofia kommer du snabbt märka att landet inte delar vårt latinska alfabet, istället står alla ord på kyrilliska. Språket kallas bulgariska och är besläktat med makedonskan. Om du önskar lära dig språket finns det flera bra utbildningar du kan gå. Du får chansen att lära dig ett nytt alfabet och praktisera detta varje dag genom att läsa skyltar runt om i staden. Bättre övning än så kan du inte få. Dessutom används kyrilliska i många andra länder på Balkan vilket du kan ha nytta av i framtida resor!

Ankomsten till Sofia

Registrering och övrig administration

Bulgarien är ett av medlemsländerna i EU vilket underlättar för dig som svensk medborgare. Det betyder att du kan stanna i landet upp till nittio dagar (under en sex månaders period) utan att behöva ansöka om något visum. Du behöver också registrera dig hos migrationsverket. Det görs inom tre månader från din ankomst. Registreringen är enkel och genomförs via Migration Directorate of the Ministry of the Interior (MoI) sajt.
  • Ansök om eventuellt visa via Sofia Immigration Office
  • Anmäl din ankomst till MoI
  • Skaffa ett nationellt ID

Öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto är relativt enkelt och du väljer själv vilken bank du vill ansluta dig till. Det du behöver uppvisa är identifikation, i detta fall ditt pass och om du hunnit få ditt bulgariska identitetskort så kan du även visa upp detta. Förutom det kommer du behöva uppge din bostadsadress samt ha en summa tillgänglig som första insättning. Hur stor denna summa ska varierar beroende på bank. Den kan betalas in i både euro och leva och bör ej uppgå till någon större summa.

Om hälsoförsäkring

Precis som i Sverige är den bulgariska sjukvården subventionerad från staten via skattepengar. Så länge du har en anställning och ett arbetskontrakt betalar arbetsgivaren in pengar till den nationella sjukvårdsförsäkringsfonden. Det innebär att så länge du omfattas av denna försäkring har du fri tillgång till sjukvård i landet. I Bulgarien är det vanligt med privata aktörer. Precis som i Sverige går inte denna vård under den allmänna sjukförsäkringen utan måste i så fall bekostas av dig privat.

Skatter och sociala avgifter

Bulgarien är ett av de länder som har lägst inkomstskatt i Europa, 2008 infördes en 10 % skatt för alla arbetare i landet. Precis som i Sverige behöver du som anställd inte oroa dig för huruvida du ska betala in skatt eller inte. Det dras automatiskt från din lön och betalas in, tillsammans med andra sociala avgifter, av din arbetsgivare som har dina personuppgifter. Om du däremot tar uppdrag vid sidan av ditt arbete som egenföretagare behöver du själv anmäla och betala in den skatten som utgår från det genomförda arbetet.

Främsta anledningarna att flytta till Sofia

Sofia är en något av en dold pärla för många men har du en gång varit där är det svårt att inte längta tillbaka. Det är en lagom storstad med allt du kan tänka dig nära till hands. Med låga levnadskostnader och bra arbetsförhållanden har du alla förutsättningar för att skapa en riktigt bra vardag. Staden har för närvarande många svenska och internationella arbetare och chansen är därmed stor att du lär känna många nya människor. Utöka dina erfarenheter och testa på att bo i Sofia, staden som har allt.
Publiceringsdatum 03.08.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons