Bo och jobba i Malaga

Malaga är en modern storstad i den sydligaste regionen Andalusien, belägen vid Spaniens solkust. Livsstilen och kulturen är mer avslappnad än i de större städerna Madrid och Barcelona, säkert mycket tack vare det soliga klimatet. Arbetstiderna har ofta anpassats så att du ska kunna njuta av den spanska solkusten och Medelhavet. Flera företag som riktar sig till den nordiska marknaden har etablerat sig här, vilket gör att det finns gott om jobb för säljare, kundtjänstmedarbetare, arbeten på call centers och givetvis inom turism.

Arbeta i Malaga

Karriär och arbetsmarknad

Malaga I Malaga med omnejd finns det stora möjligheter för svensktalande som vill arbeta på den spanska solkusten. Flera företag inom BPO (business process outsourcing) finns etablerade här och i andra närliggande orter som Fuengirola och Marbella. BPO innebär att du jobbar inom en del av företaget som ofta är outsourcad och sköts av ett externt företag. Att kunna spanska är inte ett måste när du jobbar mot den skandinavisk marknaden, engelska är däremot normalt ett krav eftersom det ofta är huvudspråket som talas på arbetsplatsen. Du kan även hitta jobb inom shared service centers (SSC) i Malaga-regionen, vilket innebär en gemensam avdelningar för områden som HR, bokföring, ekonomi, juridik och IT. Exempel på företag inom BPO och SSC i Malaga är Norwegian och Sellbytel där du exempelvis kan arbeta med kundtjänst och teknisk support men också försäljning för Canal Digital eller Call4U. Inom försäljning krävs oftast inga förkunskaper och då många svenskar besöker och även bor i malagaområdet finns det stora chanser till jobb inom restaurang, skönhet, vård och mäklaryrket.

Skriva jobbansökan

Du kan söka jobben i Malaga med omnejd via vår jobbportal, där du enkelt fyller i dina uppgifter via vårt formulär och skickar med filer som CV och personligt brev på engelska. Det sistnämnda är standard för jobb som riktar sig till en skandinavisk eller internationell marknad. Är arbetsgivaren svensk kommer du kunna kommunicera med arbetsgivaren på svenska. Jobbar du mot den skandinaviska marknaden är språkkunskaper i svenska och engelska viktigt medan spanska och andra europeiska språk kan vara en fördel om du söker jobb inom turism eller restaurang.

Arbetskultur och miljö

Arbetsplatsen i Spanien är mer traditionell än i Sverige och personliga möten och kontakter värderas högt. Här finns ofta en tydlig struktur mellan den som är chef och den som är medarbetare. Ett spanskt kontor kan också ha längre arbetstider i och med siestan och en längre lunch mitt på dagen. Internationella och svenska BPO-företag i Malaga kan dock ha en egen företagskultur med anpassade arbetstider och förmåner som spanskalektioner, gratis utbildning, hjälp med bostad och administration om du är ny i landet. '

Arbetsrätt och lagar

Arbetsveckan i Spanien är cirka 40 timmar för ett heltidsjobb, precis som i övriga EU. Internationella företag kan locka med flexibla arbetstider och på en traditionell arbetsplats börjar du oftast inte innan klockan 09.00 på morgonen, även om arbetsdagen kan sträcka sig längre. I Spanien klarar du dig bra på lönen som ofta ligger mellan 1 000-1 500 euro i månaden då levnadskostnaderna är betydligt lägre än i Norden. Antal semesterdagar är 22 plus helgdagar, vilket gör att du kan komma upp till 30 lediga dagar per år.

  • Uppsägningsperiod: 15 dagar men kan också förhandlas fram med arbetsgivaren.

Möjligheter till att nätverka

I Malaga och på Costa del Sol inbjuder klimatet och den spanska livsstilen till att träffas utomhus på barer, caféer och stränder. Förutom att du kan nätverka genom dina kollegor finns det stora grupper med expats från olika länder i Europa. Vill du lära dig spanska och samtidigt träffa lokalbefolkningen finns flera språkgrupper för utbyte spanska - engelska. Föredrar du naturen finns även meet-ups för löpning, meditation eller resor till sevärdheter längs solkusten och inlandet. Det finns även arbetsrelaterade nätverk som "Costa Woman" som ordnar utflykter och events.

Bo i Malaga

Hitta boende

Har du jobb innan du åker ner till Malaga kan ditt företag i vissa fall hjälpa dig med boende, antingen som arbetsförmån eller genom att bistå med kontakter. Facebookgruppen "Svenskar i Malaga" har mycket information för dig som nyinflyttad och där kan du också få tips om bostad. Det kan du även få i tidningen "Svenska Magasinet" där det finns bostadsannonser och chans att själv annonsera. Det finns gott om lokala bostadssajter som "Idealista" och "Fotocasa" som är på spanska. Där kan du hitta lägenheter från 400-500 euro per månad. I och omkring Malaga finns en stor variation av bostäder som hyrs ut till turister och tillfälliga besökare. Du kan komma överens med hyresvärden om hur länge kontraktet ska gälla. Enligt lag gäller minst sex månader men vanligt för permanent boende är att hyra ett år med ett års förlängning i taget. Du betalar alltid minst en månads deposition som du får tillbaka när kontraktet går ut. Vatten, el och gas betalas oftast separat. Om du vill köpa en bostad finns de flesta svenska mäklarfirmorna etablerade på solkusten.

Att göra i Malaga och på Costa del Sol

Malaga är en hamnstad och även en typisk spansk stad med god mat och livligt folkliv. Läget är idealt då du både har nära till stranden och historiska sevärdheter runt om i Andalusien. På ledig tid kan du strosa runt i staden och är du konstintresserad finns flera museer, exempelvis Museu Picasso, och temporära utställningar och filialer som Centre Pompidou Annex. Närheten till bergen gör att du även kan vandra. Ta gärna en tur upp till Castillo de Gibralfaro för att njuta av utsikten. Svenskar och expats i Malaga Att träffa andra svenskar är relativt lätt då den spanska solkusten är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål och över 30 000 bor där permanent. Facebookgruppen "Svenskar i Malaga" kommer hjälpa dig initialt men du har även nätverket SWEA Marbella, Rotary, Svenska kyrkan och Svenska Skolan i Fuengirola. Det finns även de svenska tidningarna Sydkusten och Svenska Magasinet som båda annonserar ut event och golftävlingar runt om i området. Det finns också flertalet hemsidor som riktar sig till nordbor och expats på solkusten, exempelvis costadelsolinfo.net.

 

Levnadskostnader i Malaga

Mat, dryck, transport och shopping i Malaga är nästan en tredjedel av priset i Sverige. Om du går på en mellan- eller budgetrestaurang i Malaga och beställer en trerättersmeny kostar det cirka 317 kronor (30 euro) jämfört med det dubbla i exempelvis Stockholm. Samma sak gäller för dryck då du kan få en cappuccino för runt 15 kronor i Malaga men för 36 kronor i Stockholm. Även i matbutiken kommer du märka av skillnaden, speciellt på tomater som kostar runt 14 kronor kilot i Malaga jämfört med cirka 32 kronor i Stockholm.

Att lära sig spanska

Spanska är det officiella språket i Malaga och provinsen Andalusien. Då spanska är ett av världens största språk som talas av nästan 500 miljoner människor i Spanien och Sydamerika är det en bra investering att lära sig språket och det finns ett flertal språkskolor där du kan lära dig språket. Du kan förbereda dig med onlinekurser eller podcasts innan avresa. I Malaga finns självklart även ett stort utbud av språkskolor, exempelvis Academia CILE och Cervantes Instituto Picasso för att bara nämna några. Du kan hitta allt från intensivkurser på två veckor till flera månader med studiemedel.

Ankomst till Malaga

Registrering och övrig administration

Som EU-medborgare behöver du inget visum för att jobba i Spanien. Det räcker med ett giltigt pass för att vistas i landet och tillräckligt med medel på kontot för att kunna stanna en längre tid. Ska du bo och jobba i landet krävs dock att du skaffar ett spanskt personnummer som heter NIE för utländska medborgare. Detta kan ansökas om på det lokala poliskontoret. För att kunna jobba behöver du även skaffa ett socialförsäkringsnummer hos Seguridad Social. Framförallt NIE används i vardagen när du behöver identifiera dig.

  • Skaffa ett NIE-nummer

  • Registrera dig hos Seguridad Social
  • Anmäl dig som inflyttad på kommunkontoret (Ayuntamiento)

Öppna ett bankkonto

För att öppna ett bankkonto i Spanien behövs pass eller NIE-nummer, ett arbetskontrakt eller bevis på någon typ av sysselsättning samt en adress. Jämför de olika bankerna innan du bestämmer dig då avgifter i spanska banker är relativt höga och skiljer sig från bank till bank. Det finns onlinebanker som ING men också stora banker som Santander, La Caixa, Banco Popular och BBVA. Du kan jämföra kostnader och tjänster på bankernas hemsidor och även registrera dig. Du kan också besöka ett lokalt bankkontor och göra det där.

Sjukförsäkring i Spanien

Det allmänna sjuksystemet i Spanien är välfungerande och du måste vara inskriven i socialförsäkringssystemet (Seguridad Social) när du har ett jobb i landet. Detta ordnar du genom att online boka tid för ett besök på ditt närmaste CAISS-center. Till besöket ska du ta med dig all nödvändig dokumentation i form av anställningsbevis och NIE. När detta är gjort kan du sedan skriva in dig på närmaste sjukhus eller vårdcentral. Många väljer även en privat sjukförsäkring då det allmänna systemet kan ha långa väntetider. De vanligaste alternativen då är Sanitas och Adeslas.

Skatter och sociala avgifter

Tjänar du över 12 000 euro per år i Spanien måste du deklarera, vilket du gör via Internet eller via blanketter på det lokala skattekontoret Agencia Tributaria. Du behöver inte något specifikt skattenummer utan använder dig av NIE för att deklarera. I deklarationen kan du också se hur mycket skatt som dragits och hur mycket som betalats in till sjukförsäkringssystemet, vilket står i proportion till lönen. Skatteskalan i Spanien är progressiv och du betalar från 20 % upp till 45 % beroende på hur stor inkomst du har.

Främsta anledningarna till att flytta till Malaga

Malaga har Europas kanske bästa klimat med över 300 soltimmar per år och är dessutom en spansk storstad med allt du kan önska dig. Staden är också ett kulturellt och gastronomiskt resmål med flera museer samt bra och billigt uteliv. I Malaga kan du leva gott på din lön och ha en aktiv och social livsstil på stranden eller i naturen. Som svensk finns karriärmöjligheter inom många olika sektorer då det finns väletablerade nätverk och ett svenskt community. Kolla runt på vår sajt för att hitta ett jobb som passar dig! Malaga

Publiceringsdatum 17.06.2019
Dela på:
Hitta jobb snabbt!
Personlig rådgivning
Välkända arbetsgivare

Relaterade artiklar

Rekommenderade jobb

Upptäck dessa länder

Annons