Bo och jobba i Spanien

Sol, strand, fint väder, glada människor, god mat och avkoppling – det är vad många tänker på när Spanien kommer på tal. Med sina historiska palats...

Spanien

Fun Facts om Spanien

Solland

Spanien är soligt! Inte så överraskande kanske att Europas stad med flest soltimmar finns här – Alicante med 349 soltimmar per månad!

Matkultur

Spanien har Europas högsta täthet av restauranger, barer och kaféer - 6 lokaler per 1 000 invånare

Levnadskostnader

Levnadskostnaderna i Spanien är genomsnittligt ca 20% lägre än i Sverige

Sol, strand, fint väder, glada människor, god mat och avkoppling – det är vad många tänker på när Spanien kommer på tal. Med sina historiska palats och vackra sandstränder är Spanien alltid populärt hos turister. Men vad händer om det sydeuropeiska landet inte enbart är en semesterdestination? Vad händer om Spanien blir ditt nya hemland? I denna guide kommer du få en djupare inblick i det vackra landet, från spansk kultur till praktisk information likt hur du hittar en lägenhet och registrerar dig som invånare i Spanien.

Flygfoto över Madrid, Spaniens huvudstad Flygfoto över Madrid, Spaniens huvudstad

Bo i Spanien

Fakta om Spanien

 

  • Klimat: Spanien har flera klimatzoner, men landet har generellt ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Centrala Spanien har ett kontinental-influerat klimat med varma, torra somrar och kalla vintrar. Och i norr råder ett mer atlantiskt klimat där det är mer fuktigt och kallt året om. 
  • Befolkning: Cirka 47,400,000 invånare.
  • Historia: Den iberiska befolkningen var de första som bodde i Spanien. Det är också därifrån som landet fick sitt första namn - Iberia. Det var sedan romarna som började kalla landet för Hispania, och därifrån föddes namnet Spanien. 

 

Visste du att...

 

  • Spanien är Europas näst största land 
  • I Spanien finns 47 (!) av UNESCO:s världsarv 
  • Spanien producerar mest olivolja i världen 
  • Världens äldsta restaurang ligger i Madrid 
  • Varje distrikt i landet har sina egna traditioner och säregenheter, i Katalonien till exempel, finns en festival som kallas Correfocs där folk klär ut sig till djävulen och skickar iväg fyrverkerier. 
  • Det finns fyra inofficiella språk: Katalanska, Aranesiska, Baskiska och Galiciska
  • La Tomatina är en årlig festival i Spanien där de som deltar kastar tomater på varandra 

 

Hitta boende i Spanien

Santanyí, Mallorca Santanyí, Mallorca

En av de främsta prioriteringarna innan du emigrerar till Spanien bör vara att hitta boende. Särskilt om du vill åka till stora städer som Madrid eller Barcelona, där det råder extrem bostadsbrist. De höga hyrorna, som i exempelvis Madrid kan uppgå till betydligt mer än 500 euro för en tvårumslägenhet i utkanten av staden, kan upplevas chockartade. Vill du däremot köpa ett hus kan du se fram emot mycket lägre priser, särskilt i Costa Blanca i sydöstra delen av landet, där bostadsutbudet är mycket stort och priserna lägre. Att söka boende är något du bör göra på plats eftersom spanska hyresvärdar lägger stor vikt vid personliga möten. Många hyresvärdar anses vara både öppna och mycket gästvänliga. För att få en överblick av utbudet är bostadssajterna Fotocasa, Mastermas och Tucasa är bra källor att söka och hitta en lägenhet via.  

Hur du kan spendera din fritid 

I Spanien erbjuds flera olika fritidsaktiviteter, det finns i princip något för alla smaker. Oavsett om du vill njuta av Spaniens spännande nattliv, koppla av på en vacker strand eller ta en sightseeing-tur och beundra historiska byggnader och arkitektoniska landmärken. Ett besök hos Barcelonas Sagrada Familia och Gaudi Museet, Guggenheim-museet i Bilbao eller de vita städerna i Andalusien, är till exempel mer än värt.  Utöver detta har Spanien mycket att erbjuda när det kommer till festivaler, event med live-musik och andra fantastiska evenemang. Håll ett vakande öga på denna lista över de bästa evenemangen i Spanien om du vill se vilka aktuella festivaler som sker härnäst. Dock är de allra flesta festivaler och publika evenmang inställda i år på grund av den rådande Coronapandemin, även om några tros kunna äga rum under 2021. Oavsett kan du fortfarande förbereda dig för en flytt till Spanien och göra en lista över de evenemang du vill ta del av när vi inte längre behöver oroa oss för viruset.   Spanjorerna älskar också sport i de allra flesta former och det finns därmed många utomhusaktiviteter att delta i, till exempel skidåkning eller en tur med en mountainbike i Pyrenéerna eller kitesurfing i Medelhavet. Den viktigaste sporten i Spanien är dock fotboll och folk älskar att både spela själva samt följa matcher på TV eller på arenor runt om i landet. Är du inte en fotbollsfantast erbjuder olika regioner i Spanien en mängd andra sporter, i Baskien kan du till exempel hitta aktiviteter som involverar stor fysisk styrka, som att kasta en stor träpåle. 

Samhälle

Spanjorerna anses allmänt som ett mycket öppet och gästvänligt folk. Nästan ingenting är viktigare än den egna vänkretsen och de sociala kontakterna. Den tid som spenderas i den egna familjekretsen är en väl integrerad del av dagen, och inkluderar besök på barer och diskotek, samt utflykter och att äta och dricka tillsammans. Även som utlänning eller nykomling ingår du vanligtvis i vänskapskretsen. Spanjorerna anses också vara mycket hjälpsamma och kan hjälpa dig övervinna språkliga och/eller byråkratiska barriärer och hinder. Spanjorer från den äldre generationen är ofta vänliga och kosmopolitiska, trots en konservativ uppfostran under Francodiktaturen och bristande kunskaper i engelska. 

Svenskar i Spanien

Montjuïc park, Barcelona Montjuïc park, Barcelona

Spanien är ett populärt land för svenskar att bosätta sig i. Faktum är att det beräknas finnas över 90 000 svenskar bosatta i landet. En del av dem bor och arbetar i storstäderna, men en majoritet finns på solkusten. Där väljer många svenskar att sätta ned sina bopålar för att njuta av klimatet och det spanska köket. Därför finns det goda möjligheter att få kontakt med andra svenskar om du vill fira svenska högtider eller bara få råd och tips om hur du bäst kommer in i det spanska samhället. Vill du komma i kontakt med andra svenskar i Spanien är det enklaste sättet att gå med i en av de många grupper som startats på Facebook. Den övergripande är ”Svenskar i Spanien”  men det finns också svenskgrupper för de större orterna om du vill ha kontakt med någon som bor på samma ort som du. Några andra sidor som du kan besöka för att hitta andra utlänningar som bosatt sig i Spanien är, Internationals, eller Expats in Spain och Moving to Barcelona på Facebook.  Ett annat sätt att träffa andra på är att ta lektioner i det spanska språket, eller att läsa en kurs på spanska. Det finns flera språkskolor i alla städer, till exempel Linguaschools i Barcelona, eller LAE Madrid

Lär dig spanska 

Det företag du kommer jobba på och den roll du kommer ha, avgör om det är nödvändigt för dig att kunna spanska. Även om du kommer klara dig med engelska i vardagen kan det vara trevligt att ha lite språkkunskaper att imponera med, som ett ess i rockärmen. Och att kunna kommunicera med spanjorer på det lokala språket gör vardagen lite lättare och kan vara bra i nödsituationer.  Om du vill lära dig språket finns det flera kurser att ta online, du kan bland annat läsa på om vilka möjligheter som finns här. Ett av de bästa sätten att lära sig ett språk är dock genom att kommunicera med lokalbefolkningen så gott du kan. Spanska är ett internationellt språk och det finns flera fördelar med att kunna det. Börja med dessa fraser: 

  • God morgon – Buenos días
  • Tack – Gracias
  • Hur mår du  – ¿Cómo estás?, ¿Qué tal?

Levnadskostnader i Spanien 

Levnadskostnaderna i Spanien är faktiskt en av de lägsta i Västra Europa, även i de större städerna. Du kan till exempel köpa en importerad öl för 3 euro och en cappuccino är 1,80 euros. Och när du har hittat restauranger som inte är turistfällor, betalar du 40-50 euro för en måltid för två med vin eller öl inkluderat. Andra fritidsaktiviteter som att gå på bio är betydligt billigare jämfört med Sverige, en biljett kostar endast 9-10 euro. 

  Madrid Stockholm
Livsmedel    
1 kg apelsiner 16 kr 20 kr
1 kg potatis 12,50 kr 35 kr
12 ägg 20 kr 26 kr
Restaurag/café    
Öl (0,5 l) 30 kr 60 kr
Måltid för 2 på restaurang 490 kr 500 kr
Cappuccino  19 kr 36 kr
Nöje och hälsa     
Medlemskap på gym  380 kr/månaden 490 kr/månaden
Biobiljett  90 kr 260 kr
Kollektivtrafik     
Enkelbiljett för buss 15 kr 20-30 kr
Taxi (normal taxa) 55 kr 200-300 kr
Genomsnittslön  16 000 kr 25 000 kr

Den genomsnittliga lönen i Spanien är runt 1 440 - 1 590 euro i månaden men som svensk kan du ofta förvänta dig en högre lön.   

Kollektivtrafik 

När det kommer till kollektivtrafiken i Spanien finns det flera alternativ; från moderna tunnelbanor till höghastighetståg mellan städerna.  Det snabbaste sättet att resa i de större städerna är via metron (tunnelbanesystemet) men du kan också välja buss eller spårvagn. Detta är de billigaste och vanligaste transportsystemen i Spanien, både inom och mellan städer. Biljettpriset för en enkelresa varierar beroende på var du bor, men kostar vanligtvis mellan 1-2 euro.  Utöver dessa alternativ kan du också resa med tåg, Spanien har nämligen Europas mest omfattande järnvägsnät för höghastighetståg. En resa mellan Barcelona och Madrid tar mindre än 3 timmar, samma sträcka i bil eller med buss tar jämförelsevis närmare 8 timmar.   


Jobba i Spanien 

Göra karriär i Spanien

Romersk akvedukt, Segovia Romersk akvedukt, Segovia

I Spanien, liksom i många andra europeiska länder, finns det brist på kvalificerad arbetskraft. Det beror delvis på svagheterna i det spanska utbildningssystemet, vilket ofta leder till dåliga språkkunskaper i främmande språk. Dessutom är majoriteten av alla spanska företag aktiva inom tjänstesektorn, som trots alla kriser försöker att etablera sig internationellt.

1.Specialist inom tjänstesektorn

Därför är det naturligtvis en fördel att vara högkvalificerad specialist inom denna sektor. Enbart kunskap räcker dock inte, eftersom företag som arbetar internationellt med handel och tjänster kräver mycket goda kunskaper i främmande språk. Företag som arbetar med internationellt utbyte inkluderar internationella advokatbyråer, liksom andra företag specialiserade inom juridiska områden, exempelvis skattetjänster. I dessa tider med ökande globalisering råder det naturligt nog stor efterfrågan på finansanalytiker med god kunskap om den internationella valutamarknaden. Många internationella företag är i allmänhet öppna för att anställa personer från andra länder. Arbetsmarknaden för svenska arbetstagare inom turistsektorn är särskilt lovande, eftersom en stor andel turister i Spanien kommer från de nordiska länderna.

2.Livsmedelsindustri och jordbruk

Det spanska jordbruket har extrem arbetskraftsbrist. Följaktligen är yrken som jordbruksmaskintekniker, växtskyddsmän och andra kvalificerade yrkeskategorier inom jordbruk efterfrågade (till exempel skördearbetare). Inom livsmedelsindustrin finns det en särskilt stor efterfrågan av personal inom frukt och grönt.

3.Vetenskapliga/tekniska sektorn

I synnerhet eftersträvas tekniskt kunniga IT-proffs (IT-experter, programmerare, telekom-arbetare, grafiska designers, controllers etc.) inom denna breda sektor. Denna innefattar även tjänster inom miljöskydd och återvinning, samt inom marknadsföring och forskning.

4.Hantverk och egenföretagande

Även de som är begåvade med ett hantverkskunnande och har en fullgjord yrkesutbildning kan snabbt hitta det de söker i Spanien, eftersom det finns relativt få hinder för egenföretagande i Spanien. Personer som vill bli egenföretagare i ett annat yrke har även de en god chans, då hela 8 % av de spanska företagen är småföretag.

Skriv en jobbansökan

För att kunna söka ett jobb i Spanien måste du ha översatt ditt CV till engelska eller spanska. Detta gäller även om du söker ett jobb på ett företag där du kommer prata svenska, då de som kommer läsa din ansökan kan vara internationella. Det är extra viktigt att ditt CV och personliga brev är felfria och att du har alla viktiga aspekter med, som dina styrkor och alla språk du talar. 

Arbetsmiljö och arbetskultur 

Spanjorer är kända för att vara vänliga och detta återspeglas även på arbetsplatsen, utan att det tummar på företagets professionalism. Som utlänning uppskattas det mycket om du visar respekt för spanska seder och vanor. Till exempel används den välkända siesta, under vilken företag är stängda i ungefär två timmar under arbetsdagen, fortfarande av vissa företag. När det gäller arbetskulturen i Spanien väljer många att ha möten under lunch eller middag så att de kan göra affärer i en mer informell miljö. Dessa möten kan sedan pågå i några timmar.  Eftersom du förmodligen kommer att arbeta i en internationell arbetsmiljö kommer det inte att finnas en strikt klädkod utan du kan klä dig mer avslappnat - så länge du inte kommer i kläder som är mer lämpliga för en dag på stranden eller en grillfest med vänner.

Anställningsvillkor

Om du är heltidsanställd i Spanien jobbar du max 40 timmar i veckan, och om du inte har något särskilt avtal jobbar du inte mer än 9 timmar per dag. Som utländsk i Spanien kommer du tjäna inom den genomsnittliga lönen 1 400 euro, vilket är en bra gedigen lön som du kan leva på.  Utöver 14 nationella helgdagar som faller på högtider som påsk och jul, kan du ta ut 22 lediga dagar om året. Vill du säga upp dig är den minsta giltiga uppsägningstiden enligt lag 15 dagar. Detta kan dock skilja sig beroende på vilken sektor du jobbar inom, så kolla innan vad som står i ditt kontrakt. 

Möjligheter att nätverka i Spanien 

Att nätverka och bygga ett kontaktnät kan vara en värdefull resurs som kan förbättra ditt sociala liv på många sätt. Det finns många internationella samhällen och nätverk i de största städerna i Spanien och det bästa sättet att närma sig dem är via internet. Som tidigare nämnts har Facebook flera olika grupper för svenskar och andra utlänningar i Spanien. Ett annat användbart verktyg är Meetup, en webbsida där du kan delta i aktiviteter som du tycker är intressanta samtidigt som du får nya vänner.  Dessutom organiseras flera internationella nätverks- och affärsevenemang i Spanien, och många av dessa evenemang kan du hitta på eventbrite. Tänk på att många av dessa händelser dock har avbrutits eller skjutits upp på grund av den nuvarande Corona-situationen, även om vissa av dem är tillgängliga virtuellt.  


 

Anlända i Spanien 

Plaza España, Sevilla Plaza España, Sevilla

Eftersom Spanien är en del av EU kommer du som EU- eller EES-medborgare som vill flytta dit inte att stöta på några problem. Du behöver alltså inte ansöka om ett visum eller arbetstillstånd, men om du vill stanna i landet i mer än tre månader måste du registrera dig själv i landets socialförsäkringssystem (och få ett social security number), i befolkningsregistret (Padrón) och ansöka om skattenummer (NIE).  

  • Med ett social security number får du tillgång till socialförsäkringstjänster och vård i Spanien. Ditt social security number har en kostnad men denna betalas vanligtvis av din arbetsgivare och dras automatiskt från din lön varje månad. När du väl har gått in i systemet kommer numret att vara detsamma för livet. För att få ett social security number måste du ladda ner och fylla i ett TA-1-formulär och gå till din lokala "Tesorería de la Seguridad Social" (Socialförsäkringskassa).

 

  • NIE-nummer (skattenummer) är något alla utlänningar som ska betala skatt lagligt i Spanien behöver. NIE fungerar som ett skatte- och identifieringsnummer och är nödvändigt för alla finansiella transaktioner som involverar det spanska skattekontoret. NIE-ansökningar ska lämnas in till relevant spansk nationell polisstation.

 

  • Registrering i "El Padrón" är i huvudsak Spaniens befolkningsregister. Eftersom registreringen görs på rådhuset är vårt råd att fråga där vilka dokument du behöver, det kan nämligen variera beroende på vilken stad du bor i. Den största fördelen med att vara inskriven hos El Padrón är att du officiellt räknas som en invånare i Spanien.

Uppehållstillstånd i Spanien

Lagen om fri rörlighet för unionsmedborgare (rörlighetsdirektivet 2004/38/EG), som trädde i kraft den 1 januari 2005, tillåter EU-medborgare att bo och arbeta i Spanien. Som icke-arbetande europeisk medborgare måste du visa att du har tillräckliga resurser för att kunna försörja dig samt adekvat sjukförsäkring. Detsamma gäller för dina familjemedlemmar. För vistelser på mer tre månader krävs att du registrerar dig.

Öppna ett bankkonto

Tack vare EU-regler är det enkelt och smidigt att som svensk öppna ett bankkonto i Spanien. För att öppna ett konto måste du gå till banken personligen och ta med följande dokument:

  • Pass och ditt NIE-nummer
  • Kontoutdrag med din gamla adress
  • Ett dokument som bevisar din adress i Spanien, till exempel en elräkning som är mindre än tre månader gammal
  • Anställningsbevis, till exempel ett anställningsavtal, studentkort etc.

Några alternativ när det gäller banker i Spanien är Banco Santander, CaixaBank, Banco de Sabadell, Bankia och Bankinter. Du kan också öppna ett bankkonto online, men det kan vara lättare att besöka din valda bank personligen för att undvika missförstånd.

Sjukvårdsförsäkring

City of Arts and Sciences, València City of Arts and Sciences, València

Som EU-medlem har du rätt att få samma typ av vård som en spansk medborgare, oavsett var du är född. Och så snart du har fixat ditt personnummer och skattenummer och är officiellt registrerad i Spanien, kan du också få hjälp från det offentliga sjukvårdssystemet. Du registreras i sjukvårdssystemet när du får ditt social security number. Det är dock viktigt att ansöka om ett hälsokort (hos samma socialförsäkringskassa där du får ditt social security number) så att du kan identifiera dig på sjukhus och vårdcentraler. Spanien är känt för att ha ett av de bästa sjukvårdssystemen i världen. Det offentliga systemet, ett system för skattebetalare, erbjuder gratis grundläggande hälso- och sjukvård till dem som bidrar till det spanska socialförsäkringssystemet, men det finns också möjlighet att välja privata försäkringsalternativ om du vill utöka din täckning.

Skatter och sociala avgifter

De spanska skattesatserna för inkomst varierar från 19 % till 45 %, beroende på din lön. Inkomstskatt betalas av arbetsgivaren, men om du är egenföretagare måste du själv rapportera till det regionala skattekontoret. Om du tjänar mindre än 8 000 euro per år behöver du inte betala någon skatt.  Utöver skatt betalar du mellan 1,7 % och 4,7 % i sociala avgifter.

Utbildningssystemet

Det spanska utbildningssystemet innebär obligatorisk skolgång upp till 16 års ålder. Skolgången är uppdelad i tre delar: "Educación primaria" (motsvarande låg- och mellanstadiet) som omfattar sex år, "Educación Secundaria Obligatoria" (ESO, motsvarande högstadiet), samt en högre tvåårig utbildning för att erhålla "Bachillerato" (en gymnasieexamen). Det går också att söka en yrkesutbildning ("Ciclo formativo") efter det att man slutfört ESO (högstadiet). På högskolenivå har de flesta spanska universiteten nu antagit bachelor-/mastersystemet. Bolognareformen är emellertid ännu inte helt genomförd, och vissa universitet använder sig fortfarande av det fyraåriga "Grado-" och "Postgrado"-systemet, vilket innehåller ett enda examensprogram. På spanska universitet måste man vanligtvis betala en studieavgift på cirka 800 till 1 000 euro per termin. Privata universitet kan ta ut betydligt högre avgifter.  

De främsta anledningarna till att flytta till Spanien

Att bo och arbeta i Spanien kommer att vara en värdefull upplevelse som kan leda till att du utvecklas både personligt och karriärmässigt, samtidigt som du njuter av det spanska vädret, kulturen och utsökt mat. Spanien har mycket att erbjuda: från historiska platser och byggnader till avkopplande dagar på stranden med din favoritdrink. Ur ett jobbperspektiv finns det också flera chanser att hitta arbete hos internationella företag, och här kan dina kunskaper i svenska vara en stor fördel, särskilt inom turistsektorn. Internationella företag baserade i Spanien letar alltid efter talanger från utlandet, och det finns också ofta möjligheter att bli befordrad i framtiden. För att summera kommer en utlandsvistelse i Spanien definitivt att bli en oförglömlig upplevelse! Låt inte möjligheten passera dig - ansök om ett jobb i Spanien hos Workwide idag!  

Hitta din lägenhet i Spanien

Cookies

Workwide använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Genom att fortsätt använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.