Bo och jobba i Kina
Bo och jobba i Kina Att bo och jobba utomlands någon gång i sitt liv är som bekant en upplevelse som vi rekommenderar alla och...
Bo och jobba i Kina
Att bo och jobba utomlands någon gång i sitt liv är som bekant en upplevelse som vi rekommenderar alla och är bevisat fördelaktigt att ha på sitt CV. När det kommer till att bo, studera och arbeta inom Europa är det inte särskilt krångligt med migrations- och skatteregler, men ska du bege dig längre ut i världen än så är det bra att ha koll på vad som gäller med arbetstillstånd, visum m.m. Kina är ett land vars inflytande på den internationella marknaden växer sig allt större. Idag finns det därför fler möjligheter än någonsin att som utländsk få ett jobb där. Veckans artikel har därför fokus på hur det är att bo och jobba i det stora landet i öst.
Svenska jobb och företag i Kina
Kina är ett stort centrum för produktion i världen, vilket gör att det finns många jobb inom en rad olika områden där. De flesta jobben kräver att du kan tala och skriva god engelska. Idag är det enklare än för bara några år sedan att som västerlänning få ett jobb i Kina, utan att kunna prata kinesiska eller mandarin. Ett alternativ som en hel del väljer är till exempel att arbeta som engelsklärare i landet. Inom detta område eftersöks det ofta många nya lärare bland annat Teach in China, the cultural exchange project här på Workwide.se. Många av de övriga internationella jobb som finns i landet ingår i områden som försäljning, teknologi, datakommunikation och hotellverksamhet med mera. Det finns ett antal svenska företag som är etablerade i Kina. Några av dessa är H&M, Ericsson, Scania, SKF, Swedbank, Tetra Pak och Vattenfall. Att få in foten, utan att ha blivit utsänd från ett företag från Sverige, är inte alltid det lättaste, men genom att nätverka och skapa kontakter i landet kan det helt klart gå vägen. Vi rekommenderar att du börjar leta på LinkedIn om det är jobb av den mer professionella karaktären du är ute efter.
Regler för arbetstillstånd
Det första du bör tänka på om du söker och får ett jobb i Kina är att du bör ha ett arbetsvisum. Som utländsk medborgare får man oftast en av följande anställningar: lokalanställd eller utsänd/expatriate. Om du inte har ett arbetsvisum bryter du mot kinesisk lag och riskerar böter och deportation. Trots det är det en stor del av landets västerländska immigranter där och arbetar på turistvisum. Workwide AB rekommenderar att du gör efterforskningar innan du åker ned utan visum. Det är en möjlighet som många tar men som kommer med en del risker. Förutom detta måste du vara minst 18 år gammal för att få jobba i Kina, "vara vid god hälsa", ostraffad och ha giltiga pass- och id-handlingar.
Utbildning innan och under din Kina-vistelse
Vilket sorts arbete du söker dig till i Kina beror givetvis på vilken utbildning och tidigare arbetserfarenheter du har i Sverige. Att ha studerat engelska och/eller kinesiska och mandarin är dock alltid till din fördel. Du kan även välja att spetsa dina språkkunskaper på plats i Kina. Pekings universitet Beijing Language and Culture University är ett bra alternativ för dig som vill studera mandarin. Om du väljer att studera i en mindre stad i landet kan det vara bra att ta reda på vilken dialekt av mandarin som du får lära dig där. Dialekterna kan nämligen skilja sig så mycket från varandra att det känns som två olika språk. Flera kinesiska universitet tar emot utländska studenter, och du kan enklast besöka deras respektive hemsidor för att få mer information om hur du går tillväga för att skicka iväg en ansökan till dem.
Språk och handelsrelationer
Handelsrelationen mellan Europa (EU) och Kina är god. Efter USA är Kina EU:s största handelspartner, vilket gör att möjligheterna goda till att få ett jobb där inom ett område som du har studerat. Kina och det engelska språket har inte alltid gått hand i hand. I och med att Kinas roll i den internationella handeln blir allt större höjs också kraven på att lära sig internationell kommunikation (engelska) i de kinesiska skolorna. Idag kan många i landet engelska, men trots det är det långt ifrån på samma nivå som hos många svenskar. Det kan vara bra att veta att språket kan bli något av en barriär när du först flyttar till Kina – såvida du inte pratar kinesiska.
Skaffa sig bostad i Kina
Med ett jobb i Kina behöver man såklart också ett boende. Det finns lite olika sätt att söka boende i landet, och hur processen ser ut kan även skilja sig mellan exempelvis större och mindre städer. Överlag kan du söka lägenhet på två olika sätt; antingen genom en agent eller också genom annonser på internet. Precis som i Sverige skiftar kostnaderna för ett boende rejält, och du kan välja mellan möblerade lägenheter eller icke-möblerade lägenheter. Det kan vara knepigt att veta vilken standard lägenheten har. Många gånger hittar du lägenheter med hög standard i samma områden som lägenheter med låg standard, vilket gör att det alltid är viktigt att undersöka och ta en titt på lägenheten själv innan du bestämmer dig. När du har hittat en lägenhet som passar dig ska du först och främst anmäla dig hos närmaste polisstation. Detta ska ske inom 24 timmar från och med det att du har flyttat in i lägenheten. Om du inte gör det kan du råka ut för dyra böter. Du bör också vara beredd på att få betala en klumpsumma (deposition) i samband med att du flyttar in – och oftast i kontanter.
Annat som är bra att veta om att vara svensk i Kina
Funderar du på hur det är att leva som svensk i Kina? Kina skiljer sig från Sverige i många avseenden. Idag kan många både prata och skriva engelska i landet, men det är långt ifrån en självklarhet, vilket kan göra det lite svårt att kommunicera till en början. Se till att träna upp dig på kinesiska och mandarin, och var beredd på att få översätta vissa saker till kinesiska. Det kan vara bra att känna till att straffsatserna i landet är hårdare än i Sverige, så se alltid till att du följer landets lagar och regler. Kina erkänner till exempel inte dubbla medborgarskap. Om du har blivit kinesisk medborgare med ett kinesiskt pass och sedan bytt tillbaka till ett svenskt medborgarskap måste du därför skaffa dig ett nytt svenskt pass om du vill återvända till Kina. Detta ska kunna visas upp tillsammans med en kinesisk visering. Det kan till en början kännas lite svårt att lämna sitt hemland för ett annat land. Första tiden kan du känna dig ensam och malplacerad, och då kan det kännas skönt att ha någon att prata med.
Föreningen Svenskar i Världen kan vara bra att kolla upp och ta kontakt med, liksom andra grupper och nätverk på internet. Det kan skapa en trygghet och du kan få råd av expats som har levt ett tag i landet. Två populära och relevanta facebookgrupper är Svenska klubben i Shanghai och Svensk-Kinesiska föreningen.