Att bo och jobba i Belgien
Belgien är känt för sin utsökta choklad, sina vackra och charmiga städer och för att vara hem till EU-parlamentet. Med sitt centrala läge mitt i Europa...
Belgien är känt för sin utsökta choklad, sina vackra och charmiga städer och för att vara hem till EU-parlamentet. Med sitt centrala läge mitt i Europa har du första parkett till härliga weekendresor på helgerna. Här finns det gott om jobbmöjligheter för dig som är svensktalande både i Bryssel och lite mindre städer. Detta både inom outsourcing och andra serviceyrken, framförallt om du även talar franska eller holländska.
Ankomst i Belgien
Registrering, boendetillstånd och viktiga ID-nummer
Då Belgien är medlem i EU har du som svensk medborgare rätt att både bosätta dig och arbeta i landet. Flyttar du utan att först ha jobb måste du vid ankomst registrera dig som arbetssökande hos din lokala arbetsförmedling. Detta kallas för "Annexe 19" och måste införskaffas inom 10 dagar. Det andra alternativet är att söka jobb innan du flyttar ner. En fördel med att söka jobb hemifrån är att du oftast hamnar hos multiinternationella företag som har anställda från hela världen. Det betyder att de oftast hjälper till att fixa alla papper och ID-nummer som behövs för att du ska kunna jobba i landet. De bokar in dig för att fixa skattenummer och ger dig även tid för att kunna gå och öppna bankkonto. Alla som jobbar i Belgien måste ha ett skattenummer, vilket kallas Nationellt nummer (NN). Detta nummer fungerar både som skattenummer och för social säkerhet. Om du arbetar på ett företag inom outsourcing får du oftast avsatt tid för att gå och fixa detta. Du går då till ditt lokala kommunhus då det är de som är ansvariga för att registrera nya invånare.
Öppna bankkonto
När du får ett nytt jobb måste du även öppna ett nytt bankkonto i en belgisk bank. Vissa arbetsställen kan sätta in lönen på ditt utländska konto men det underlättar om du har ett belgiskt konto. Det enklaste är om du vänder dig till någon av de största belgiska bankerna som BNP Paribas Fortis, ING Belgium och KBC, vilka alla även har internetbank. För att öppna ett bankkonto i Belgien börjar du med att boka ett möte med den bank du väljer. Normalt måste du ta med dig en kopia på ditt NN-nummer, ditt pass och ett bevis på adress. Det kan till exempel vara en elräkning eller en kopia på ditt kontrakt. När du öppnat ett konto får du sedan ditt kort och PIN-kod skickat till dig.
Hälsoförsäkring
En av de viktigaste punkterna när du flyttar till Belgien är att skaffa en hälsoförsäkring, vilken kallas för mutuelle i landet. Detta behöver du för att kunna ta del av det sociala skyddsnätet som sjukvård och tandvård. Du som arbetar i Belgien betalar 13 % i skatt som går direkt till din sociala försäkring. Det kan du även se på din lönespecifikation varje månad. Om du blir sjuk under din vistelse i landet får du tillbaka en viss del av din sjukhuskostnad med en hälsoförsäkring, det kan till exempel vara 75 % av din läkarkostnad. Vill du ta steget längre kan du ta en privat sjukhusförsäkring som täcker 100 % av dina kostnader. Det finns flera olika försäkringsbolag i Belgien som till exempel Aetna International, Allianz Care och Partena.
Skatt/lön
Skatten i Belgien är inkomstbaserad och du kan använda dig av en kalkylator på nätet för att se ungefär hur mycket du kommer få ut efter skatt. Den individuella skatten ligger mellan 25 % och 50 %. Dessutom går en del av din skatt till National Office of Social Security och bidrar till saker som pension och barnbidrag, samt stöd om du skulle bli arbetslös.
- Om du tjänar 12 990–22 290 euro betalar du 40 % i skatt
- Om du tjänar 22 290–39 660 euro betalar du 45 % i skatt
Jobba i Belgien
Jobbmarknaden
I Belgien finns det tre officiella språk: franska, holländska och tyska. Chanserna för att få ett jobb ökar därför om du behärskar ett av dessa tre språk. Det går även att söka sig till så kallade BPO (Business Process Outsourcing) eller SSC (Shared Service Centers) där det arbetar folk från hela världen. Dessa söker ofta efter personer som har svenska som modersmål, samt behärskar engelska i tal och skrift. De vanligaste jobben inom outsourcing är kundtjänstrelaterade jobb eller säljjobb. Några exempel på sådana företag i Belgien är CALL-IT, in2com och salesUp. Här på Workwide läggs det upp jobb som är tillgängliga och du kan enkelt söka jobb innan du ens reser till landet. Du skickar alltid ditt CV på engelska och har oftast intervjun på telefon eller via ett videosamtal med Skype. Den stora fördelen med denna typ av jobb är att du sällan behöver någon tidigare erfarenhet för att ha chans till anställning. Det viktigaste är att du har intresse av att flytta utomlands, att du är villig att lära och bra med människor. Oftast finns det också väldigt stora chanser att bli promotad inom samma företag om du har intresse av detta. Givetvis kan du även söka andra jobb inom till exempel servicesektorn, så som restaurang eller i butik. Dock krävs det oftast att du kan något av de tre officiella språken som talas. Men det finns även jobb där det räcker med engelska. Vad som krävs beror oftast på i vilken stad du söker jobb. I ett område med många turister kan du komma lång med engelskan.
Anställningslagar
Normalt när du får ett jobb i Belgien har du en prövoperiod som kan vara allt mellan två veckor upp till sex månader. För mer avancerade jobb kan den vara så länge som 12 månader. Under den här tiden har din anställningsgivare rätt att ge dig sparken med omedelbar verkan. Arbetar du på ett outsourcing-företag kan du räkna med sex månader som provanställning. En normal arbetsvecka i Belgien ligger på 38 timmar men kan också vara mer, speciellt på internationella företag. För att ha rätt till semester måste du först ha arbetat ett år och då tjänat in dina semesterdagar, sedan har du rätt till 20 dagar, plus de röda helgdagarna. Minimilönen i landet ligger på 1 593,81 euro, dock tjänar du oftast mer än så.
Uppsägning
- Uppsägningstiden varierar beroende på din erfarenhet
- Normalt 4 veckor för uppsägning från både dig och arbetsgivaren
Jobbansökningar
Första steget är oftast att du skickar ditt CV på engelska till den arbetsgivare som annonserar om tjänsten. Har du rätt kvalifikationer blir du sedan inkallad på en intervju. Något som kan vara bra att ta med sig som svensk är att belgare är väldigt ärliga, raka och rättfram. Var inte rädd för att ta plats och framhäva dig själv när du har din intervju.
Leva i Belgien
Boende
Hur pass lätt det är att hitta boende i Belgien beror till stor del på var du bor. I större städer som Bryssel och Antwerpen kan det vara svårt att få tag på en egen lägenhet i början och du får vara inställd på att dela med flera andra. Du kan börja med att höra efter på jobbet om de känner till några lediga rum. Om du får jobb på ett callcenter som specifikt söker efter svenskar brukar de oftast erbjuda ett så kallad "relocation package" där de står för flygbiljett och en till två veckors boende. Det ger dig lite tid att känna in staden och leta efter något mer permanent boende. Kolla gärna i tidningar eller i grupper på sociala medier som specifikt handlar om boende i Belgien. För att få hyra en bostad i Belgien kräver många hyresvärdar att du kan visa upp bevis på inkomst och att du har ett NN-nummer. Var beredd på att du kommer få betala deposition på en eller flera månadshyror i samband med att du flyttar in. Denna får du sedan tillbaka när du flyttar ut under förutsättning att bostaden är i samma skick. Även om hyrorna är billigare än i Sverige kan de ändå bli ganska dyra beroende på var du bor. Räkna med att få betala runt 600–700 euro för en modern tvåa. Grundregeln är som alltid att ju centralare du vill bo desto mer går priserna upp, speciellt i de större städerna. Ett tips är att bo lite utanför stan och pendla då kommer du billigare undan totalt.
Levnadskostnader
Levnadskostnaden i Belgien är generellt sätt lite lägre än i Sverige, enligt Numbeo.com är till exempel hyror 16 % lägre i Bryssel än i Stockholm. Även att handla i butiker är runt 2 % lägre i Belgien än Sverige. Det som Belgien ligger lite högre på är att gå ut och äta på restaurang. Det kan dock variera beroende på om du bor i Bryssel eller en mindre stad.
Trafik i Belgien
I Belgien kör du precis som i Sverige på höger sida av vägen. Du behöver normalt sett inte ta ett belgiskt körkort utan kan köra med ditt svenska. Har du en egen bil som du vill ta med från Sverige måste du först genomgå ett antal steg. Det första är att deklarera bilen genom att gå till valfritt tullkontor och berätta att du tänker ta in den. Nästa steg är att få bilen besiktigad i Belgien och se till så att den är körduglig enligt landets regler. Du måste även få ett klistermärke "705" och ett grått kort som bevisar detta. Nästa steg är att ta ut en försäkring med samma regler som om du skulle köpa en bil i Belgien. Det sista steget är sedan att registrera bilen hos något som kallas DIV-kontoret.
Svenskar i Belgien
Som nyinflyttad i ett land kan det vara skönt att träffa andra svenskar i samma situation. Om du arbetar på ett callcenter kommer du förmodligen lära känna flera svenskar och Skandinaver genom jobbet. Ett annat bra tips är att kolla olika Facebookgrupper som "svenskar i Belgien" och "svenskar i Bryssel". Den svenska kyrkan i Bryssel är också en naturlig mötesplats för alla svenskar.