Portugal

Bo och jobba i Portugal

Portugal är ett populärt land bland svenskar sedan länge. Här finns det mesta som går att önska sig när det kommer till klimat, natur samt en mat- och dryckeskultur med en avslappnad livsstil som lockar både turister och expats till landet. Som svensk går det att hitta jobb som passar din kompetensnivå och som låter dig leva i Portugal på heltid. Även om den portugisiska arbetsmarknaden har varit skakig under de senaste åren håller den på att repa sig och öppnar möjligheter också för internationella arbetare. Med en bra utbildning eller några års arbetserfarenhet finns det goda chanser till jobb i soliga Portugal.

Svenska jobb och företag

PortugalDet finns flera svenska företag som har valt att förlägga delar av sin verksamhet i Portugal och på så sätt frigjort arbetstillfällen för svenskspråkig personal. Många av dem handlar om arbeten i så kallade kundtjänstcenter eller BPOs (Business Process Outsourcing) där du får arbeta med att ta emot eller ringa samtal till svenska kunder. I vissa fall handlar det också om att besvara e-post och sköta administrativa uppgifter. Eftersom det är kunskaper i det svenska språket som specifikt efterfrågas i denna bransch har svenskar normalt sett en mycket god chans att få anställning med ett bra och relevant CV. Dessutom kan arbete i Portugal vara en fin fjäder i hatten för en fortsatt karriär i branschen. Inom de internationella BPO-företagen finns ofta en kultur av att befordra och rekrytera internt vilket betyder att möjligheterna för att klättra inom bolaget är mycket goda. En annan bransch som passar internationell arbetskraft i Portugal är turistnäringen. Portugal tar emot miljoner turister varje år och många av dem reser från Sverige. Detta gör att hotell och restauranger gärna anställer personal med kunskaper i svenska. Om du dessutom kan kombinera det med goda kunskaper i engelska är dina chanser till jobb goda. Det kan också finnas jobb som dykinstruktör eller underhållare där portugisiska inte är nödvändigt att kunna. Vissa av företagen har svenska ägare medan andra är portugisiska vilket gör att det lönar sig att koll på både Workwide.se och utländska jobbsajter för att hitta rätt roll. Vår ambition för framtiden såklart  att Workwide.se är den enda jobbsajten du behöver hålla koll på för svenska jobb utomlands. Utöver det nämnda så finns det ofta plats för ingenjörer och mekaniker på portugisiska arbetsplatser. I många fall gäller det företag som har viktiga handelsrelationer med Sverige och därmed har många svenska kunder. Då gäller det att hitta någon med både teknisk kompetens liksom goda kunskaper i svenska för att fylla ett allt större behov på arbetsmarknaden. Om det stämmer in på din profil bör du ha mycket goda möjligheter till jobb i Portugal.

Arbetstillstånd

Portugal är ett medlemsland i EU, vilket gör att svenska medborgare kan åka hit utan att behöva ansöka om visum. Det räcker med ett pass för att du ska få bo i landet i upp till tre månader. Om du planerar att stanna längre än så, exempelvis för att arbeta, krävs ett registreringsbevis. Det räcker med att du går till ett regionalt kontor och fylla i rätt formulär för att beviset ska bli ditt, och det ger dig rätten att stanna i Portugal och arbeta så länge du vill.

Utbildning

Att studera i Portugal är ett populärt alternativ för människor på alla olika akademiska nivåer. Om du vill plugga på universitetsnivå i Portugal har du flera olika alternativ att välja på. Det är framförallt i de större städerna som Lissabon och Porto som de högst rankade universiteten finns. Några exempel är University of Porto och University of Lissabon som båda håller hög internationell klass och som erbjuder program på både kandidat- och mastersnivå. Vissa program ges på engelska och kräver inga andra förkunskaper, men om du klarar av att studera även på portugisiska breddas dina utbildningsmöjligheter betänkligt. För att studera vid ett portugisiskt universitet kan du göra din ansökan direkt till deras administrativa avdelning och få dina meriter prövade. Om du vill förbättra din portugisiska kan du välja att plugga språk på en språkskola. Här finns det några olika tillvägagångssätt. Du kan antingen välja att åka på en språkresa genom en arrangör i Sverige. Då får du allt det praktiska arrangerat i form av boende, resa och till och med måltider. Ett annat alternativ är att du själv väljer språkskola på plats i Portugal. Då behöver du ordna det mesta av logistiken på egen hand, men i gengäld blir priset ofta betydligt billigare. Dessutom har du större flexibilitet att skräddarsy studierna efter ditt eget schema.

Språk och affärsrelationer

Portugisiskan är Portugals officiella språk och det är det som talas av gemene man. Om du befinner dig i en turisttät ort eller i en storstad som Lissabon brukar engelskan gå bra att använda, men det är ett stort plus att kunna portugisiska om du vill komma in på arbetsmarknaden. I Portugal finns det också franska influenser vilket gör att det kan vara ett gångbart sätt att kommunicera på. Även spanskan kan vara ett användbart verktyg eftersom den har vissa likheter med portugisiskan.

Boende och samhälle

Eftersom Portugal får stora delar av sina inkomster från turister är bostadsmarknaden säsongsbetonad. Det betyder att priserna kan variera kraftigt beroende på när du väljer att hyra en bostad. Om du planerar att stanna långsiktigt gör du bäst i att skriva ett kontrakt som sträcker sig över minst ett år. På så sätt vet du att hyran inte kommer att höjas under sommaren när det blir tuffare konkurrens om lägenheterna. Normalt går det dock att hyra lägenheter till rimliga priser var du än befinner dig i Portugal. Det finns både mäklarfirmor och privata alternativ där du kan få hjälp med att hitta boende. Även faktorer som närheten till havet och standarden på lägenheten avgör förstås vilket slutgiltigt pris du får betala.

Svenskar i Portugal

Portugal är kanske inte lika populärt som grannlandet Spanien sett till antalet svenska emigranter, men det hindrar inte de som har flyttat hit att skapa en genuint svensk stämning ändå. Här finns det ett flertal svenska organisationer som arrangerar alltifrån utflykter till IKEA för att äta svenska köttbullar till filmvisningar av svenska klassiker. De kan också besvara praktiska frågor som du kan få i samband med din flytt. I Portugal finns det även en svensk handelskammare som listar företag och jobbmöjligheter med svenskanknytning i landet. Portugal

Lediga jobb en Portugal

Vi har 0 st