Nederländerna

Bo och jobba i Nederländerna

Det har sedan länge varit känt att "Oranje" har mycket mer att erbjuda än väderkvarnar, ost och tulpaner. Nederländerna är ett attraktivt mål för många expats.

Ankomsten till Nederländerna

Eftersom Nederländerna är ett EU-land är det enkelt för EU-medborgare att bosätta sig i landet, och de behöver inte vare sig ett uppehålls- eller arbetstillstånd. Registreringsplikt Nederländerna I Nederländerna finns en officiell folkbokföring. Om du vill stanna i landet i mer än 4 månader måste du registrera dig hos din kommuns folkbokföringskontor (Basisadministratie Persoonsgegevens - GBA). Om du senare flyttar inom landet måste du göra en adressändring. För att registrera dig behöver du en giltig legitimation (ID-kort eller pass) och ett adressbevis, till exempel i form av ett hyresavtal eller ett intyg från din hyresvärd. Du kan också behöva skicka in ett födelseintyg eller ett äktenskapsintyg. Registreringen måste göras inom fem dagar. Om du tillbringar de första dagarna efter ankomsten på ett hotell, och därmed inte har någon permanent bostad, ska du registrera dig så snart du har fått ditt hyresavtal. Viktiga identifieringsnummer När du registrerar dig på registreringsbyrån får du ditt "personnummer" (BSN). Du kommer att behöva uppge detta vid kontakt med vissa myndigheter, när du börjar ett jobb eller hos försäkringsbolaget. Dessutom kan du även ansöka om DigiD, ett digitalt identifieringsnummer. På så vis kan du exempelvis skicka in din självdeklaration online. Bankkonto Valutan i Nederländerna är Euro. För att undvika dyra växlingsavgifter bör du därför öppna ett nederländskt konto redan inom de första dagarna. För att öppna ett bankkonto kan du helt enkelt besöka en filial till önskad bank. Hos vissa banker behöver du boka ett möte, hos andra kan du öppna ett konto direkt. Du ska ha ditt ID-kort eller pass, ditt BSN samt ett adressbevis till hands. Sjukförsäkring I Nederländerna råder sjukförsäkringsplikt. Det betyder att du måste ta ut sjukförsäkring inom de första fyra månaderna. Du kan själv välja försäkring. Du får då en grundläggande försäkring och kan sedan välja om du vill lägga till ytterligare tjänster. Bidrag till sjukförsäkringen dras inte direkt från din lön, utan måste betalas separat. Kostnaderna uppgår till cirka 1000 € per år, plus inkomstrelaterade tillägg. Skatter och lön Minimilönen i Nederländerna är 1 551,60 Euro per månad för personer äldre än 23 år. Minimilönen avser heltidstjänster på 36, 38 eller 40 timmar. Det finns ingen fast minimilön per timme. Det innebär att den som arbetar 40 timmar får samma minimilön som arbetare med 36 timmar per vecka. En diskussion pågår emellertid angående en eventuell förändring i villkoren för timlön. Inkomstskatten beräknas på inkomstens storlek. Dessutom dras sociala avgifter från lönen. Sammantaget dras mellan 37 % - 52 % av nettolönen.

Arbete

Arbetsmarknaden Olika sektorer såsom hotell och gastronomi, byggbranschen, samt den nederländska sjukvården är på jakt efter lämpliga arbetstagare. Särskilt byggnadsindustrin har hög efterfrågan på kvalificerade ingenjörer. Också för akademiker finns ett brett utbud av jobb, och därmed är risken att bli arbetslös mycket liten för just den gruppen. Allt fler internationella företag öppnar kontor i Nederländerna, till exempel har Hewlett Packard (Amsterdam), Canon (Amsterdam), Lucent Technologies (Haag), Microsoft, Oracle (Amsterdam) och Toshiba (Rotterdam) etablerat sig i landets metropoler. Detta erbjuder många möjligheter för internationella kandidater. Den växande företagsetableringen i Amsterdam erbjuder också intressanta jobb för flerspråkig personal. Arbetsrätt Högst 9 timmar per dag, och högst 45 timmar per vecka är det tillåtet att arbeta. I de flesta yrken är arbetstiden 36–40 timmar per vecka. För ett heltidsjobb har du rätt till minst 20 betalda helgdagar. Många arbetsgivare erbjuder dock mer än 20 dagar. I Nederländerna är det vanligt att få ett löpande visstidskontrakt i början av ett nytt jobb. Provanställningen är högst en månad för kontrakt som är begränsade till två år, och högst två månader för övriga kontrakt. Uppsägningstiden är beroende av hur länge du har varit anställd på företaget.
Uppsägningstid
Anställd sedan Uppsägningstid
mindre än 5 år 1 månad
5 - 10 år 2 månader
10 - 15 år 3 månader
Mer än 15 år 4 månader

Bo

Boende Liksom i andra länder finns det brist på prisvärda bostäder, särskilt i storstäderna. Speciellt i Amsterdam är lägenheterna mycket dyra och svåra att hitta. Det enklaste sättet att hitta en lägenhet är via en mäklare. De billigaste lägenheterna är tillgängliga genom olika bostadsföreningar. Där kan du, beroende på inkomst, ansöka om vissa lägenheter. Således kan personer med högre inkomst bara ansöka om de något dyrare lägenheterna och låginkomsttagare om de billigare. Men då de relativt billiga lägenheterna är mycket populära, bör du räkna med stor konkurrens och långa väntetider. Depositionen för en hyreslägenhet är vanligtvis två månaders hyra. Den ungefärliga månadshyran för en lägenhet på 45 m² i Amsterdam är 1 006 Euro, i Haag 725 Euro, i Rotterdam 636 Euro och i Maastricht 617 Euro. Den angivna avgiften avser vanligen kallhyran. Ytterligare kostnader, såsom vatten, el och värme, tillkommer. Levnadskostnader
Stockholm Amsterdam Den Haag Rotterdam Maastricht
1 liter mjölk 10,76 kr 10,28 kr 10,18 kr 9,87 kr 9,16 kr
1,5 l vatten 15,57 kr 9,06 kr 8,75 kr 8,55 kr 8,45 kr
1 kg potatis 10,04 kr 15,47 kr 13,34 kr 13,03 kr 12,32 kr
Månadskort kollektivtrafiken 850,00 kr 916,20 kr 712,60 kr 712,60 kr 407,20 kr
Internet (per månad) 308,86 kr 371,37 kr 360,47 kr 314,97 kr 299,90 kr
Bio 130,00 kr 122,16 kr 122,16 kr 101,80 kr 91,62 kr
Gymkort (per månad) 385,73 kr 332,68 kr 357,01 kr 230,07 kr 267,53 kr
Hyra (enrumslägenhet) 9.848,86 kr 12.772,74 kr 7.770,80 kr 8.328,26 kr 6.472,14 kr
Källa: Numbeo Trafik Körkort som erhållits i Europa gäller även i Nederländerna. Det finns emellertid vissa begränsningar: körkortet gäller endast 15 år från datumet för utfärdandet. Ett exempel: om du erhöll körkortet 2006 i Sverige kan du använda det fram till 2021 i Nederländerna. Efter det måste du byta ut det mot ett holländskt körkort. Om du vid tidpunkten för flytten till Nederländerna har haft körkortet i mer än 13 år, har du två år på dig innan du måste byta ut det. Bytet sker genom kommunen. Du behöver en ID-handling, ett foto och självklart ditt nuvarande körkort, eftersom det måste lämnas in. Svenskar i Nederländerna Det finns cirka 6 000 svenskar i Nederländerna. På Facebook finns grupper som "Svenskar i Amsterdam" och "Svenskar i Nederländerna" där du kan utbyta erfarenheter med svenskar som antingen redan bor i Nederländerna, eller som vill flytta dit. Om du vill ta del av lite svensk kultur och olika festligheter kan du kontakta Svenska Klubben. Nederländerna